Sauce Espagnole
Der bliver 5 dl. af denne opskrift. Da den tager lang tid at lave, kan det anbefales at lave en større portion og så fryse ned og tage op efter behov. En meget større portion. (Regn med 0,7-1 dl sauce per person)
Ingredienser
- 3 spsk. olie
- 60 gram røget bacon
- ½ løg i tern
- ½ gulerod i tern
- 30 gram hvedemel
- 1 liter mørk fond
- bouquet garni (timian, persille, lauerbærblade)
- 1 tomat i kvarte
- 2 tsk. tomatpuré
- salt
- peber
Fremgangsmåde
Varm olien op i en gryde. Tilsæt bacon og steg det indtil fedtet smelter.
Brun derefter løg og gulerod i fedtet.
Tilsæt melet og rist blandingen til det er mørkebrunt, ca. 5 minutter. Rør jævnligt så det ikke brænder på. (Mel der bliver ristet gyldenbrunt i fedt hedder en "roux".)
Bring fonden i kog. Fjern roux'en fra varmen og lad det køle let af og pisk 3/4 af fonden i. Bring saucen i kog, idet der piskes konstant indtil den bliver tykkere.
Tilsæt bouquet garni, tomat og tomatpure. Lad saucen simre i 3-4 timer. Skum ofte, især i starten og rør rundt i den af og til. For at klare saucen tilsætter man resten af fonden under kogningen og skummer omhyggeligt.
Når saucen er reduceret til halvdelen og er blevet blank og koncentreret i smagen, sies den.
Smag til med salt og peber.
Den er nu klar til servering.