167
af: Max M Rasmussen
@
delt

Varme Hveder - Krydderboller

Det er en tradition hver bededag, og duften af dem gør at man øjeblikkeligt bliver transporteret tilbage til barndommen. Oprindeligt blev de lavet for at bageren kunne holde fri på bededag, som jo er en helligdag, så de skulle kunne ristes hjemme og stadigvæk være gode, men nu er de blevet deres egen tradition, og vi rister dem stadigvæk.

Ingredienser

  • 50 gram gær
  • 3 dl mælk
  • 125 gram smør
  • 650 gram hvedemel, ca
  • 1 æg
  • 1½ tsk salt
  • 1½ tsk sukker
  • 1½ tsk kardemomme

til pensling

  • ½ dl mælk

Fremgangsmåde

Smelt smørret.

Rør gæret ud i mælken.

Bland alle ingrediensern sammen.

Ælt dejen sammen. Jeg plejer at starte med at bruge den tynde ende af en grydeske i en skål. Så får jeg ikke alt for klistrede fingre :-S

Så ud på et let meldækket bord. Dejen skal ikke æltes alt for meget, bare indtil den er nogenlunde ensartet. Max 5 minutter.

Lad den hæve i en dækket skål i ½ time.

Del dejen op i 16 dele. Del først på midten, så på midten af de stykker osv. 

Form stykkerne til kugler ved at folde kanterne ind i midten. Bliv ved indtil de er runde. Det giver et lille hul i bunden af kuglen.

Læg dem på en smurt bradepande, eller på en med bagepapir, med hullet nedad.

Tænd ovnen ved 200 grader varmluft.

Lad dem efterhæve i 30 minutter. De hæver bedst hvis de er tildækkede. Mine bradepander passer sammen så jeg bare kan ligge dem sammen som  muslingeskaller.

Pensel bollerne med mælken.

Bages 15-20 minutter indtil de er gyldne.

Køles af og gemmes i en plastpose indtil de skal spises.

Ristes under ovnens grill eller på brødrister inden de spises med smør på.

 

Noter

Nogle opskrifter siger at man kan undvære kardemommen, men det mener jeg er helt forkert. Det er det der giver dem deres helt specielle duft.

Skandinavierne er faktisk den verdensdel der bruger mest kardemomme per person, så hvederne er en egnsret af samme årsag.

Man kan godt bruge en mindre bradepande, eller stille dem tættere, så de næsten støder sammen når de efterhæves. Så støder de sammen når de hæver og bager, de bliver så højere, og får den traditionelle firkantede "hvede form" . Det er jeg personligt lidt ligeglad med :-S

 

Man pensler med mælk af to årsager. Dels gør det skorpen mere elastisk, så bollerne nemmere kan hæve op. Samtidig bliver bollerne hurtigere gyldne.

Hveder er også fremragende som burgerboller! Rul dem så evt. flade med en kagerulle efter de er formet til boller.

Hveder med smør og kaffe - Max M Rasmussen
Varm hvede med smør - Max M Rasmussen
Burgerboller - Max M Rasmussen
Gæren røres ud i mælken - Max M Rasmussen
Alt andet blandes i også - Max M Rasmussen
Dejen hæves tildækket ... før og efter - Max M Rasmussen
Dejen deles i 16 dele ved at blive ved med at splitte på midten. - Max M Rasmussen
16 stk. foldet til kugler - gæt hvilken en der ligger med bunden i vejret ... hæver under låg. - Max M Rasmussen
Pensles med mælk lige inden de skal i ovnen - Max M Rasmussen
Færdigbagte og klar til bededag - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Anden ingrediens i stedet for kardemomme

Kan man bruge en anden ingrediens i stedet for kardemomme, fordi jeg står her og mangler noget, til de hveder jeg vil bage til min familie for at overraske dem?
0
af: Anonymous

Praktiske spørgsmål.

Hej du. Jeg er begyndt at bage for første gang i mit liv, og har da allerede lavet er par super lækre brød. Faldt over denne opskrift (og ikke mindst denne side med masser af fede bagetips), og tænkte jeg ville prøve. Men bollerne blev knastøre. Nærmest uspiselige. Jeg brugte en blanding af ølands-hvede, semolina durumhvede, og normalt hvedemel. derudover brugte jeg lidt mere salt og honning end der står i opskriften. Og smøret var usaltet så jeg saltede med soya. Og blandede det i efter jeg havde blandet æg mælk og mel. Desuden har jeg ikke så meget bageudstyr, så når jeg blander ingredienserne er det på køkkenbordet, med en bunke mel med hul i midten, ligesom når italienere lavet spaghetti. Jeg vil give det endnu et forsøg med usaltet smør og 100% normal hvedemel
0
af: Anonymous

Praktiske spørgsmål.

Skal mælken i øvrigt være lunken når man blander den med gæren?og gør det nogen forskel om man bruger honning eller sukker som der står i opskriften?

Praktiske spørgsmål.

I forhold til at du lige er begyndt at bage, så syntes jeg at du ændrer på mange ting på én gang. Det er nok en bedre idé at følge opskriftener ret præcist de første par gange inden du begynder at tilpasse. Men jeg har bagt ud fra denne opskrift mange gange, og får altid ensartede resultater, så jeg kan ikke sige hvad du har gjort der gør det tørt. For meget mel eller for lidt væske :-S Grovere mel suger dog altid mere væske en alm. hvedemel, så det er sandsynligvis derfor.
0
af: Anonymous

Praktiske spørgsmål.

Du skal være opmærksom på at ølandshveden vil suge mere væske en konventionelt mel. tror du vil opnå det bedste resultat med denne opskrift ved blot at benytte alm mel.
0
af: Anonymous

Praktiske spørgsmål.

JEg synes du laver rigtig meget om på opskriften når du lige er begyndt at bage. Når jeg finder en opskrift jeg synes om, prøver jeg at lave den et par gange før jeg begynder at ændre ting i den. bare et godt råd..
0
af: Anonymous

Haha, - point for kreativitet. Godt du ikke også lige havde noget cement stående

0
af: Anonymous

Ankarsrum

Og jeg har købt mig en lækker ankarsrum røremaskine, hvor det er skålen der drejer, den vil jeg altså bruge. Min ryg magter ikke alt den æltning til 80 halve hverder og 40 kanelsnegle. :-) Pris 4.000 kr. :-)
0
af: Anonymous

Hveder

Vil prøve at bage hvederne, men skal man "håndpiske" dejen...kan man ikke bruge røremaskine med dejkrog ? Med venlig hilsen Kirsten
0
af: Anonymous

tørgær i usa

Hej, Først tak for super side. Bor i USA så når vi længes hjem finder jeg lidt godt fra dk her på siden som erstatning. Jeg har kun tørgær at typen active dry yeast, rapid rise. Ved du hvor meget jeg skal bruge i en opskrift som denne? Tusind tak.
0
af: Anonymous

tørgær i usa

Max har gjort det let ved at bruge en hel pakke gær, en pakke malteser-kors (50g) gær svarer til 1 brev tørgær (ca. 7g (1/4oz)= 2 store tsk .). Bruger selv COOPs tørgær der dog har 11g per brev, men er heller ikke 'optimeret' (rapid rise/instant) på samme måde.
0
af: Anonymous

tørgær i usa

Jeg er i samme situation som dig. Jeg bor i Australien. Jeg bruger 2 tsk aktiv tørgær (ca 9g) når en opskrift anvender 50g normalt gær, og deler så bare ned derfra (25g - 1 tsk osv).
0
af: Anonymous

tørgær i usa

I min artikel "hævning af brød" har jeg omregningsfaktor for gærtyper. Kan desværre ikke linke i en kommentar.
0
af: Anonymous

Billeder

Hej, Tak for opskrift! Synes billederne har fået et gevaldigt løft - nyt kamera/objektiv? Hilsen Søren
0
af: Anonymous

Billeder

Nej, det er bare fotograferet på køkkenbordet imod et vindue. Så det er lyset der gør det.
0
af: Anonymous

Tak for opskriften!

Jeg har lige bagt dem... Og smagt dem! En dag for tidlig, men kunne ikke lade vær. Det er første gang jeg bager hveder, men de blev rigtig gode. Jeg lod dem hæve længere tid i skålen og på badepladen. Jeg vil prøve med lidt mindre salt næste gang, evt bare 1 tsk. Tak for opskriften!
0
af: Anonymous

Tak for opskriften!

Til den portion bruger jeg også kun 1 tsk salt. Det er faktisk præcis den samme opskrift (minus kardemomme) jeg bruger til burgerboller, men nu skal jeg da prøve den med kardemomme i, i stedet for mine normle krydderboller.
0
af: Anonymous

God opskrift!

Hej. Jeg har lige bagt hveder for første gang, og de blev dælenme gode! Jeg brugte kardemomme fra hele kapsler, som jeg stødte med salt og sukker. Og du har ret, der skal kardemomme i. Ellers er det "bare" boller. Gode boller, men ikke hveder. Jeg tog en "ært" gær fra, og er nu ved at bage "Verdens bedste brød" også for første gang. Nu venter jeg spændt på resultatet.
0
af: Anonymous

Herlige Hveder

Hej Max, Vil bare lige sige at dine Hveder ser rigtig dejlige ud. Det bringer mange minder tilbage fra barndommen. Så må jeg vist hellere se om jeg kan få fat på noget gær. Gitte
0
af: Anonymous

Ristning af hveder

Jeg skal bage disse hveder til torsdag morgen. Jeg er lidt i tvivl on, om jeg vil riste dem på en rist, eller på eb bageplade. Dels fordi, at jeg personligt godt kan lide at bunden stadig er lidt blød og det kun er toppen og kanten som er ristet. Ellers synes jeg nemlig at de nemt kan komme til at minde om en tvebakke. :-) Og så vil jeg give dem så meget varme som muligt, så de stadig er bløde indeni. :-)
0
af: Anonymous

piskeris

Hej Max! Det piskeris du bruger har jeg ledt efter mange steder. Hvor har du dit fra? Mvh Thomas

piskeris

Manufactum i Berlin :-S Men de har det også hos Kunst og Køkkentøj i Kbh. Søg efter "FARSRØRER M. TRÆSKAFT" på deres website.
0
af: Anonymous

piskeris

Altså altså.... Var tilfældigvis i Berlin, da du svarede på min forespørgsel. Den der manufactum er da den vildeste køkkenbutik. Man skal passe godt på sit visa-kort. Jeg fik samt en masse andre spændende ting. Tak for Info. Kh Thomas.

piskeris

Ja, de har også kostet mig en formue :-S