Rösti - schweiziske kartoffelpandekager - rosti- røsti
Ingredienser
giver 4 stk, til 2 personer
- 4 mellemstore kartofler, kogte
- 1-2 spsk stegefedt. Jeg foretrækker klaret smør.
- salt (½ tsk)
- peber efter smag.
ekstra ingredienser, efter lyst
- stegt bacon, løg, ost, æble eller friske urter
Fremgangsmåde
Riv kartoflerne på det groveste rivejern.
Bland krydderier og evt. ekstra ingredienser.
Saml dem til en løs klump. Endelig ikke ælte.
Del klumpen i fire lige store portioner.
Form hver portion til en flad kage. Ca. 10 cm bred, så der kan være fire på en stegepande på én gang.
Varm panden og kom fedtstoffet på. Vær opmærksom på at de suger alt fedtet op af panden, så man kan godt komme for meget på.
Steg dem ved middel temperatur. Når du har fundet den rigtige indstilling på komfuret skal det typisk tage 10 minutter på den ene side og 5 minutter på den anden.
Noter
En del opskrifter siger man skal bruge "parboiled", dvs. delvist kogte, kartofler. Jeg har prøvet at bruge både helt og delvist kogte kartofler. Hvis de er af størrelsen som jeg anbefaler i denne opskrift, så er der ingen som helst forskel. Vil du lave en Rösti der fylder en hel pande, og det er der ingen regler imod, så skal kartoflerne være helt kogte. Ellers risikerer du halvrå kartofel i midten af den.
Da kartoflerne er kogte kan lave dem lige så tykke som du har lyst til, og du kan brune dem så meget som du har lyst til. Hvis de er for tykke og panden er meget varm, så risikerer du at de er meget brune samtidig med at de ikke er blevet varme. Så jo tykkere de er, jo lavere stegetemperatur.
Jeg laver som regel mine imellem ½ og 1½ cm tykke. Stegeskorpen giver jo det meste af smagen, så jeg synes ikke de skal være alt for tykke.