Hollandaise sauce
Ingredienser
- 3 æggeblommer
- ½ citron, saft af (2-3 spsk)
- 250 gram smør
- lidt vand (kan undværes)
- ½ tsk salt
- lidt hvid peber (kan undværes)
Fremgangsmåde
Lave et vandbad. Stil en tom skål oven i en gryde med varmt vand fra hanen. Skålen behøver ikke være i vandet. Dampen virker lige så fint hvis de slutter tæt. Vent med at tænde for varmen.
Bland æggeblommer og citron i skålen.
Smelt smørret i en anden gryde.
Tag den af varmen og lad mælkestofferne (det hvide snask) synke til bunds.
Tænd for gryden med vandbadet.
Under konstant omrøring, så hæld det smeltede smør, i en tynd stråle, ned i æggeblommen.
Var saucen op indtil saucen har den rigtige konsistens. Som en lidt tynd creme.
Må ikke blive over 70°C da den så skiller. Det er det sværeste ved hollandaisen!
Er den blevet for tyk, så tynd den op med lidt vand eller citronsaft.
Smag til med salt og evt. peber.
Noter
Hvis sauce bliver for varm så skiller den. Du kan redde den ved at lade den køle lidt af og så blende et helt æg i.
Når du er blevet mere øvet, og har lavet saucen nogle gange, behøver du ikke bruge et vandbad. Du kan røre den sammen direkte i en gryde ved lav varme.
En bearnaise sauce er stort set samme opskrift og metode som en hollandaise. Så kan du hollandaisen kan du også bearnaisen!