Pundkage - Sandkage - Lagkagebunde
Ok at kalde den pundkage er nok så meget sagt nu til dags. Jeg vil tro at navnet stammer fra før i tiden hvor husmoderen skulle fodre en hel bondegård med sultne svende. Der brugte man sikkert 1 pund af hver ingrediens. I dag er det nok med 200 gram. Så her er opskriften på "200 gram kage" ... hmmm det har ikke helt den samme klang. (Jeg har faktisk fundet ud af at hvis man bruger et pund af hver ting, så passer opskriften til en stor høj bradepande, så det er jo nok nærmest derfra det stammer. Så 200 gram er til en springform, og 500 gram er til stor bradepande.)
Ingredienser
Det tørre
- 200 gram mel
- 1 spsk bagepulver
- 1 tsk natron (specielt hvis du har noget syrligt fyld i.)
- 1 knips salt
Det våde
- 200 gram sukker (Ja sukker er vådt i den her sammenhæng.)
- 200 gram smør (Du kan sagtens nøjes med 100 gram smør, det plejer jeg selv.)
- 4 æg (ja de vejer ca 50-60 gram hver)
Fremgansmåde generelt
Bland det "tørre": Mel, bagepulver, natron og salt.
Rør alt det "våde" sammen: Sukker, æg og smør.
Hvis du ikke bruger en røremaskine er det nemmest at smelte smørret først.
Bruger du en røremaskine, så pisk først smør og sukker sammen og bland til sidst æggene i.
De kager jeg selv laver mest ud fra denne opskrift er:
Sandkage / Pundkage
Hæld dejen i en franskbrøds eller rugbrødsform.
Bag ved 180 grader i 40 minutter.
Lagkagebunde
Hæld dejen i en springform.
Bag 40 min ved 180 grader.
Lad den køle i mindst 20 minutter.
Flæk den i tre lige store dele.
Æblekage med kanel
Skær 2-3 æbler i både.
Dæk dem med kanelsukker
Hæld dejen i en springform.
Pres æblebådene ned i dejen.
Drys kanelsukker på toppen af kagen, så den er jævnt dækket.
Bag 40 min ved 180 grader.
Marmorkage
Tag en trediedel af dejen fra. Kom 2 spsk kakao i, og tynd den op med mælk indtil den har samme konsistens som før.
Brug en franskbrøds eller rugbrødsform.
Fyld dejen i "lys-mørk-lys".
Kør en ske igennem med op-ned bevægelser, så den mørke dej bliver fordelt.
Bag 40 min ved 180 grader.
Appelsin chokolade sandkage
Kom saften og den revne skal fra 1 appelsin i dejen
Hak en plade 70% cokolade (100 gram) og kom den i.
Kom 1 dl mel mere i dejen for at gøre den lige så tyk som føre appelsinsaften kom i.
(Kom eventuelt også 200 gram reven marcipan i. Det gør den mere svampet.)
Hæld det hele i springform.
Bag 40 min ved 180 grader.
Denne opskrift minde meget om Appelsin Chokolade Muffin opskriften, men er lidt nemmere at lave
hej Max, lige en lille rettelse i din fremgangs måde , den du bruger nu er kone metoden, her kommer bagerens metode :, æg og sukker piskes med håndmixer til det er tyk hvidt masse, Husk æg og sukker skal være mindst rum temperatur det giver en mere luftig kage, og ikke en muresten som en citronmåne fra købmanden smelt smør i micro ovn så det er fingervarm pisk det med i, pisk det hele i 5 min bagefter vendes melet i. på denne måde får du en mere saftig og blød kage med er højere volume, det er derfor bagerens kager smager så godt.... med vendlig hilsen en arbejdsløs bager