Varme Hveder - Krydderboller
Ingredienser
- 50 gram gær
- 3 dl mælk
- 125 gram smør
- 650 gram hvedemel, ca
- 1 æg
- 1½ tsk salt
- 1½ tsk sukker
- 1½ tsk kardemomme
til pensling
- ½ dl mælk
Fremgangsmåde
Smelt smørret.
Rør gæret ud i mælken.
Bland alle ingrediensern sammen.
Ælt dejen sammen. Jeg plejer at starte med at bruge den tynde ende af en grydeske i en skål. Så får jeg ikke alt for klistrede fingre :-S
Så ud på et let meldækket bord. Dejen skal ikke æltes alt for meget, bare indtil den er nogenlunde ensartet. Max 5 minutter.
Lad den hæve i en dækket skål i ½ time.
Del dejen op i 16 dele. Del først på midten, så på midten af de stykker osv.
Form stykkerne til kugler ved at folde kanterne ind i midten. Bliv ved indtil de er runde. Det giver et lille hul i bunden af kuglen.
Læg dem på en smurt bradepande, eller på en med bagepapir, med hullet nedad.
Tænd ovnen ved 200 grader varmluft.
Lad dem efterhæve i 30 minutter. De hæver bedst hvis de er tildækkede. Mine bradepander passer sammen så jeg bare kan ligge dem sammen som muslingeskaller.
Pensel bollerne med mælken.
Bages 15-20 minutter indtil de er gyldne.
Køles af og gemmes i en plastpose indtil de skal spises.
Ristes under ovnens grill eller på brødrister inden de spises med smør på.
Noter
Nogle opskrifter siger at man kan undvære kardemommen, men det mener jeg er helt forkert. Det er det der giver dem deres helt specielle duft.
Skandinavierne er faktisk den verdensdel der bruger mest kardemomme per person, så hvederne er en egnsret af samme årsag.
Man kan godt bruge en mindre bradepande, eller stille dem tættere, så de næsten støder sammen når de efterhæves. Så støder de sammen når de hæver og bager, de bliver så højere, og får den traditionelle firkantede "hvede form" . Det er jeg personligt lidt ligeglad med :-S
Man pensler med mælk af to årsager. Dels gør det skorpen mere elastisk, så bollerne nemmere kan hæve op. Samtidig bliver bollerne hurtigere gyldne.
Hveder er også fremragende som burgerboller! Rul dem så evt. flade med en kagerulle efter de er formet til boller.
Anden ingrediens i stedet for kardemomme
Kan man bruge en anden ingrediens i stedet for kardemomme, fordi jeg står her og mangler noget, til de hveder jeg vil bage til min familie for at overraske dem?Praktiske spørgsmål.
Hej du. Jeg er begyndt at bage for første gang i mit liv, og har da allerede lavet er par super lækre brød. Faldt over denne opskrift (og ikke mindst denne side med masser af fede bagetips), og tænkte jeg ville prøve. Men bollerne blev knastøre. Nærmest uspiselige. Jeg brugte en blanding af ølands-hvede, semolina durumhvede, og normalt hvedemel. derudover brugte jeg lidt mere salt og honning end der står i opskriften. Og smøret var usaltet så jeg saltede med soya. Og blandede det i efter jeg havde blandet æg mælk og mel. Desuden har jeg ikke så meget bageudstyr, så når jeg blander ingredienserne er det på køkkenbordet, med en bunke mel med hul i midten, ligesom når italienere lavet spaghetti. Jeg vil give det endnu et forsøg med usaltet smør og 100% normal hvedemelPraktiske spørgsmål.
Skal mælken i øvrigt være lunken når man blander den med gæren?og gør det nogen forskel om man bruger honning eller sukker som der står i opskriften?Praktiske spørgsmål.
I forhold til at du lige er begyndt at bage, så syntes jeg at du ændrer på mange ting på én gang. Det er nok en bedre idé at følge opskriftener ret præcist de første par gange inden du begynder at tilpasse. Men jeg har bagt ud fra denne opskrift mange gange, og får altid ensartede resultater, så jeg kan ikke sige hvad du har gjort der gør det tørt. For meget mel eller for lidt væske :-S Grovere mel suger dog altid mere væske en alm. hvedemel, så det er sandsynligvis derfor.Praktiske spørgsmål.
Du skal være opmærksom på at ølandshveden vil suge mere væske en konventionelt mel. tror du vil opnå det bedste resultat med denne opskrift ved blot at benytte alm mel.Praktiske spørgsmål.
JEg synes du laver rigtig meget om på opskriften når du lige er begyndt at bage. Når jeg finder en opskrift jeg synes om, prøver jeg at lave den et par gange før jeg begynder at ændre ting i den. bare et godt råd..Haha, - point for kreativitet. Godt du ikke også lige havde noget cement stående