234
af: Max M Rasmussen
@
delt

Koldskål - kærnemælkskoldskål

Koldskål - Kærnemælkskoldskål - Max M Rasmussen
Nu kan jeg mærke sommeren banke på døren. (Beklager hvis du læser opskriften på et andet tidspunkt). Så nu trækker de korte bukser (jeg beklager også for det mentale billede) og kærnemælkskoldskålen. Kærnemælkskoldskål er en klassiker. Men den undskyldning for det som man kan købe i butikkerne er altså ikke god nok, og det er så nemt at lave sin egen.

Ingredienser

  • ½ liter kærnemælk
  • ½ liter ymer/yoghurt/A38 eller lign.
  • 4 æg
  • 1½ dl sukker
  • 1 spsk vanillesukker, helst hjemmelavet
  • 1 citron, reven skal af . Kan undværes.

Fremgangsmåde

Bland det hele sammen og rør rundt indtil sukkeret er opløst.

Noter

Nogle opskrifter siger at man først skal piske æg/æggeblommer med sukker indtil det er rørt ud. Det er spild af tid. Det eneste man gør er at piske luft ind i æggeblommerne Luften bliver alligevel rørt ud når æggene bliver blandet med kærmenælken. Og sukkeret er meget nemmere at røre ud når det hele er blandet.

Koldskålen er bedst når den har stået en times tid, så aromaen fra vanillen og citronskallerne kan trænge ud i koldskålen.

Du kan også bruge kornene fra en stang vanille og en spsk sukker i stedet for vanillesukker. Hvis du er purist.

Kan holde sig i køleskabet i 3 dage.

Du kan sagtens bruge 1 liter kærnemælk i stedet for at 50/50 med et tykmælksprodukt, som jeg gør. Men konsistensen bliver meget bedre af den tykkere surmælk. Og sådan gjorde min mor altså altid!

Jeg foretrækker ymer, men der er ikke den store forskel.

Jeg ved godt man serverer koldskål med kammerjunker, men jeg havde kun ladyfingers da der skulle tages billeder ... det smagte i øvrigt fint til!

Jeg overvejede at lave en video, men det er vist ikke nødvendigt :-S

0
af: Anonymous

good

its very good and nice
0
af: Anonymous

kærnemælk

Hej. Jeg fandt tilfældig din side en dag jeg rodede på nettet og jeg syntes den er fantastisk. Jeg elsker hjemmelavet kærnemælkskåldskål men har et problem... jeg bor på cypern og der kender de ikke til kærnemælk, ymer eller A38 så hvad gør jeg? Hilsen Felix

kærnemælk

Bare brug noget ikke drænet yoghurt. Det burde de have på Cypern :-D Kan du kun få drænet yoghurt, så bare bland det op med mælk indtil det er er den rette konsistens, og så smag til om det er syrligt nok. Er det ikke det, så lad det stå ude natten over indtil det er surt nok.
0
af: Anonymous

Luftige æg

pointen er netop at piske luft i æggene og så vender man det i koldskålen til sidst.
0
af: Anonymous

Cornflakes..

Cornfalkes.. DE er bare gode på koldskål.. mine rollinger elsker det, da jeg, af princip, nægter at give dem småkager på skålen (læs: kammerjunkere).. Cornflakes uden sukker.. skålen er vist sød nok i sig selv :)

Cornflakes..

Ernæringsmæssigt er der ikke den store forskel på cornflakes og kammerjunker.
0
af: Anonymous

Variation med hindbær

Jeg har brugt din opskrift, men erstattet citronen med nogle hindbær jeg havde til overs efter en bagning. Hindbærene kogte jeg op (for at sikre sig mod norovirus etc), men sødede dem ikke. Jeg rørte så 3 spiseskeer i koldskålen. I stedet for kammerjunkere brugte jeg noget kagebund bagt på hasselnøddemel og tørret. Det er ikke "traditionel" dansk, men super godt
0
af: Anonymous

koldskål uden ymer

når grundkoldskålen er færdig uden tykmælksprodukt - piskes æggehviderne der herefter røres ud i koldsakålen og serveres rigtig kold.Nu er den cremet og lækker. Torben Andersen
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

Men hvordan laver man så kammerjunkere? Det må MF Kvalimad da vide...

Kammerjunkere

Hø ... det har jeg faktisk aldrig prøvet :-S Uden at vide noget, så ville mit udgangspunkt være en cantucci dej uden mandler ... http://www.kvalimad.dk/opskrifter/biscotti-italienske-mandelsmaakager
0
af: Anonymous

Æg

Min mor laved4 altid koldskål med rigtige æg, hvad bruger dui disse salmonellatider :D

Æg

Faktisk var det de "gode gamle dage" der var salmonellatider. Der er meget mindre salmonella i æg nu end der har været før. Bortset fra det, så pasturiserer jeg selv hele æg: http://www.kvalimad.dk/artikler/koekkengrej-og-udstyr/praecis-temperaturstyring-pid-controller Så jeg har som regel en bakke stående som jeg bruger af. Der er jo ingen grund til at løbe en risiko hvis det ikke har nogen betydning. En gang imellem bruger jeg dog almindelige æg. Men vi er også sunde og raske i famillien, så selv hvis vi blev syge ville risikoen være minimal. Jeg spiser også blødkogte æg og spejlæg. Hele ideen med dem er jo netop at de ikke skal varmes for meget op, så der er også risiko for salmonella hvis de får for lidt.
0
af: Anonymous

Æg

Prøv med rigtige æg! Altså dem med mørkegule blommer. De smager så meget bedre end industriens blegfimsede udgave. Det kan jeg selvfølgelig sagtens sige, nu jeg bare kan gå ud i hønsehuset og hente frisklagte:-) Nå, det var et sidespring. En af mine kammerater arbejder professionelt med fødevaresikkerhed indenfor fjerkræbranchen. Altså både æg og kød. Han har lært mig en meget simpel metode: Udsæt æggene for kogende vand i 10 sek. Derefter i koldt vand, så hviden ikke stivner. Han fortalte videre, at salmonella næsten altid sidder udenpå ægget, så hvis det er lagt af en rask høne, er der ingen risiko. Den metode har jeg brugt i alle de år, jeg har haft høns, og jeg bruger rå æg i min madlavning hver eneste uge. Jeg synes altså også, man skal passe på, der ikke går bakteriehysteri i den...

Æg

Jeg har selv haft høns i nogle år, da jeg havde en større have. Det er absolut de sjoveste dyr jeg har haft. De passer sig selv, og kan sagtens blive så tamme at man kan klappe dem. Så jeg kan kun støtte at man holder sine egne høns. Både for æg og kød.
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

På You tube er der en god opskrift hvor BO Bech laver kammerjunker. Det er faktisk er rigtigt god. De er bedre når de bages, men en hurtigt vending, så går de købte også fint. Mvh Obber.
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

Opskrift 7 dl mel 3 tsk bagepulver 1 dl sukker 3 tsk kardemomme 150 g margarine 1 æg 1 1/4 dl mælk De tørre ingredienser blandes. Margarinen fordeles deri. Æg og mælk piskes og blandes i. Dejen trilles til tommelfingertykke pølser, der skæres i ca. 2 cm. stykker. Sættes på bageplade med skæresiden nedad og bages ca. 8 min. ved 250 grader. Tages ud af oven, deles og ristes tørre ved 200 grader ca. 10 min.
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

Hvorfor bruger I ikke rigtigt smør, det er langt sundere, og smager meget bedre?
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

Det er en god opskrift. Jeg brugte 135 ml. flydende OMA, som jeg hældte i målebægeret til det sammenspiskede æg og mælk. det gør det meget hurtigt at lave dem og utroligt nok kunne alle de omkring 140 halve "boller", as it were -- være på pladen, hvilket også gør det hele hurtigere.
0
af: Anonymous

Kammerjunkere

øh, jeg mener 166 ml (100 ml ~ 90 g). Jo jeg havde 166 ml i.
0
af: Anonymous

æg æggeblommer?

Kan man godt bruge æggeblommer i stedet for hele æg?
0
af: Anonymous

æg æggeblommer?

Ja du ska da sanneligen ikke bruge hviden uf uf,, kun gulen (blommen) men ska da inrömme at det blir best om man pisker gulen eller gulerne og sukker först til helt hvide og så blander det sammen med övrige så blir den mer kremig og luftihg, og ristede havergryn blandet med finhakket nödder er såååå godt,, som dryss ingen, kammerjunker , og sunder, he he smagligt måltid,
0
af: Anonymous

æg æggeblommer?

Ja, bare brug 3 blommer for hvert æg - Max
0
af: Anonymous

Tykmælk?

Hvorfor ikke ½ tykmælk? Er har den for ufast konsistens (i forhold til fx ymer)? Jeg er nybegynder!

Tykmælk?

Du kan sagtens bruge tykmælk. De har nogenlunde samme konsistens.
0
af: Anonymous

Skyr

Jeg laver den med 1/2 l skyr 1/2 l kærnemælk, den blir også rigtig god :) og så dobbelt op på vaniljen...mums
0
af: Anonymous

Skyr

Hejsa Hvor i Danmark kan man købe skyr? Kender det kun fra Island, men har aldrig set det i en dansk butik...
0
af: Anonymous

Skyr

Alle supermarkeder har stort set skyr. Jeg plejer at købe det i rema eller fakta :)