Havregrynskager - orangeflager - chokoflager
Ingredienser
- 75 g smør
- 100 g havregryn
- 1 æg
- 125 g sukker
- 1spsk mel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vanillesukker (kan undværes)
- revet skal af 1 appelsin (kun til orangeflager)
- 100 gram chokolade (kan undværes)
Fremgangsmåde
Smelt smørret i en gryde. Sluk for den så snart det er smeltet.
Kom sukker og æg i gryden og rør det hurtigt sammen til en grov creme.
Kom resten af ingredienserne i gryden og rør det hurtigt sammen.
Sørg for at bagepulveret bliver fordelt godt imellem melet og havregrynene.
Kom så 9 styk på en bradepande (3x3). Hver af dem skal være 1 spsk (15ml). Hvilket i dette tilfælde er nemmest at opnå ved at tage en ½ almindelig spiseske med top.
Du behøver ikke gøre dem flade. Det skal bagepulveret og ovnens varme nok gøre for dig. Bare læg dem i en klump.
Bages i ca. 10 minutter ved 175 grader varmluft. Vend bradepanden efter 6-7 minutter hvis din ovn ikke varmer helt jævnt. Det gør de fleste ovne ikke...
Det må gerne være godt brune, men hold øje med at de ikke bliver alt for mørke. Det går lige pludselig stærkt! Når de er mørke i kanten er de færdige.
Pensling
Når kagerne er kølet af til stuetemperatur, så pensel dem på den ene side med chokolade der er smeltet i vandbad, en gryde, eller som er tempereret. Afhængig af hvor pedantisk du føler dig.
Lad chokoladen størkne inden du går videre.
Smørcreme
Du kan med fordel komme 1 spsk smørcreme imellem to kager, som i billedet, så du laver den klassiske konditor kage.
Se linket til opskrift på lille portion smørcreme.
Noter
Det er betyder ikke meget hvilken slags havregryn du bruger.
Selv om du kun bruger grundopskriften uden appelsin og chokolade er det stadigvæk en rigtig god småkage som er meget nem at lave. Den tager 5 minutter at røre sammen. Hurtigere end at købe ind :-D
Sukkeret behøver ikke røres helt ud i æg og smør som man ser i andre opskrifter. Varmen i ovnen kal nok smelte det så man ikke får noget knasende sukker imellem tænderne.
Vil du bruge dem som kurve, så kom den over en form. Et lille glas eller andet imens de er varme.
Jeg elsker disse kager. Uden chokolade og smørcreme, bare som det sprøde i mange sammenhænge. Tilsætter altid et lille nip flagesalt. I dag stod jeg lige der med en rest ristede sesamfrø på panden ved siden af - så dem hev jeg i. Uha, prøv det. Vanilie, orange, det karamelagtige og så ristede sesamfrø….bum!