Grøntsager i dagevis - klargøring til travl uge - asiatisk uge
En af de ting vi alle sammen har dårlig samvittighed over er at spise for lidt grøntsager. Når man så endelig husker at købe grøntsager bliver man overoptimistisk og får købt alt for mange. Så ligger de og bliver bløde i bunden af grøntsagskuffen i køleskabet. Min måde at løse det på er et forberede en masse grøntsager fx om søndagen, så jeg har til en hel uge, eller i hvert fald til flere dage. Det gør det meget nemmere at lige tage in portion grøntsager ud og bruge i en portion suppe, eller til wokmad eller andre asiatiske retter. I denne video beskriver jeg hvad jeg gør og hvorfor.
Ingredienser
1200 g, nok til 24 måltider af 50 g per person. Fordelt over 12 fryseposer af 100 g.
- 200 g (½ plante) bladselleri
- 200 g (½ stor) porrer
- 200 g (ca en pakke) sukkerærter
- 200 g (4 stk) gulerødder
- 200 g (½ stk) squash
- 100 g (2 hele) forårsløg
- 100 g (1 stk) perberfrugt
Fremgangsmåde
Skær alle grøntsagerne i lige store julienne. Dvs. tynde strimler på ca. 2-3 mm. Det har flere fordele.
- De tør hurtigt op når de har været i fryseren.
- Man kan bare smide dem direkte fra fryseren og i den ret man laver.
- De bliver færdigkogte på kun 10 minutter.
- De afgiver hurtigt smag til retten. Fx en suppe.
Kom dem i fryseposer med 100 g grøntsager hver. De små portionsstørrelser er det mest praktiske. Hver pose er til 2 personer. Skal du kun lave mad til en, så kan du enten spise flere grøntsager den dag, eller lave made til dagen efter også. Du har jo alligevel travlt ... ikke :-)
Skal du lave til mere end to så er det praktisk at man ikke har en stor isklump af grøntsager der tager lang tid om at tø.
Det er praktisk at suge luften ud af fryseposerne. Det gør pakkerne lidt mindre. Det er ikke noget problem med bakterier. Frosne grøntsager på den her måde er jo beregnet til at blive kogt, så de bliver slået ihjel.
Noter
Hvor meget du har af hver grøntsag er ikke så vigtigt. Du kan sagtens blande som du har lyst til. Den her blanding bruger jeg meget til asiatiske retter og supper. Men den kan sagtens kommes i en kødsovs også. Den er relativt neutral.
Brug ingefær, hvidløg, stærke chili, krydderier osv. til at give retten det sidste skub når du laver den endelige ret.
Jeg pakker tit ned på den her måde når min grøntsagsskuffe flyder over med grøntsager, jeg kan se at jeg ikke kan når at spise inden de bliver for gamle.