En Simpel Rugbrøds Opskrift til hverdagsbrød
Jo længere du lader dejen hæve i de enkelte faser jo mere sur bliver den.
Ingredienser
- 4 dl surdej
- 12 dl vand
- 4 dl skårne rugkerner
- 4 dl knækkede hvedekerner
- 8 dl rugmel
- 8 dl hvedemel
- 1 ½ spsk salt
- evt. sovse kulør (Ja det er snyd, men rugbrødsfabrikkerne gør det også.)
Fremgangsmåde
Kom surdej, rug- og hvede-kerner i vandet. Lad det gære natten over. Indtil kernerne er bløde.
Tilsæt saltet, og rør resten af ingredienserne i. Lad det hæve et par timer.
Rubrødsdej skal være så våd som mulig. Men den skal kunne holde formen uden at "flyde ud". Hvis den er for lind, så kom hvedemel i indtil den kan holde formen.
Kom i 2 rugbrødsforme og lad det hæve indtil brødene er så store som du syntes. Det kommer an på hvor kompakte brød du foretrækker. 1 timer eller to passer som regel.
Bag ca. en time og et kvarter ved 200 grader.
Der findes et utal af opskrifter, og de fleste er gode. Mit problem har altid været at jeg bager med fast skorpe, og altid 3 brød af gangen. Vil prøve at bage med lidt lavere temperatur, f.eks. kun 180C og så 70 min.
Forenkle opskriften
En minimal ting, men opskriften er dejligt nem at huske fordi alle ingredienser er noget med multipla af 4. Undtagen salt, og da jeg ikke lige kan finde mit spiseskemål, bruger jeg 4 tsk salt. Det giver også en anelse mindre salt, hvilket passer mig fint. Smagen er stadig 100% i orden.Forenkle opskriften
Jo tak. jeg prøver altid at forenkle så mege som muligt, uden at det går ud over kvaliteten. Jeg kan nemli goså godt lide at kunne huske dem :-Dsmager rigtig godt - lidt løs krumme
Hej Max. Nu har jeg bagt to rugbrød, som smager virkelig godt!!!De er bare lidt bløde og løse i det. Det går rimelig godt at skære dem med den gamle rugbrøds"maskine" (som forresten også er velegnet til kål til jul - så Laura skære kål på sådan en i Matador og har selv gjort det siden), men helt umuligt med kniv. Jeg pakkede dem ind i poser ret hurtigt, måske jeg skulle have ventet lidt længere - de var stadig meget varme. Har du eksperimenteret med længere bagetider for rugbrød? Så engang en kok på tv vise rugbrød frem, som alle var lavet af samme dej, men som var bagt alt fra en time eller halvanden til adskillige timer, nok med lavere temperaturer for de lange bagetider. Brødene blev gradvist mere faste i det uden dog at blive tørre, jo længere de blev bagt. Har søgt lidt på langtidsbagt brød, men får kun et hit til et Camilla Plum rugbrød, der er bagt i 24 timer i alt, hvilket nok er lidt længe til min tålmodighed... :o) Louisebagetid
Jeg fandt en anden opskrift, hvor brødet bages 4 t ved 140° - herefter en halv time ved eftervarmen, som jeg har konstateret nok skal være uden form. Det virker fint med hverdagsrugbrødet. Det er svampet og meget blødt på en elastisk måde de første timer, men det samler sig rigtig godt i løbet af en dags tid. Det kræver lidt mere planlægning med den lange bagetid, men jeg synes det betaler sig.Elsker rugbrød med mange kerner
En fantastisk rugbrødsopskrift. Hjemme hos os elsker vi et godt rugbrød med en masse kerner, så når jeg sætter rugkerner og hvedekerner i blød tilsætter jeg også en halv pose solsikkekerner og en halv pose hørfrø. Når resten af ingredienserne så skal i kommer jeg også 3/4 maltøl, syntes lige det gir lidt ekstra og ud af det kommer der et helt fantastisk dejligt luftigt rugbrød.Elsker rugbrød med mange kerner
Hov tilsætter forresten også 2-3 spsk. puddersukker og en god sjat honning.Squash
Jeg har også en rugbrødsopskrift, som jeg selv har eksperimenteret mig frem til og den giver så ca. 4 L dej, som passer lige til min form, som er ret stor. Jeg kommer revet squash i. Det holder på fugtigheden og gør, at brødet uden problemer er frisk, ved stue temperatur i en plastik pose, i en uge. Jeg har prøvet at bage det med og uden squash og jeg foretrækker det helt klart med. Jeg bruger 1. dag: 300 g surdej 8 dl vand (lunkent) 500 g rugmel 300 g knækkede rugkerner 2 spsk honning 2 spsk salt 1 dl græsk yoghurt røres sammen og stilles lunt natten over. Den skal lugte syrligt og være let boblende og blævrende i konsistensen. 2. dag: 1 hvidtøl 700 g knækkede rugkerner 1 lille groft revet squash Alt røres i dejen fra dagen i forvejen - Hæver 5-8 timer - Tag 300 g dej fra til surdej - Fordel i rugbrødsforme - Glat overfladen med våde hænder, så der ikke er ujævnheder - Hæver til det når kanten af formen - Prik ca. 20 huller med en strikkepind e.l, hele vejen ned til bunden af dejen. Det forhindrer at skorpen letter. Bages ved 200 grader i en time. Læg 5-10 min til, alt efter ovnen. Afkøles med et vådt viskestykke i en tæt lukket plastikpose natten over. Hvis surdejen er blevet for gammel, tilsæt en skefuld græsk yoghurt, ca. 2 dl vand og 1 dl rugmel og 1 spsk honning og lad det stå i et par dage med et viskestykke over, så skulle den gerne komme til live igen. Du kan sagtens halvere dejen - bagetiden er den sammeSquash
FOrresten... den græske yoghurt kan sagtens udelades og skal IKKE erstattes med mælk eller andet mælkeprodukt. Jeg anbefaler også at man måske halverer squashen, hvis man bruger yoghurten :) Surdejen holder ca 14. dageSquash
Nå ja... og grunden til jeg lige ligger opskriften her, er, at min opskrift bruger hele mål. Jeg var så træt af, at den oprindelige opskrift brugte 575 g rugmel og 375 g kerner. Det passede jo aldrig med noget og man skulle altid have en pose mere. Så jeg huggede en hæl og klippede en tå, for at få det til at passe. Undskyld alt mit skriveri her, men jeg glæder mig til at benytte din side meget mere. Har fået den anbefalet af en ven :) Mvh Ditte-MarieSquash
du har bestemt ikke noget at undskylde for. Både relevant og interessant.ROS ROS ROS
Hej. For pokker da et godt rugbrød, takker mange gange for den opskrift og mange flere. Hilsen Piafalder lidt sammen i midten
Jeg har nu bagt rugbrød næsten hver uge de sidste år, med udgangspunkt i din surdej og opskrift, som jeg så varier lidt ind i mellem. Når jeg bager rugbrød falder det næsten altid sammen i midten. Det er ikke klægt og det betyder intet for smagen. Det er udelukkende et æstetisk spørgsmål. Jeg er i tvivl om, om jeg skal skubbe siderne lidt ned, inden jeg bager det, eller om det tvært i mod er fordi det hæver lidt voldsomt i midten og så falder sammen. Nogen gode råd? Og igen tak for en dejlig og inspirerende hjemmeside.surdej
Tak for et godt forum, efter jeg har været her inde går jeg og fodre på surdejen i køleskabet, og har da også fået fyret nogle gode brød af. Så medens jeg var igang med rugbrød idag kom jeg til at tænke på" ER DER NOGLE DER VED HVAD 1.DL FLYDENDE SURDEJ SVARER TIL I GÆR"Her tænker jeg på om f.eks.3dl svarede til 50 g gær. mvh Bennysurdej
Hej Benny Det tror jeg desværre ikke man kan samligne direkte, da surdeje er meget meget forskellige. Har selv haft gang i mange forskellige med hver deres "charme" :-) Og synes det svinger meget fra gang til gang hvor meget det hæver med samme mængder og hævetid. Fordelen ved surdej (efter min mening i hvert fald) er at du ikke kan komme for meget af det i. Når jeg laver rugbrød med udgangspunkt i Max gode opskrifter bruger jeg min dobbelt så meget surdej (og tilsvarende mindre vand/mel) for at få mere og bedre smag. MVH Thomassurdej
Jeg har en surdej som nu er ca. 2 år gammel , altså fra jeg startede surdejen. Jeg fodrer den af og til, og får et fantastisk resultat hver eneste gang. Jeg har skiftet en del af vandet ud med 1 hvidtøl hvilket giver farven og smagen af brødet en helt skøn dimension. Jeg bruger knap så meget mel, blot skal dejen være lind ganske som en lidt tyk havregrød. Jeg bager det ved 180 i 1 time og 10 min. Lader brødene køle helt af og kommer så i plastikposer.Hverdagsbrød
Fantastisk opskrift. Jeg har bagt hverdags rugbrødet uden hvedemel men kun med rugkerner og rugmel og det blev fantastisk. Tak for en god opskrift.surdej og rugbrød
Jeg har fulgt din opskrift på surdej og rugbrød og det er blevet fantastisk godt!! Det er første gang jeg overhovedet bager mit eget rugbrød og det er blevet SÅ godt at mine børn ikke kan få nok! Selv mine kolleger har bedt om lidt af min surdej! De får da gerne en sjat men har også givet dem din hjemmeside. For der jo flere spændende opskrifter!surdej og rugbrød
Jeg er en af dem der ikke har meget erfaring omkring bagning af rugbrød.. Derfor dette spørgsmål.. Hvordan laver man sur-dejen? Jeg kan læse herinde at en har en surdej der er ca 2 år gamel, kan det virkelig holde sig så lang tid og hvordan 'fodre' man sin surdej???Rugbrød
Kunne det tænkes at man kunne koge kernerne, så man bager det samme dag, og at det så ikke skal stå til til dagen efter, altså så det kun er et 1 dags projektRugbrød
ja, men du bytter tidbesparesle for ekstra besvær. Desuden så udvikler gæringen smagsstoffer som du ikke får hvis du bare koger kernerne.mangler ??
jeg syntes det er rigtig god og bager det jævnlig men kunde godt bruge næringsindhold pr. 100 g af varenTAK
Hej. YAY endelig en rugbroedsopskrift som jeg har haft held med! Jeg bor i England og er derfor meget taknemlig da jeg nu kan faa mit elskede rugbroed igen! Jeg har proevet mange opskrifter men dette er den foerste, der har virket uden at vaere klaeg :D Jeg brugte graeskarkerner og solsikkekerner i stedet for da de andre er svaere at faa fat i. Brugte ogsaa denne side som retningslinje, da jeg startede min surdej op for et par maaneder siden. Hurra for dig :)samme video 2 opskrifer ?
Hej max, er lidt forvirret hvilken opskrift er rigtig.. denner her eller "Min Bedste Rugbrøds Opskrift !" den ene er der 8 dl vand og den anden er der 12, mel mængten er også 4 dl. eller 8 dl. www.kvalimad.dk/opskrifter/rugbroed/?searchterm=rugbr%C3%B8d måske er de begge rigtige.. men videoen er den samme ? Takker for verden's bedste mad side :-) den har i hvert fald fået mig i køkkenet igen :-)samme video 2 opskrifer ?
Det er samme video. Bare se den for hvordan man skal gøre og så brug teksten som den autorative opskrift.Klægt
Har prøvet at bage dit brød et par gange uden held. Min surdej er fin og brødet hævede som det skulle. Dejen virkede også fin, den var våd, men holdt formen. Lod det hæve, nogle timer både i skål og i form. Bagte det næsten 1½ time, varmluft. Det er bare blevet super klægt, hænger fast på kniven når jeg prøver at skære det. Er det fordi det ikke har fået nok eller fordi dejen er for våd ?Rugbrød uden kerner.
Jeg så lige at du har lagt en opskrift på rugbrød uden kerner ind i en kommentar. Er fremgangsmåden "bare": Bland sammen, lad hæve, put i form, lad hæve, bag til kernetemperatur på ca 98 grader? Jeg mangler et rugbrød at lave øllebrød af, og vil de gerne forsøge med hjemmelavet, helt fra bunden...Grader
Er det varmluft eller alm.Rugbrød uden kernerne
Er det muligt at bage rugbrødet uden kernerne? da jeg har en datter som nægter at spise rugbrød med kerner i, men som elsker mørkt rugbrød. Og hvis man ikke putter kernerne i, skal det så stadig hæve natten over?Rugbrød uden kernerne
Ja. Metoden er den sammen i et klassisk rugbrød. 1200 gram rugmel. 2 spsk salt 1 dl surdej 8 dl vand. Giver 1 stort rugbrød.Uden kerner
Er det muligt at bage brødet helt uden kerner? Mange hilsner Sofia2 hævninger?
Hej Max Hvorfor skal dejen hæve 2 gange? Altså først samlet, så deles i to og så hæve igen. Kan man ikke dele med det samme og lade den hæve i formene? Det sparer en arbejdsgang.2 hævninger?
Med fare for at gå Max i bedene: Jeg har en opskrift hvor rugbrødet æltes sammen og så puttes i formene og hæver f.eks natten over. Jeg har forsøgt denne fremgangsmåde én gang og kommet frem til, at både smag og konsistens af brødet bliver bedre, når det hæver 2 gange. En grundregel er, jo længere hævetid, desto større syrlighed i rugbrødet. Det er så en smagssag hvor syrligt man vil have sit brød. Vibeke2 hævninger?
Ny viden og gode tips er altid velkomne. Jeg ved langt fra alt om madlavning :-sMeget tungt
Rigtig god opskrift, men synes at brødet blev meget tungt og kompakt. Jeg har ikke så stor erfaring i at bage rugbrød, så er der noget man kan gøre, for at gøre det lidt lettere? Derudover hævede brødet MEGET da det kom ind i ovnen - er der nogen der ved, hvad der kan være årsagen til dette?Meget tungt
Prøv engang at gøre dejen lidt mere kompakt.Lad den hæve lidt længere inden den kommer i ovnen og bag event. et kvarter længere, det kan også være du som jeg blot skal tage brødet ud af formen og lad det trække rest varmen i ovnen. Vh / ole -Meget tungt
jep, jeg har li lavet en med gær og kærnemælk fordi min surdej ikke blev ok, jeg lod den bare hæve meget længere så blev den utrolig luftig og let, mvh marilisMeget tungt
Prøv engang at gøre dejen lidt mere kompakt.Lad den hæve lidt længere inden den kommer i ovnen og bag event. et kvarter længere, det kan også være du som jeg blot skal tage brødet ud af formen og lad det trække rest varmen i ovnen. Vh / ole -surdej
Må man ikke ligge et løst viskestykke over skålen med surdej, tænker på fluer osv.Rist
Hej. Den rist det færdige rugbrød ligger på. Hvor har du den fra?Rist
Er ikke sikker. Måske kunst og køkkentøj.En ganske almindelig bagerist eller en anden rist