Håndlavet frisk pasta - hjemmelavet pasta
Ingredienser
Nok pasta til 4-5 personer. Eller 2 italienere ...
- 2 æg
- 4 håndfulde mel med top (ca 4-6 dl)
Fremgangsmåde
Blanding
Kom melet op på et bord, og lav en fordybning i det.
Hæld æggene op i melet.
Ælt mel og æg sammen.
Æltning
Når dejen bliver mere fast, så ælt den ved at presse den flad, og folde den på midten. Fortsæt i omkring 10-15 minutter.
Er dejen for tør, så kom lidt vand i den. Er det helt galt, så tilsæt et æg mere. Er den for våd, så bare brug mere mel.
Når dejen er glat og minder om modellervoks eller marcipan er den færdig.
Det meste gluten er trukket ud af melet, og dejen er blevet meget eleastisk. Hvis du forsøger at rulle den ud med det sammen, vil den trække sig sammen igen. Lad den derfor hvile i 15-30 minutter. Det får gluten til at slappe af, og den er meget nemmere at rulle ud.
Udrulning
Brug en kagerulle, som kun består af en rund stok til at rulle pastaen flad med. Et oversavet kosteskaft er ganske udmærket.
Når dejen bliver så tynd at den er svær at presse sammen, så rul dejen rundt om stokken.
Sørg for at der er godt med mel på pastaen. Det er for træls (ja jeg er fra Århus) lige pludselig at stå med et dejhylster til sin kageruller som ikke kan skilles ad i lag. Bare dyp hænderne i mel, og så fordel det over dejen med håndfladerne. Jo mere våd din pastadej er, jo mere mel skal der på.
Det er desværre et håndværk, så det kræver lidt øvelse at få fornemmelse for det.
Når du har fået pastaen trykket mere flad så rul den af kagerullen og begynd forfra.
Når du kan se din bordplade igennem pastaen, eller bogstaverne i en avis, så er den færdig. (Du skal ikke kunne læse avisen, blot se at der er bogstaver.)
Rul så pastaen omkring kagerullen en sidste gang, og skær langs den i et enkelt snit, der skærer igennem alle pasta lagene. Så får du aflange lasagne plader.
Hvis du vil lave pastastrimler. Enten de brede tagliatelle eller det tynde spagetti, så skal du bare lægge lasagnepladerne sammen på den lange led. Fold dem på midten, og fold så de to lag på mindten osv. osv. indtil du har en "pølse" der er til at skære i "skiver".
Hver skive så bliver til en strimmel paste.
Tilberedning
Den friske pasta skal koge i ca. 2 minutter. Tilsæt ca. 1 spsk salt til 3 liter kogevand.