241
af: Max M Rasmussen
@
delt

Risotto - med svampe

Risotto - i skål - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Risotto kan laves på mange måder. Min favorit er med svampe. Det er et god tilbehør til næsten alting. Stegte grøntsager, en god bøf, fisk. Risottoen er ligeglad. Den tilpasser sig bare.

Ingredienser

risotto

  • ½ l fond (grøntsags eller lys kyllingefond)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 10 g smør
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 200 g risottoris
  • 1 dl hvidvin (kan undværes)
fyld
  • 200 gram (blandede) svampe
  • ½ bundt persille
  • 30 g fintrevet frisk parmesan / grano padano
  • 25 gram smør
  • salt
  • peber

Fremgangsmåde

fyldet (ja det starter vi med)

Tænd for en pande. Den skal være varm.

Skær svampene i julienne/strimler.

Hak persillen fint.

Steg svampene på panden uden fedstof. Det er som at grille dem.

Når de er gyldne og sprøde så tilsæt persillen og vend det hurtigt rundt med svampene. Tag panden af og lad den stå til risene er færdige.

risottoen

Varm fonden op i seperat gryde.

Skær løg og hvidløg i små tern.

Varm olie og smør på en pande.

Steg løg og hvidløg indtil løgene bliver gennemsigtige.

Steg risene til de bliver gennemsigtige i det. Skal ikke brunes.

Hæld evt. hvidvin i og lad alkoholen koge væk.

Tilsæt det halve af fonden.

Lad det simre indtil der ikke er mere fond ved risene.

Tilsæt lidt fond af gangen indtil risene er al dente. Dvs. når de giver lidt modstand uden at være grynede at tygge.

Hvis du er i tvivl om risene har fået nok, så er det bedre at give dem lidt for meget. Grynede ris er ikke dejligt at tygge i.

bland

Når risottoen er færdig blander du fyldet i og rører det godt rundt.

Portionsanret og riv evt. lidt mere ost hen over.

Er bedst efter nogle minutter.

Noter

En risotto skal være blød og cremet. Ikke som løse ris på en tallerken. Heller ikke som en risengrød. Man skal kunne mærke at man tygger de enkelte ris. "Al dente" som det hedder på udenlandsk. Som ris i egen sovs.

Jo længere ris er, jo mindre klistrede er de. Da risotto skal klistre skal man bruge ret korte ris.

Man skal derfor helst bruge risotto ris til det. De er en mellemting imellem grødris og almindelige ris. Dog nærmere grødrisene end de løse ris.

Risotto spises typisk af en dyb tallerken.

Risotto - godt med ost hen over ... - Max M Rasmussen
0
af: Anonymous

Risotto

Super fed video! - Jeg er risotto-jomfru, og jeg skimmede opskriften og tænkte at jeg sagtens selv lige kunne begynde på risotto selv. Men med kommentarer som "Altid steg risene - det er så de ikke suger væsken så hurtigt" - det er jo guldkorn. Tak :) Glæder mig til at prøve min første risotto :) LasseSBK
0
af: Anonymous

En video om udskæring af svampe

Hej Max, nu har du lavet en video om hvordan man skærer forskellige svampe ud til en svamperisotto, men jeg vil gerne have, at du laver en video-artikel om udskæring af forskellige svampe. Var det ikke en god ide? Hilsen Martin
0
af: Anonymous

Spelt-otto med årstidens svampe

Hej Max, når jeg bliver stor, så vil jeg lave spelt-otto med perlespelt, og jeg vil gerne bruge de svampe, der er i sæsonen. Hilsen Martin
0
af: Anonymous

risotto

Af en italiensk kok har jeg lært at hælde al væsken i fra starten. Og så forlader man ikke gryden eller panden, men rører indtil færdig.
0
af: Anonymous

smør i fyldet??

Hej Jeg skal prøve at lave risotto for første gang og har valgt denne opskrift. Der står at der skal 25 g smør i fyldet, men i fremgangsmåden bliver det ikke nævnt. Putter du det i til sidst eller skal det slet ikke i?
0
af: Anonymous

Gremolata på risotto

Hej Max, du skulle prøve at lave en gremolata, som du kunne komme henover risottoen i stedet for osten. En gremolata er en blanding af revet, usprøjtet citronskal, finthakket persille og finthakket hvidløg. Det er det, man også kan kalde for Tivoli-drysset. Lyder det ikke lækkert? Hilsen Martin
0
af: Anonymous

Rigtig god opskrift

Denne opskrift er rigtig god. Jeg har brugt den et par gange nu, og det smager fantastisk hver gang. Jeg bytter dog om på rækkefølgen og laver risottoen først. Vh. Malene
0
af: Anonymous

Rigtig god opskrift

Til hvor mange prs. er der i opskriften? :-)

Rigtig god opskrift

Det kommer an på sammenhængen, men to til fire portioner. Ris vejer ca. 100 g per dl, og det er ca hvad jeg regner med per person som tilbehør til en normal ret. Men er det bare en lille forret, så er der til fire.
0
af: Anonymous

Grødris

Jeg var engang ude for at invitere gæster til risotto, for så alt for sent at opdage at jeg slet ikke havde nok ris. Men jeg havde grødris. De skal gerne koge lidt ud, tænkte jeg, og det gør grødris jo, og så brugte jeg dem i stedet. Resultatet blev perfekt. Jeg har prøvet det et par gange siden, og det virker altså fint, og så koster de en femtedel af Arborio eller Carnaroli. Jeg synes ikke de smager helt så godt, men det kan sagtens være indbildning.