emner:
mere ...
Klassiske franske salater - den komplette oversigt
Man har en tendens til at salater ender som Iceberg, tomat, løg og agurk. Der er heldigvis mange simple og gode franske klassikere man kan lade sig inspirere af.
Américaine (Amerikansk) - salat med kartoffel, æg og tomat
- tomater i skiver, afkærnede
- kartofler i skiver, kogte
- bladselleri, i julienne
- løg, tynde skiver
- æg, hårdkogte
- vinaigrette
Nicoise - salat med tun, oliven, tomat, kartoffel og æg
- kartofler, små, kogte
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- tomater i både, pillede
- løg i tynde skiver
- oliven (af typen nicoise) ellers sorte
- æg, kogte i både
- tunfisk, kogt (typisk fra dåse i olie)
- små stykker ansjos
- vinaigrette med lidt sennep og milde krydderurter (fx persille, purløg, estragon, kørvel)
Andalouse (Andalusisk) - salat med ris, tomat og peberfrugt
- tomater i både, afkærnede
- røde peberfrugter, ristede, pillede og skåret i julienne
- ris
- løg, hakkede
- hvidløg, hakkede
- persille, hakkede
- vinaigrette
Archiduc (storhertugens) - salat med rødbede, kartofler og bladsalat
- rødbeder, kogte, i julienne
- Endivie salat (eller anden grøn salat) i julienne
- kartofler i julienne, kogte
- trøffel i julienne
- vinaigrette
Augustin (berømt teolog) - salat med bønner, ærter, æg og tomat
- grønne bønner skåret i 2,5 cm stykker
- tomater i både, afkærnede, pillede
- æg i både, hårdkogte
- ærter, små fine, kogte
- mayonnaise smagt til med Worchestershire sauce
Bagatelle (bagatel) - salat med gulerod, svampe og asparges
- gulerødder i julienne
- svampe (fx champignong) i julienne
- asparges i små stykker
- vinaigrette
Bagration (general fra Napoleon tiden) - salat med pasta, tomat, æg, kylling og artiskok
- bladselleri i julienne
- kyllingebryst, tilberedt, i julienne
- artiskokhjerter, i julienne eller tynde skiver
- kogte macaroni eller andre små stykker pasta
- tomater i både
- æg i både, hårdkogte
- mayonnaise
Irma (efter kogebogsforfatter Irma S. Rombauer) - salat med blomkål, agurk, bønner og asparges
- agurker, afkærnede, i tynde skiver
- asparges i små stykker
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- blomkål, i små stykker
- mayonnaise krydret med estragon
Mercedes - salat med rødbede, tomat og æg
- bladselleri i julienne
- rødbeder i julienne
- tomater i skiver
- æg, hårdkogt, i skiver
- vinaigrette
Canaille - salat med ris, tomater, asparges og banan
- tomater i både
- asparges i små stykker
- løg i tynde skiver
- banan i skiver
- kogte ris
- bladselleri i julienne
- cremefraiche
Legumes (grøntsager)
- kartofler, kogte, i tyk julienne
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- fine ærter
- blomkål, i små stykker
- vinaigrette med milde krydderurter (fx persille, purløg, estragon, kørvel)
Beaucaire salat ("smukke sten", et fransk område)
- bladselleri i julienne
- knoldselleri i julienne
- Endivie salat (eller anden grøn salat)
- kogt skinke
- æbler i tern eller både
- persille, hakket
- kørvel, hakket
- esragon, hakket
- kartofler, kogte
- rødbeder, kogte
Cendrillon salat (fransk opera, "Askepot")
- Knoldselleri i julienne
- trøfler i julienne
- artiskokhjerter
- æbler i skiver
- kartofler i skiver
- asparges i små stykker
- vinaigrette
Danicheff salat (en fransk komedie)
- asparges i små stykker
- knoldselleri i julienne
- kartofler, kogte, i skiver
- artiskokhjerter i julienne
- baby artiskokker i meget tynde skiver
- både af hårdkogte æg
- vinaigrette
Espagnole salat (spansk)
- grønne bønner, i 2,5 cm stykker
- tomater i både
- peberfrugter, grillede og pillede, strimlede
- løg i tynde skiver
- svampe (fx champignon) i tynde skiver
- vinaigrette
Grande Duchesse (storhertuginden)
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- kartofler, kogte, skåret som pommes frites
- bladselleri i julienne
- mild mayonnaise
Impériale (kejserlig)
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- gulerødder i julienne
- æbler i julienne
- trøfler i julienne
- vinaigrette med milde krydderurter (fx persille, purløg, estragon, kørvel)
Indienne (Indisk)
- ris, kogte
- asparges i små stykker
- peberfrugter, grillede og pillede, strimlede
- æbler i tern
- creme fraiche eller piskefløde
- eddike der kort er varmet op med karry
Laperouse (Restauran i Paris etabl. i 1766)
- tomater i både, pilleder og afkærnede
- skinke i strimler
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- artiskokhjerter i skiver
- løg i tynde skiver
- cremefraiche
Russe (Russisk salat)
- gulerødder i tern
- majroer i tern
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- fine ærter
- trøffel i tern
- svampe i skiver
- kapers
- skinke i tern
- hummer
- cornichoner
- mayonnaise
Saint-Jean
- asparges i små stykker
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- små fine ærter
- trøffel i tern
- artiskohjerter i tynde skiver
- agurker, afkærnede, i tynde skiver
- mayonnaise med ekstra eddike
Yam-yam
- grønne bønner i 2,5 cm stykker
- agurker, afkærnede, i tynde skiver
- knoldselleri i julienne
- hovedsalat i kvarte
- vinaigrette
emner:
Interessant. I Belgien og Holland har man også en salade americaine. Det er dog en rørt tatar i stedet.