114
af: Max M Rasmussen
@
delt

Rodfrugt suppe, eller mos, af jordskokker, pastinak og kartofler - grundopskrift til næsten alt vintergrønt

En portion suppe af rodfrugter, med syrnet fløde og strimler af Schwarzwald skinke. - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Dette er en af mine bedste grundopskrifter. Jeg bruger den både til cremede vintersupper og til "creme/mos" af rodfrugter. Den eneste forskel på suppen og mosen er mængden af smør og vand. Man kan udskifter grøntsagerne efter meget simple huskeregler, så opskriften kan varieres i det uendelige.

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 1 løg, mellem
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g jordskokker (eller blomkål)
  • 250 g pastinak (eller persillerod eller knoldselleri. Eller blanding.)
  • 250 g kartofler
  • 1 dl fløde
  • 3/4 - 1 liter vand
  • 2 spsk soya sauce (tamari for glutenfri)
  • 2 spsk asiatisk fiske sauce
  • 2 tsk salt, efter smag

Fremgangsmåde

Skræl alle grøntsagerne.

Skær dem i ca. ½ cm tykke skiver. Så koger de lige hurtigt.

Fjern skindet fra hvidløgene og hak dem groft.

Brun smørret.  Når det er bruset af, så tilsæt løg og hvidløg. Sauter løgene indtil de begynder at blive gennemsigtige.

Tilsæt resten af ingredienserne.

Bring det i kog, og skru så ned for varmen og lad det simre i ca. ½ time.

Når du kan mose rodfrugterne imod kanten af gryden, er de nok.

Kør igennem en sigte, eller brug en håndblender, eller blender.

Server evt. med syrnet fløde, creme fraiche og lidt røget skinke, eller bacon i strimler.

Ingredienser til mos og suppe af rodfrugter. - Max M Rasmussen

Noter

Vægten på grøntsagerne er med skind.

Du kan bruge hønse eller grøntsagsfond i stedet for vand. Så skal du ikke bruge soya eller fiskesauce.

Grundidéen bag opskriften er

  • 2 dele rodfrugt som hovedingrediens (her bruger jeg typisk jordskokker, men blomkål kan også bruges. (jaja ... det er ikke en rodfrugt. Jeg ved det.))
  • 1 del rodfrugt for dybde i smagen (Efter stigende styrke: pastinak, persillerod, knoldselleri)
  • 1 del kartoffel for konsistens. Uden den stivelse der er i kartofler kan den godt blive noget vandet. Men kommer der for meget i kan den blive "slimet" i konsistensen.

Suppe eller creme

Skal du lave en cremet suppe, skal du bare følge opskriften som den står.

Vil du lave en mos/creme i stedet for suppe, skal du tilføje mere smør. Den kan sagtens trække en hel pakke (250 g smør :-D ) i stedet for de 50 gram der står i opskriften.

Du skal IKKE komme vand i til en mos.

Bare tilsæt smørret og fløden i starten, og så lad det simre under låg med kun det.

Til sidst kan du tilføje mere fløde, hvis konsistensen er for tyk når du har blendet det.

Cremen kan godt lide at blive krydret med estragon. Så minder den meget om en bearnaise i smagen.

Hej Max.

Hvor meget suppe giver denne mængde ingredienser? Portioner / liter ca?

På forhånd tak!

Du kan bruge ingredienserne til at udregne det. Værsgo':

ingredienser

giver11.00 portioner af207.27 g, ialt2280.00 g
  • 50.00 g smør (2.19 %)
  • 50.00 g løg (2.19 %)
  • 10.00 g hvidløg (0.44 %)
  • 500.00 g jordskokker (21.93 %)
  • 250.00 g pastinak (10.96 %)
  • 250.00 g kartofler (10.96 %)
  • 1.00 dl fløde (4.39 %)
  • 1.00 liter vand (43.86 %)
  • 2.00 spsk soya sauce (1.32 %)
  • 2.00 spsk fiske sauce (1.32 %)
  • 2.00 tsk salt (0.44 %)
1
af: Anonymous

Fransk vintersuppe

Jeg har af dovenskab købt i udlandet en Moulinex "soup & co" blender med indbyggede programmer (fløjlsagtig 25 min. og malet 35 min) og varmelegeme. Vaskes/renses skæres i småstykker: 150 g gulerødder, 150 g pastinak, 150 g jordskok, 150 g knoldselleri, 100 g det hvide af porrerne, 20 g bladselleri, ½ grøntsagsboullionterning, salt,85 cl vand. Tryk på knappen og efter 25 min. siger det bip, og suppen er klar til servering. Personligt synes jeg endnu bedre om smagen med lidt piskefløde!
0
af: Anonymous

Fryseegnet

Hej Er suppen fryseegnet? Tænker at der er mulighed for at have en lækker portionsanrettet hurtig-mad ting til at ligge i fryseren, når tiden er knap.
0
af: Anonymous

Fryseegnet

Ja, den ændrer sig ikke ved frysning. - max
0
af: Anonymous

Fryseegnet

Fin video, Max. Jeg laver selv noget tilsvarende til alle mine supper, omend jeg gør det på en lidt anden måde. Og vældig meget mere fedtfattigt. Skær tingene som du gør, men i stedet for at stege løg og hvidløg i smør, så smider jeg dem ned med hvidvin og reducerer, fuldstændig som du laver bearnaise essens. Ellers samme fremgangsmåde, omend jeg bruger fond i stedet for blot vand og ofte bruger jeg heller ikke fløde, men en klat creme fraiche i stedet til at creme/legere. En god basis for alle typer supper, mos, kompot og puréer. /brian
[fjernet]
[fjernet]
0
af: Anonymous

selleritoppe.

hvad kan jeg anvende herlige friske selleritoppe til. jeg nænner ikke bare at kassere dem. kiloekko.
0
af: Anonymous

uhhhmmmm

det lyder lækkert! har "dit grydebrød" i ovnen måske man skulle overveje en suppe til frokost....;-)
0
af: Anonymous

God suppe

Virkelig lækker cremet suppe!