59
af: Max M Rasmussen
@
delt

Treenigheder

Råvarer til treenigheder. - Max M Rasmussen
I mange køkkener er der "hellige treenigheder". Dvs. 3 ingredienser der passer godt sammen, og som er med til at definere smagen af det køkken. Hvis man kan dem er det nem inspiration til et ændres sine retter over imod et bestemt køkken. Her er nogen af de vigtigste.

Mirepoix

Den helt klassiske treenighed. Grøntsagerne skæres i tern (brunoise), hvor størrelsen er bestemt af hvad der ellers er i retten. Hvis der bruges store stykker kød, så er ternene som regel større.

Bruges som "bund" for utroligt mange franske retter. Gryderetter, fond, sauce osv. Gør næsten alle retter bedre.

  • 1 del blegselleri
  • 1 del løg
  • 1 del gulerod

Steges som regel i smør eller svinefedt. Kan også bare koges hvis det er til supper.

I Danmark er det ofte tradition at bruge knoldselleri i stedet for blegselleri. Specielt til supper.

Treenigheder - mirepoix - Max M Rasmussen

Soffritto

Det er blot det italienske navn for de samme grøntsager og brug som i det franske køkken.

Steges dog som regel i olivenolie.

Den "hellige" treenighed

Bruges i Cajun køkken. Som i høj grad er en kombination af det franske og afrikanske køkken.

  • 1 del blegselleri
  • 1 del løg
  • 1 del peberfrugt

Det er bare en mirepoix, hvor guleroden er skiftet ud med peberfrugter. Men den bruges på samme måde.

Treenigheder - cajun - Max M Rasmussen

Sofrito

Ja den staves næsten som den italienske. Men er ikke det samme. En spansk treenighed af:

  • hvidløg
  • løg
  • tomater

Treenigheder - spansk sofrito - Max M Rasmussen

Asiatisk treenighed #1

Bruges som grundkrydderi til den asiatiske smag.

  • hvidløg
  • chili
  • ingefær

Treenigheder - asiatisk - Max M Rasmussen

Asiatisk treenighed #2

Bruges som grundkrydderi til den asiatiske smag.

  • 3 dele soyasauce
  • 2 dele fiskesauce
  • 1 del ristet sesamolie

Græsk treenighed

Bruges både som dressing og marinade til stegning af grøntsager og kød.

  • olivenolie
  • citronsaft
  • oregano

Der findes garanteret flere rundt om i verden. Men det her er dem jeg regelmæssigt bruger når jeg laver mad.

Åh jo ... vi skal ikke glemme den danske:

Dansk treenighed

  • sovs
  • kartofler
  • kød

:-D

1
af: Anonymous

Super1

Jeg kan godt lide din tilgang til mad! Men brug flere danske øko-olier, for både smagen, sundhedens og miljøet skyld. Det er nemlig den vigtigste treenighed.

Super1

Hvis man vil bruge økologiske varer, pasteuriserede æg, lokalt dyrkede produkter osv. så er man for min skyld velkommen. Men mit eneste "budskab" på kvalimad er kvaliteten ved hjemmelavet mad lavet fra bunden, og jeg prøver at holde mig kun til det, og ikke blive "politisk" Så jeg holder mig (som regel) til den madmæssige side af sagen, og hvis man ikke kan smage forskel er det ikke relevant for det jeg laver på sitet. jeg har naturligvis holdninger til det politiske, men jeg bryder mig ikke selv om at blive prædiket til i opskrifter, så jeg forsøger selv at lade være :-S Der er også en rent praktisk ting i det. Hvis man er ny til at lave mad og så ser "100 gram 70% mørk økologisk Madagascar chokolade" som ingrediens, så kommer man nemt i tvivl om det er noget der er vigtigt for opskriften, eller om det blot er et politisk budskab. "kan jeg ikke bruge de 100 gram mørk chokolade fra Netto som jeg har i skuffen". Det syntes jeg er unødvendig forvirrende for dem jeg gerne vil have i gang med at lave mad selv.
0
af: Anonymous

Økologisk og pasteuriseret

Fin indstilling Max. Det handler om hvordan man gør, og det er dét som er vigtigt. At noget er økologisk er forøvrigt ikke et kvalitetsstempel. Dog bruger jeg økologiske citroner hvis jeg f.eks. skal bruge skallen. Jeg har aldrig brugt pasteuriserede æg, selvom vi f.eks. får spaghetti carbonara et par gange om måneden, og har fået det de sidste 10 år. Den gode nyhed er iøvrigt, at fødevarestyrelsen lige har meddelt at danske æg nu tilsyneladende er helt fri for salmonella :-) Nå, men iøvrigt tak for en fantastisk side Max. Jeg fandt den for to uger siden, og har allerede lavet mit eget bacon, mascarpone og langtidshævede brød (og det er f..... godt!). Baconen fik jeg dog saltet lidt for hårdt, men den fungerer fint i f.eks. carbonaraen alligevel :) De næste projekter bliver ricottaost og wienerbrød, tak :-D
0
af: Anonymous

Super1

Genialt besvaret..og du har 100% ret..det er lige netop det jeg kan lide ved din side,du går lige til og helt nede på jorden så kan brugeren selv finde ud af sin NGO tilgang til dine opskrifter.Jeg har brugt dine opskrifter masser af gange og kan fuldt ud tilslutte mig dine holdninger...tak for din side,tak for din måde indgang til mad.
0
af: Anonymous

opskrifter Øko eller ikke !!!

er netop det skønne ved dine opskrifter. de er nemme at forstå også for nybegyndere ;-) og for de hardcore madfreaks, så kan de jo selv bestemme om det skal være økologisk eller ! skal til at afpøve dine muffins opskrifter... glæder mig tak for en fantastisk side :-) gitte marie
0
af: Anonymous

Super1

Det er utroligt befriende at læse dine opskrifter, og jeg synes altså godt man kan se at det er en mand der skriver dem. Jeg løber sku skrigende væk når jeg møder en typisk "øko-spelt-du skal absolut i specialbutikker for at lave min guddommelige opskrift" 😋
0
af: Anonymous

Tre til kyllingen

Bruger tit denne treenighed til kyllingen: Hvidløg, citron og timian Slår aldrig fejl Jens kok
0
af: Anonymous

Dansk treenighed

.. sovs, kartofler og kød haha den var squ god.. tak for en ellers god site med dejlig info samt inspiration ..
0
af: Anonymous

Dansk treenighed

Et mere seriøst bud på en dansk treenighed, som jeg selv ofte bruger i min daglige madlavning, kunne være: løg, porre og gulerod.
0
af: Anonymous

Pasta, chili og ost

Hej Max, ved du hvad? Jeg kan 3 flere treenigheder. Pasta, chili og ost. Er treenighederne ikke gode? Hilsen fra Martin Clausen
0
af: Anonymous

Mad mad mad!

Sidder her en hverdags aften og hygger med at læse opskrifter og andet inspiration. Glem Batman, Superman og alle de andre. Max du er simpelthen min helt, jeg er helt vild med alle dine videoer.
0
af: Anonymous

Gremolata?

Jeg er total nybegynder: men er hvidløg, persille og citron ikke også en treenighed, som man bare altid hat i køkkenet?..

Gremolata?

Det er et godt bud på en treenighed, men ikke rigtigt noget der definerer smagen af et køkkenpåsamme måde som de andre. Personligt bruger jeg dog den kombination rigtigt tit.
0
af: Anonymous

Blegselleri eller bladselleri

Hej Max. Hvis man vil laven en mirepoix, vil det så være et problem at bruge bladselleri i stedet for blegselleri? Det hedder sig, at bladselleri er kraftigere i smagen. Så måske skal man bruge mindre

Blegselleri eller bladselleri

Bladselleri og blegselleri er det samme. Det er bare tradition at kalde det det ene elelr det andet. Knoldselleri er kraftigere i smagen. Der ville jeg nok bruge ½ portion.
0
af: Anonymous

Dansk treenighed?

Jeg tænker noget så dansk som tartelleter (ok det er ikke dansk... Whatever) der bruger jeg altid porrer, gullerødder og knoldselleri, dette er vel næsten den franske hvor porrer erstatter løg. Eller hvordan hænger det sammen og kan det kaldes for en dansk treenighed?
0
af: Anonymous

Tre til kyllingen

Bruger tit denne treenighed til kyllingen: Hvidløg, citron og timian Slår aldrig fejl Jens kok
0
af: Anonymous

Endnu en "klassiker"

er: timian, hvidløg og citron.
0
af: Anonymous

asiatisk treenheder

Skift hvidløg ud med citrongræs så har du den asiatiske. :D
0
af: Anonymous

Lidt overset

Burger Pommes frites Cola!