Fastelavnsboller - cremeboller
Ingredienser
dejen
- 200 gram smør
- 50 gram gær
- 2 dl mælk
- 50 gram sukker (½ dl med lidt top)
- 2 æg
- 600 gram mel
- ½ tsk stødt kardemomme
cremen
- 1/4 liter piskefløde
- 2 æg
- 75 gram sukker
- 1 spsk maizena
remonce (kun til de spanduerformede)
- 50 gram sukker
- 50 gram smør
- 50 gram marcipan
glasuren
- 200 gram flormelis
- 1-2 spsk kakao (kan undværes)
- vand, hellere for lidt end for meget
Fremgangsmåde
Start med at lave cremen, som i denne opskrift.
Hvis du vil bruge remonce til spandauerformede boller, så bland den som i denne opskrift.
Dejen
Lad smørret stå ude ved stuetemperatur i mindst en time, så det bliver blødt.
Hæld alle ingredienser, op i røreskålen. Melet til sidst.
Ælt i ca. 5 minutter på maskine. Kan også nemt æltes i hånden.
Dejen skal ikke hæve for kagerne er formet.
Form den til en stor kugle.
Brug en kagerulle til at forme den til en firkant der er 40 cm på hver led. Få kanterne så spidse som muligt.
Skær dejpladen over i 4 x 4 stykker, så du ender med 16 firkanter der er 10 cm på hver led.
Runde boller med creme
Kom en klat creme på midten af firkanten. Saml alle hjørnerne og pres dem sammen. Det giver fire nye små hjørner. Saml dem også. Pres sammen indtil du har en hel "cremetæt" lille pakke.
Vend samlingen nedad og kom bollen på bradepanden.
Lad dem hæve i 30 minutter til 1 time.
Spandauer boller
Kom en ½ toppet spsk remonce på midten af firkanten.
Pres de fire hjørner af dejen ned i remoncen, så de lige rører hinanden.
Pres dem godt ned i bunden så de ikke går op under bagningen.
Kom en 1 toppet spsk fyld ned i den uddybning du har presset.
Du kan bruge creme eller en kraftig marmelade. Jeg kan godt lide abrikos, appelsin, hindbær osv.
Bages
Ca. 12-15 minutter ved 200 grader.
Glasur
Bland vand i flormelisen indtil den er tyktflydende.
Pynt dem som du har lyst til med mørk og/eller lyst glasur.
Noter
Hvis du ikke har husket at tage smørret ud i god tid, kan du smelte det i en gryde som jeg gør i videoen. Så kom alle ingredienser i undtagen smørret og 1/3 af melet, tilsæt smørret og tilsæt så det sidste mel.
Det forhindrer at den varme smør slår gæren ihjel. Jo mere du lader smørret køle af inden du hælder det i dejen jo bedre. Det kan blive nogle RET flade boller hvis gæren dør :-S
Dejen er en kagedej, så den skal ikke æltes for meget, men ælter man den for lidt så vil kagecremen lave så meget damp inde i bollen at det vil få den til at revne som en overfyldt ballon. 5 minutter er et godt kompromis.
Du kan godt lave kagecremen dagen før. Den er nemmest at arbejde med når den er køleskabskold.
Når jeg laver glasur kan jeg godt lide at bruge en 1:1 eller 1:2 hvid klar grundsirup til at blande i til sidst i stedet for vand. Så bliver det ikke så nemt for tyndt, og glasuren bliver lidt blankere og den stivner hurtigere.