Smørcreme - syndigt fyld til kager og lagkager
Ingredienser
stor portion lille portion
- 1 dl vand
- 200 gram sukker
- 1 æggeblomme
- 250 gram smør
- 1 spsk vanillesukker (kan undværes)
- ½ dl vand
- 100 gram sukker
- 1 æggeblomme
- 125 gram smør
- 1 tsk vanillesukker (kan undværes)
Fremgangsmåde
Tag smørret ud i god tid og lad det stå ved stuetemperatur så det bliver blødt.
Kom sukker og vand i en gryde.
Kog indtil sukkeret er smeltet. Tag det af varmen og lad det køle af til koldere end "lillefingervarmt". Gerne stuetemperatur.
Pisk smørret og æggeblommen sammen i en skål.
Hæld langsomt sirupen i, imens du pisker kraftigt. Pisk indtil du har en blød og ensartet creme.
Noter
"Stor portion" er til store kager som chokolade lagkager, klassens time kage osv.
"Lille portion" er til havregrynskager, franske vafler, honningekager osv.
Mht. vanillesukker så kan du også bruge kornene fra en stang vanille i stedet for. Jeg bruger min hjemmelavede vanillesukker i videoen.
Den typiske opskrift man ser er 100 gram flormelis der piskes sammen med 100 gram smør. Problemet med den er at flormelisen ikke kan piskes til den bliver opløst. Så der er knasende sukkerrester i cremen. Ikke godt.
Hvis du bruger håndmixer eller piskerris er det nemmest at piske æg og smør sammen hvis du bruger blødt smør. Bruger du en stor mixer er det lidt ligemeget hvor blødt smørret er. Bare pisk indtil det hænger sammen.
I videoen pisker jeg sammen med hånden, og der bliver det bare til en gul tung smørcreme. Pisker du med maskine kan du får den næsten helt hvid og luftig.
Hvis du kommer siruppen i når det er for varmt, eller kommer du den i for hurtig, kan du risikere at ende med en meget tynd creme af smeltet smør. Du skal bare blive ved med at piske indtil den bliver tyk igen. Kom den eventuelt på køl et kort stykke tid og så pisk videre. Efterhånden som cremen køler af bliver den mere tyk.
Syntes du at det smager for meget af smør så kan du blande smørcremen med lige så meget kagecreme. Det er en lettere udgave som ikke er helt så sød og fed.
Er der mon nogen, som har prøvet at komme flødeost i ..?
Det kan man godt. fx mascarpone. Men der skal være meget fedt i flødeosten for at det lykkedes. Der er en del der har problemer med den her opskrift fx http://www.kvalimad.dk/page/ostecreme-cheescake-frosting/uuid/3077a8c8-4f7c-11e6-9486-e9bc4b1fc8d3
Øv har lige lavet en smørcreme med flourmelis og uden æg, den smager overhovedet ikke som jeg husker fra jeg var barn. Jeg prøver om den her ikke smager mere, som den jeg husker.
Hej. Jeg har lige opdaget den engelske version af siden, og har anbefalet den til engelske og amerikanske venner, og har især fremhævet din smørcreme, som virkelig er i en klasse for sig, da det går op for mig, at den ikke findes på den engelske udgave! Det må jeg på det kraftigste anbefale, at du overvejer! Især amerikanere er tossede med smørcreme, men desværre i flormelis og smør-udgaven. Jeg kender flere, der ville sætte pris på det.