Simple burgerboller og pølsebrød
Ingredienser
Giver 8 burgeboller- 2 dl mælk
- 25 gram gær
- 1 tsk salt
- 1 æg
- 1 spsk olie
- 6 dl mel (ca.)
Fremgangsmåde
Kom mælken, gæret, salten, ægget og olien i en skål.
Rør gæren ud.
Hæld melet i og ælt det hele sammen.
Ælt i ca. 5 minutter.
Lad dejen hæve en halv time.
Kom dejen på et meldækket bord og del den i 8 stykker.
For burgerboller
Lav små kugler af stykkerne.
Rul dem flade og kom dem på en bradepande. Hver bolle skal være ca. 1 cm tyk og 10 cm i diameter.
Du kan evt. pensle dem med æg og drysse med sesam frø.
Lad dem hæve en halv time mere.
Bag dem 10-15 minutter ved 200 grader.
Lad dem køle i 20 minutter inden du spiser dem.
Et godt trick er at skære dem over og riste dem. Smagen af ristet brød går rigtigt godt på en burger.
For pølsebrød
I stedet for at forme dem som kugler, så lav aflange brød ved at presse ned på midten af dejen så der kommer en fordybning. Folde dem sammen så rul dem til dej-pølser der er lige så lange som de pølser der skal i dine hotdogs. Resten er lige som ved burger bollerne.
Noter
Mælken og ægget gør at bollerne bliver gyldne inden skorpen bliver hård. Så de bliver til at bide over. Olien og ægget giver en blød og let krumme uden alt for meget struktur i.
Det er langt det nemmeste er at bruge en røremaskine til at ælte med. Dejen skal ikke æltes for længe, da krummen ellers bliver sej og sværere at bide over.
En burger skal overholde "2 fingers reglen". Som betyder at den samlede tykkelse på burgeren ikke må være større end to fingre. 2 fingres tykkelse er lige hvad man kan tygge over.
Tip - når jeg “ruller” dejen ud, så ruller jeg den faktisk ikke. Jeg tager en kugle dej og giver den et let drys mel og trykker den flad mellem to tallerkner. Dette gøres nemmest ved at vrikke den øverste tallerken hhv med og mod uret til den rette tykkelse opnås.
Hvor meget gær synes du, at jeg skal bruge, hvis jeg laver dejen aftenen før og bager dem om eftermiddagen? Så ville jeg lade dem hæve i køleskab fra om aftenen og på køkkenbordet fra om morgenen og indtil jeg skal bruge dejen.