Hjemmelavede franske kartofler
Franske kartofler er nemmest at købe. Ingen tvivl om det. Men den ensartethed de har synes jeg er uinteressant. Så når det er gin-tonic fredag i det lille hjem er det frem med de hjemmelavede chips. Den hjemmelavede guacamole og salsa fresca.
Ingredienser
- 4 bagekartofler
- 2-3 liter fedtstof til frituren
- salt, efter behag
Fremgangsmåde
Skær kartoflerne i ca. 1½ mm tykke skiver.
Læg dem i blød i koldt vand i ca. 10 minutter, for at fjerne så meget stivelse som muligt.
Hæld vandet fra, lad dem dryppe af.
Tør dem med et viskestykke eller håndklæde.
Tænd frituregryden på 160°C.
Steg dem i ca. 7 minutter i mindst 4 portioner. Hold øje med dem. Det går hurtigt til sidst.
Noter
Find dit mandolinjern frem. Ja desværre, det er umuligt at snitte dem rigtigt med en kniv. De skal være helt ensartede for at blive ensartede nok og færdige samtidigt.
Man kan gøre det med en grøntsagssnitter i sin food processor. Der er bare ikke mange modeller man kan komme en bagekartoffel i, så chipsene bliver meget små.
Hvis de bliver for tykke bliver de ikke sprøde. Tænk på pommes frites der kun er sprøde på overfladen.
Hvis de bliver for tynde bliver de enten alt for fedtede eller de brænder på.
Tænk på guldlok. De skal være lige tilpasse. Hvis du lægger dem på en sort bradepande skal du lige kunne se bradepanden igennem dem. Så passer det.
Efter iblødlægningen er det vigtigt at de bliver så tørre som muligt. For det første så forhindrer det fedt sprøjt. For det andet så sænker der friturens temperatur hvis der kommer for meget vand i af gangen.
Jeg frituresteger som regel i svinefedt, for smagens skyld, men smagsløs olie er også fint.
Salt med så fint salt som muligt.
Protip: frituresteg et par grene frisk rosmarin indtil de holder op med at syde, og knus/drys dem ud over de færdige chips.
Sweet potato chips
Du kan bruge nøjagtig samme opskrift med sweet potatoes. De blive faktisk endnu bedre.