Pizzabund - mellemvåd dej - æltet
Video til alle opskrifterne
10 timers bund - start om morgenen
Ingredienser
- 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
- 4½ dl vand
- ½ dl olie
- 2 tsk salt
- 3 gram (1/16 pakke) gær
Fremgangsmåde
Opløs gæren i vandet.
Bland resten af ingredienserne i.
Ælt i ca. 5 minutter. Jeg bruger maskine.
Lad dejen hæve imens du er på arbejde. Ca. 8 timer.
Del den i 4 lige store dele. Form dem til kugler.
Lad dem efterhæve 2 timer mere.
Læs om forming og bagningen her.
Noter
Den bedste dej som man kan lave samme dag man skal have pizza. Man kan lige nå at sætte den over om morgenen inden man skal på arbejde, i skole osv.
4 timers bund - start om eftermiddagen
Ingredienser
- 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
- 4½ dl vand
- ½ dl olie
- 2 tsk salt
- 6 gram (1/8 pakke) gær
Fremgangsmåde
Opløs gæren i vandet.
Bland resten af ingredienserne i.
Ælt i ca. 5 minutter. Jeg bruger maskine.
Lad dejen hæve 3 timer.
Del den i 4 lige store dele. Form dem til kugler.
Lad dem efterhæve 1 time mere.
Læs om forming og bagningen her.
Noter
En god bund med masser af smag og elasticitet.
Som regel et godt kompromis.
2 timers bund - start sen eftermiddag
Ingredienser
- 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
- 4½ dl vand
- ½ dl olie
- 2 tsk salt
- 12 gram (1/4 pakke) gær
Fremgangsmåde
Opløs gæren i vandet.
Bland resten af ingredienserne i.
Ælt i ca. 10 minutter. Jeg bruger maskine.
Lad dejen hæve 1 time.
Del den i 4 lige store dele. Form dem til kugler.
Lad dem efterhæve ½ time mere.
Læs om forming og bagningen her.
Noter
Giver en ok bund, som de fleste vil syntes er helt i orden.
1 times bund - panikbund
Ingredienser
- 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
- 4½ dl vand
- ½ dl olie
- 2 tsk salt
- 1 spsk eddike.
- 12 gram (1/4 pakke) gær
Fremgangsmåde
Opløs gæren 1½ dl af vandet.
Bring de sidste 3 dl af vandet i kog.
Kom det varme vand i æltefadet / røremaskinen.
Bland resten af ingredienserne i. Kom vandet med gæret i til sidst.
Ælt i ca. 10 minutter. Jeg bruger maskine.
Lad dejen hæve ½ time.
Del den i 4 lige store dele. Form dem til kugler.
Lad dem efterhæve ½ time mere.
Læs om forming og bagningen her.
Noter
I den opskrift har jeg brugt alt jeg ved om at lave en god dej, så hurtigt som muligt, med så lidt gær som muligt. Er du en mega(brød)nørd kan du læse mere her.
Dejen bliver ok, og det er absolut stadigvæk bedre end en frossen pizza. Men den udvikler ikke så meget smag under hævningen som en langtidshævet dej.
Der skal æltes længe fordi gæren ikke får mulighed for at trække de gode sager ud af melet. Så det skal gøres mekanisk.
Skålen jeg bruger er fra Ikea, er 27,5 cm i diameter. Den har nummeret "209 22" og hedder vist nok "Blanda Blank"
Artikelnummer: 500.572.54 - skål nr. idag hos Ikea. ;-)
og tak for en fantastisk hjemmeside. endelig mandebrød der smager