Panna Cotta - italiensk vanille budding
Ingredienser
- 3 blade husblas
- 5 dl piskefløde
- 1 dl mælk
- 100 gram sukker (1 dl)
- 1 stang vanillekorn
- 1 citronskal (kan undværes for en heeelt klassisk version)
- 50 gram sukker (i stedet for 100 gram)
- 100 gram hvid chokolade (tilsættes samtidig med husblassen)
Fremgangsmåde
Kom husblassen i blød i rigeligt kold vand.
Tag kornene ud af vanillestangen.
Skræl skallen af 1 citron med kartoffelskræller eller skarp kniv. Få så lidt af det hvide med som muligt. Kun det gule smager godt.
Bland alle ingredienser sammen i lille gryde og bring det kortvarigt i kog under omrøring.
Tag det af varmen lad det køle lidt af, eller hæld det over i en varm skål. Bliver det i gryden bliver det holdt varmt længere tid, og du risikerer at der brænder lidt fløde på i bunden.
Vrid husblassen for vand og kom den i den varme blanding.
Lad blandingen køle ned til omtrent stuetemperatur. Hvis den er tyktflydende er det bedst. Så falder alle vanillekornene ikke til bunds i formen.
Hæld blandingen, undtagen citronskallerne op i 6 forme. Lidt over 1 dl per form.
Stil dem på køl i mindst 4 timer. Gerne længere.
Lige inden serveringen så fyld en skål med varm vand fra hanen.
Dyp formen i skålen 5-10 sekunder. Afhængigt af formens tykkels. Metalforme i kort tid, kaffekopper i lang tid. Det smelter husblassen så de slipper sidern og kan glide ud.
Løsen kanten med et par fingre for at se om de løsner sig.
Sæt et par fingre i bunden af desserten og lad den glide forsigtigt ud af formen. De går nemt i stykker.
Noter
Rør vanillekornene så meget ud som muligt. Brug helst et piskeris. I videoen bruger jeg en skraber. Det er ikke lige så godt. Dumme mig!
Den helt klassiske opskrift er uden citronskal og hvid chokolade. Jeg er helt klart tilhænger af citronskallen. Det løfter den betydeligt. Den hvide chokolade giver en svagt lakridsagtig smag om, nåh ja, hvid chokolade. Det er også rigtigt godt.