Butterdej bagt på smør
Ingredienser
Dejen
- 250 gram mel
- 40 gram smør
- 1 tsk citronsaft
- 1-2 dl vand
- 1 knivspids salt
Smør til foldning af lagene
- 200 gram smør (1/2 af dejens vægt. Kold.)
Fremgangsmåde for dejen
Del smørret op i små stykker.
Mix det hele hurtigt sammen. Dejen skal ikke æltes ret meget da den så bliver for sej, og svær at håndtere når der skal foldes. Man skal stort set holde op med at ælte når der ikke længere er synlige melklumper.
Saml det til en kugle og lad det hvile tildækket i køleskabet i et kvarters tid.
Brug en kagerulle til at rulle fire hjørner ud, så kuglen er tyk i midten og har fire "flapper". Når flapperne lægges sammen skal de være lige så tykke som resten af kuglen. På den måde kommer smørret til at ligge i midten af dejen.
Fremgangsmåde for foldning
Dæk et bord med rigeligt mel og læg smørret på det.
Drys godt med mel på smørret.
Slå på smørret med kagerullen indtil det bliver fladt, og fold det så sammen, først på langs og så på tværs. Kom bare rigeligt mel på så det ikke hænger fast i kagerulle.
Gentag indtil smørret har samme konsistens som dejen. Dejen og smørret skal jo foldes sammen og hvis de ikke har samme konsistens, så følges de ikke ad, og der er risiko for at dejen revner så der ryger smør ud over det hele.
Når du er færdig skal smørret have samme størrelse som den tykke del af dejen.
Læg smørret på den tykke del. Fold flapperne ind over.
Rul dejen med smørret i flad indtil den er 3 gange så lang som den er bred.
Fold den så to gange, så den igen er kvadratisk.
Gentag det 3 gange mere.
Bare kom rigeligt mel på. Specielt hvor smørret begynder at ryge ud igennem dejen.
Begynder smørret at blive for flydende, så kom dejen i køleskabet indtil det stivner lidt.
Begynder dejen at blive for elastisk. Dvs. at den trækker sig sammen igen når du ruller den ud, så lad den hvile i 20 minutter. Evt. de 10 af minuterne i køleskabet så smørret ikke smelter.
Butterdejen er så færdig til at gemme.
Den kan holde 2 dage i køleskabet og 3 måneder i fryseren.
Den skal også rulles ud til ikke meget mere end 1/2 cm inden den bages. Så bliver den bedst.
Et kort varmechok i starten får butterdejen til at hæve bedre op. Når du bager den så sæt den i en ovn der er forvarmet til 225 grader, som du så kan skrue ned til det der står i din opskrift.
Hvis du vil se hvad butterdejen på videoen blev brugt til, så kig på min Tarte Tatin opskrift.
Resterne fra det blev så brugt til Palmiers
Er det saltet eller usaltet smør, du burger?
.... bruger?