147
af: Max M Rasmussen
@
delt

Manhatten style amerikansk cheesecake

Manhatten style cheesecake - Max M Rasmussen
Ostelagkage/cheesecake - nej det er langt fra det sammen. I en amerikansk cheesecake er der rent faktisk rigtig flødeost, og i modsætning til den kendte danske ostelagkage er den bagt. Det er ikke en kage jeg bager tit. Den er tæt, den er tung. Men den *er* altså også dejlig. Specielt når der kommer gæster.

Ingredienser

bund
  • 200 gram digestive kiks (½ rulle)
  • 3 spsk smeltet smør
ostemasse
  • 1200 gram flødeost, fx mascarpone
  • 225 gram sukker (2½ dl)
  • 3 spsk mel eller maizena
  • Kornene af en stang vanille, eller 1 spsk vanillesukker
  • 2½ dl creme fraiche eller tyk drænet græsk yoghurt.
  • 4 æg
  • 1 revet appelsinskal
pynt
  • 1 dl jordbærsyltetøj uden kerner.

Fremgangsmåde

Bunden 

Blend kiks og smør sammen i en food processer. Eller smulder kiksene med fingrene og bland smørret i.

Bag ca. 10 minutter ved 150 grader.

Ostemassen

Bland det hele sammen i en skål og rør det sammen med håndmixer, grydeske eller kødkrogen på en køkkenmaskine.

Rør så lidt som muligt. Hvis der kommer for mange luftbobler i, så hæver kagen op når den bages. Det er ikke meningen.

Hæld det i springformen oven på den forbagte bund.

Pynt

Fordel marmeladen over kagen i klatter. Kør en kniv igennem så den bliver marmoreret.

Bagning

Bages i ca. 1-  1½ time ved 150 grader. Indtil den interne temperatur er 70-72 grader. Brug gerne stegetermometer de første gange.

Den skal blævre lidt i midten men ikke skvulpe.

Hvis du stikker en kniv ned i midten af den, skal den også være ren når du tager den op.

Bagningen er klart det sværeste. Fordi kagen er så flydende er det er en meget vanskellige kage at få korrekt, hvis man ikke kender teknikken. Selv forskellen på størrelsen af springformen har stor betydning.

Noter

Hvis du bruger min hjemmelavede mascarpone opskrift, så passer det med at du skal lave af 2 liter fløde. Lad den endelig dræne længe. Mindst et døgn. Hvis osten er for flydende risikerer den at skille når der kommer surmælksprodukt i.  (Bitter erfaring!)

Kagen er bedst dagen efter.

Ostekage er en variation af en bagt creme.

Surmælksproduktet er vigtigt for smagen af kagen. Uden det smager den bare som en kæmpe creme brulee.

0
af: Anonymous

Min bund blev desværre ikke sprød, men ellers lykkedes kagen godt med hjemmelavet mascarpone, så tak for opskriften!

Hvorfor blev bunden ikke sprød? Årsager jeg overvejer: For lidt smør i (3 spsk gør ikke al smulderen fedtet, så der er ikke noget til at adskille det våde lag med bunden) eller måske at bunden ikke fik lov til at køle ned før fyldet kom på?

0
af: Anonymous

Hej Max 

Vil det være muligt at sous vide denne lækre ostekage? Altså efter selve bunden er bagt i ovnen, og den “rå”ostemassen er lagt på den bagte bund. Tænkte det ville være nemmere at ramme de 70-72 grader på denne måde. Mangler bare tidsangivelse på sous vide metoden.

Mvh Laustrup 

1
af: Anonymous

Cremefraiche

Hvilken slags cremefraiche er bedst at bruge? 18% eller den venlige 38%?

Cremefraiche

Jeg vælger aldrig light produkter til noget. Så jeg kan ikke sige hvordan 18% cremefraiche virker ;-) Dog ved jeg at en mindre fed creme fraiche har større tendens til at skille.
1
af: Anonymous

Bagning af kagen

Du skrive den er svær at bage og kræve en særlig teknik? Hvad betyder det? Altså man sætter kagen i ovenen og venter....jeg ved ikke hvad jeg skulle have gjort forkert, men selv efter 1,5 time skvulper det hele lige meget hvor jeg stikker en kniv i? Jeg har brugt opskriften på den hjemmelavede marcaspone, og den den havde fået lov at stå i 1,5 døgn og havde en fin tyk konsistens, for jeg tænker at det måske er fordi den er skilt? Måske det ikke er så god en anbefaling hvis det nemt sker? Du skriver selv at det var bitter erfaring og jeg er helt enig - synes også at det er surt, med alt den tid og 20 ventende gæster at det hele bare kan smides ud!

Bagning af kagen

De svære er at vide hvornår den er færdig. Den eneste sikre måde at måle det på er ved at måle kagens interne temperatur med et stegetermometer. Når man så har prøvet det nogle gange kan man se det på konistensen. Hvis den er for blævret så har den ikke fået nok endnu.

Bagning af kagen

Det er i øvrigt et problem der er fælles for alle bagte cheesecake opskrfter. Ikke kun min opskrift. Bortset fra det, og med fare for at lyde lidt bagklog :-S, så er det sjældent en god idë at lave uprøvede ting når man skal have gæster.
1
af: Anonymous

Den faldt sammen ??

Igår lavede jeg din cheesecake og jeg købte KUN de bedste ingredienser i SuperBest, især osten brugte jeg mange penge på og købte en italiensk der kostede KASSEN ! Jeg havde ikke en springform så jeg lavede den i et ovnfast fad. Den hævede op så den lignede en soufflé i ovnen og jeg prøvede at stikke en kniv i og der han ikke noget der hang fast. Da jeg tog den ud faldt den sammen så nu er den på højde med en klapsammen-mad. Har jeg gjort noget forkert for som du skriver er det svært med bagningen? Mvh. Anders

Den faldt sammen ??

Den skal ikke hæve op i ovnen. Den tykkelse den har når du kommer den i fadet, det er også den tykkelse den har når den er færdig. Ok. Den hæver en lille smule op, men ikke ret meget. Så jeg tror bare du har brugt et for stort fad.
0
af: Anonymous

Den faldt sammen ??

Ok Max. Tak for det og så er det, som du siger blot fordi fadet har været for stort. Din hjemmeside har virkelig givet mig blod på tanden mht. madlavning ! og forresten smager kagen som "En lille engel der tisser mig på hjertet" SOM EN DRØM. og så brugte jeg idéen med hvid chokolade i bunden. Er du gal det er godt !
0
af: Anonymous

ostecreme

hej bare en lille kommentar, du skriver at man ikke skal piske for meget da den ellers hæver op, en ide til andre var måske, at man piskede ostemassen først uden at komme æggene og når det er pisket godt igennem kan man komme æggene i og piske let sammen, det prøvede jeg og det virkede fint. Hilsen Lena
0
af: Anonymous

uhmm

Årh, jeg ELSKER cheesecake :-D Jeg kan anbefale at komme mandler og hakket hvid chokolade i bunden, det plejer jeg at gøre... Mange hilsner Birthe aka. Newyorkerbyheart

uhmm

Din opskrift ser nu heller ikke værst ud :-d
0
af: Anonymous

uhmm

Heja MAx. Jeg kommer fra NOrje. Jeg er meget sulten tit, og dine opskrifter er det bedste, eller som vi siger i Berlin "Das scheise" Isæe flødebollerne og denne kage. Man its fingerlicking good. Mit danske er ikke så godt, så undskyld de mange fremmeord. KValimad, ikke ad. Kærlig hilsen. Kaarde.
0
af: Anonymous

Cheese cake , ostecream lagkage

Hvis man går til Philadelphia cheese hjemmeside så kan man se hvordan vi lavet en N.Y. Style cheese cake, i nord amerika.
0
af: Anonymous

Fantastisk!!!

Først vil jeg sige 1000 tak for en fantastisk side! Næst så er det helt sikkert den bedste cheesecake jeg har smagt. Jeg vil varmt anbefale at man bruger din opskrift til hjemmelavede mascarpone. Hilsen En stor fan :)
0
af: Anonymous

husblas

hej max kan man erstatte husblassen?

husblas

Hvilken husblas?
0
af: Anonymous

husblas

hov jeg skrev vist i den forkerte opskrift :) jeg så der var et par opskrifter hvor der indgik husblas, og ville vide om det var muligt at erstatte det?

husblas

Hehe ... ja det kan man godt. Det er et spørgsmål jeg har fået nogle gange nu. Bør nok lave en artikel om det Det står en del i denne tråd. http://debat.sol.dk/show.fcgi?category=3&conference=55&posting=194582
0
af: Anonymous

husblas

tusind tak for hurtig respons :) desuden. super hjemmeside. er blevet helt afhængig :)
0
af: Anonymous

skilt creme

Hej max. Du skriver at ostecremen risikerer at skille. Giver det sig udslag i, at den bliver tynd som tykmælk under sammenrøring, og derfor ikke bliver fast i ovnen? Jeg har selv lavet osten efter din opskrift. Den blev drænet i godt et døgn og var grynet yderst og cremet inderst efter dræning Tak for en FED side. -henning

skilt creme

Nej den bligver noget tyndere når man blander æg osv. i. Det er ikke i sig selv et tegn på det. Den var skilt efter den blev bagt?
0
af: Anonymous

skiklt creme

Nej, men den var langt fra færdig efter 1,5 time. den blev dækket med staniol og fik ca. 1 time mere før den var rimelig fast of slap kniven. Men den smager super.

skiklt creme

Ja det unøjatige ovne vi har giver mange problemer. Stegetermometeret er vore ven.
0
af: Anonymous

springform

hvor stor skal springformen være??

springform

Sædvanlig størrelse. En 20 cm.
0
af: Anonymous

Hvor mange er den til?

Hej! Sikke en lækker side du har. Jeg kunne bare godt tænke mig at vide hvor mange personer du tror der er til i sådan en kage? Vh Maria

Hvor mange er den til?

Det kommer jo an på i hvilken sammenhæng man spiser den. Hvis det er til en kop kaffe så er der vel til en 12 personer. 8 hvis de er meget ... meget sultne.
0
af: Anonymous

Hvor mange er den til?

Så til dessert efter falafler, er der til 20 :P Tak for det hurtige svar!
0
af: Anonymous

Video?!

Hejsa Max:-) Ville gerne vide hvis du gad at lave en video opskrift til denne cheesecake, da jeg forstår tingene mere når man for det forklaret detaljeret Tak på forhånd:-)
0
af: Anonymous

Bunden

Der står "Blend kiks og ost sammen i en food processor". Du mener vist "smør" :-)

Bunden

Hehe .. ja det mener jeg vist.
0
af: Anonymous

Bunden

"Rør så lidt som muligt. Hvis der kommer for mange luftbobler i, så hæver kagen op når den bages. Det er ikke meningen." Ja, under selve bagningen, men efterfølgende falder den fint sammen og bliver udmærket kompakt. De par gange hvor jeg har rørt så lidt som muligt har jeg ikke fået tingene ordentligt blandet sammen og der kommer klumper. Bare giv den gas når du rør, den skal nok sætte sig, /Brian K
0
af: Anonymous

Fryseegnet

Jeg har vil høre om bagt chessekake er Fryseegnet ? Mvh. Therese
0
af: Anonymous

Cheese cake , ostecream lagkage

Hvis man går til Philadelphia cheese hjemmeside så kan man se hvordan vi lavet en N.Y. Style cheese cake, i nord amerika.
0
af: Anonymous

Skal man bruge food processer?

Hejsa. Da jeg ikke ligger inde med en food processer, er det så andre alternativer? Venligste hilsner herfra

Skal man bruge food processer?

Som der står i opskriften, kan man smuldre kiksene med fingene. Jeg har også indsat en video.
0
af: Anonymous

Noter

Jeg har bager Cheese Cake 1 gang om ugen og jeg har aldrig haft brug for Maizena og bruger heller ikke tykmælk. Derudover bruger jeg philadelphia ost. En helt anden ting er at jeg syntes at konsistensen bliver bedre hvis man bager den i vandbad. Jeg selv har en damp ovn og bager den ved 82 graders damp i 1½ time og samler kagen når den er afkølet.
0
af: Anonymous

1200 gram??

1200 gram flødeost, fx mascarpone Synes at 1200 gram lyder af lidt meget?? 120 gram måske? :)

1200 gram??

Jeg har aldrig sag den var hverken sund eller billig :-D 1,2 kg er helt korrekt. Det er lidt over en liter, og det er vel ikke så meget at hælde i en springform når man tænker over det. Jeg bruger altid hjemmelavet mascrpone til den, så er den ikke slemt dyr.
0
af: Anonymous

OK - jeg voksede op med Brooklyn cheese cake, en gammel opskrift fra en Brooklyn lokal avis. Små variationer, men alligevel noget helt andet. Vi smørrer springformen og hælder de knuste digestive på, så det blir en meget tynd bund. Vi bruger citronsaft af en citron, i stedet for vanilje, så her står vi med en meget anderledes smag. Opskriften siger cream cheese, men opskriften er fra gamle dage, 50'erne, og dengang var cream cheese lidt anderledes fast og drøj, og opskriften er muligvis baseret på en opskrift med oprindelse i Øst Europa, altså en drænet friskost/quark/weiskaese. Men Brooklyn versionen, med den tynde bund og den karakteristiske smag af citron, er altså den version min mor lavede og den opskrift jeg stadig bruger og kalder New York Cheesecake.