218
af: Max M Rasmussen
@
delt

Bedstefars skæg

Bedstefars skæg - er hvidt - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En blanding af marengs og hindbærsnitte. Faste kagbund og sød blød top. Med lidt syrlig hindbærsyltetøj imellem. Ja ja ... syltetøj i bestefars skæg lyder måske lidt klamt, men det er ikke en kage der når at blive gammel i mit hjem.

Ingredienser

bund

Det våde

  • 125 gram smør
  • 125 gram sukker
  • 4 æggeblommer
  • ½ dl mælk

Det tørre

  • 300 gram mel
  • 2 tsk bagepulver

marmelade

  • 1 dl hindbærmarmelade (eller anden syrlig marmelade)

Marengs

  • 4 æggehvider
  • 250 gram sukker
  • 2 tsk citronsaft (kan undværes)

Fremgangsmåde

bund

Smelt smørret.

Bland de våde ingredienser.

Bland de tørre ingredienser.

Rør de tørre og de våde ingredienser sammen. Pisk kun indtil alt melet er vådt, og de fleste klumper er væk.

Bag i 15 minutter ved 175 grader.

marmelade

Varm evt. marmeladen op med en tsk vand, så den er nemmere at fordele. Du har jo alligevel en snavset kasserolle fra da du varmede smørret op :-S

marengs

Kom lidt af sukkeret, ægghvider og citronsaft i en skål og pisk det.

Når hviderne begynder at blive stive, så hæld sukkeret I i en lind strøm. Hvis du bruger en stor røremaskine så er det ikke så vigtigt. Hviderne skal nok blive pisket under alle omstændigheder.

Fordel marengsen ud over bunden.

Bag i 15 minutter ved 175 grader. Indtil marengsen bliver gylden.

Noter

Opskriften passer til en mellemstor høj bradepande. (2½ liter)

Citronsaften giver en tættere og mere solid marengs. Samme virkning som hvis man pisker det i en kobberskål. Den gør ikke noget for smagen og kan undværes.

0
af: Anonymous

Jeg har lavet bedstefars skæg efter denne opskrift mange gange. Den bliver altid rigtig god og et meget populær. Jeg synes at den er bedst på dagen, da den ellers kan blive lidt tør.

0
af: Anonymous

lyst til mad

Du skulle skamme dig;D jeg får lyst til det hele, både at lave og smage
0
af: Anonymous

Kagemums

Skulle lige se om den var ligeså lækker som den jeg husker fra barndommens tid - det er den!!!! Lavede fluks en ny (til den kageglade chef der lokker for godt) - til personalemødet imorgen, dog med visse ændringer - HOLD NU OP !! - tal om lækkerier :) Tak for endnu en succeskage der sprang ud af oven, Max.... :)
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

En himmerigs mundfuld. Jeg så din opskrift lidt før middag idag. Bagte den og kørte op på min mands arbejde hvor vi alle prøvesmagte den. Det er absolut ikke sidste gang den bliver bagt her i huset. Tusind tak for en inspirerende side samt de gode videoer. Vh Pia
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Intet mindre end en fantastisk opskrift:-)
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Rabarberkompot fungerer også fint som fyld - er tilpas syrligt ift. marengsen
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Måske skulle man tilføje at hviderne IKKE må indeholde rester af blomme så kan de IKKE piskes stive,det var jeg ikke lige opmærksom på.
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Hvis hviderne ikke vil piskes stive, så tilføj en dråbe citron eller to, så kan de alligevel;-)
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Er der nogen her, som kender til, at man ovenpå marengsen, smører en blanding af stift pisket flødeskum og creme fraiche, og sluttelig supplerer med lide skiveskårne frugter (kiwi,fersken el.lign) - kan serveres som dessert.
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Ja den laver jeg ofte som festkage herhjemme. Når bedstefar med skæg er bagt, smører jeg en blanding af flædeskum og cremefraise 38% på. Så kommer jeg friske bær på. Hindbær og Jordbær er et hit.
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Yes, men så er det UDEN hindbærmarmeladen i midten. Kendt som "Sjaskekage" i min familie og bestemt den bedste kage, man kan servere for mig :) Guddommelig med friske, danske jordbær på toppen!
0
af: Anonymous

bedstefars skæg

Må jeg spørge nøjagtigt hvordan og i hvilke mål, man blander flødeskummet óg creme fraichen til at lægge ovenpå til din sjaske kage ? Den lyder jo lækker og skal prøves...
0
af: Anonymous

æg æg æg æg

hej din bedstefarsskæg smager kun af æg vi har lige lavet den !!!!!!! og fulgt opskriften til punkt og prikke!!!det er fandme ulækkert !!!!!!!!!!!!!11:)

æg æg æg æg

Du er forbavset over at en kage der er dækket af pisket æggehvide smager af æg ;-D Men bortset fra det så har jeg bagt den mange gange, og den smager helt som den skal. Huskede I at komme sukker i marengsen? Eller måske I har målt sukkermængden forkert? Opskriften til en almindelig hvid marengs er 50 gram sukker per æggehvide. Så der er faktisk mere sukker den her end der er i de almindelige Marengs som man bager til de er hårde. Et andet problem kan være at jeres ovn har for lav temperatur, så marengsen er blevet bagt for lidt. Det kan godt få æggesmagen til at virke kraftigere.
0
af: Anonymous

mælk

hmm. der står mælk i opskriften.. men kan da ikke se du putter det i..???
0
af: Anonymous

mælk

Han putter mælken i efter sukkeret.
0
af: Anonymous

DET LIGNER DA IKKE NOGET!!

Det kan du ikke være bekendt Max... Nu gik jeg lige herind, fordi jeg fik lyst til at prøve opskriften på Scones - og så har du tilføjet opskrifter på to af mine ynglingskager - Bedstefars Skæg og Bedste Maries havregrynskugler. Hvad ligner nu det..... Og så siger du ovenikøbet, at FREDAG er kagedag, så nu har jeg ikke engang en undskyld for at bage - hrmffff! Altså ;oD

DET LIGNER DA IKKE NOGET!!

Jeg finder det svært at have ondt af dig ;-)
0
af: Anonymous

DET LIGNER DA IKKE NOGET!!

det er da bare så hyggeligt
0
af: Anonymous

Navn

Opskriften er god og helt som den skal være, men det er desværre opgivet forkert navn på kagen. Den hedder retteligt Bedstefars Røvskæg.
0
af: Anonymous

Navn

Næææ, den hedder Bedstefars Røvhulsskæg ;)
0
af: Anonymous

Nadia

Nu må jeg le.... Bedstefars røvhulskæg! Det har jeg sku aldrig hørt før. Men god kage max.
0
af: Anonymous

Hvornår må kagen skæres ud?

Hej! Først og fremmest vil jeg sige at du laver herre god mad og virker rimelig professionel ;) Men hvornår må jeg skære kagen ud i små stykker? Lige når den er kommet ud af ovnen, mens den stadig er hammer varm, eller skal jeg vente, til den er kølet af?
0
af: Anonymous

Mums

Din sejrsgang gennem underskoven af geniale, enkle søde sager, forfinet over årtier eller århundreder stopper åbenbart ikke foreløbig. Dette er en triumf af en kage. Men et par småting: Jeg bruger marengs fra 5-6 æg alt efter æggnes størrelser plus mere af de andre ingredienser i marengsen, da man skal kunne svømme i marengs. Jeg ville ALDRIG lade fabriksfremstillet syltetøj komme i nærheden af en af mine kager. Lav en tæt kompot af hindbær - eller bedre endnu, lav en kompot af STIKKELSBÆR, der er de danske bærs absolute konge - efter min ydmyge mening. Tom
0
af: Anonymous

Forberedelse

Kan selve kagedejen bages dagen i forvejen og sættes på køl natten over, for så at lægge æggehvider på dagen efter og bage den færdig, eller vil kagen så falde sammen, fordi den ikke er færdigbagt efter de 15 min? :) Jeg tænker bare, at marengsen bliver blød, hvis den også står natten over. Venlig hilsen Sarah
0
af: Anonymous

Forberedelse

Det har jeg ikke prøvet. Men jeg tror godt man kan.- Max
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Tak for opskriften og videovejledningen. Jeg har tidligere lavet et par mislykkede "bedstefars skæg" men denne her blev supergod !
0
af: Anonymous

kan den bages dagen før?

Er det en kage man kan lave dagen før, eller bliver marengsen så ødelagt?
0
af: Anonymous

kan den bages dagen før?

Til alle jer der spørger, ja det kan man godt. Selve marengsen falder lidt sammen, men den beholder sprødheden i overfladen. Marengs blev lagt direkte på bunddejen uden at blive forbagt (i følge den opskrift jeg fulgte) Jeg bagte den i springform 24cm i ca. 35 min. på 200 grader og varmluft. OG PÅ NEDERSTE RILLE. Marengsen bliver dejligt sprød i overfladen men stadig en smule blød i midten. Bunden blev dødbagt, så jeg vil anbefale at forbage bunden.
0
af: Anonymous

Mængde

Hvis jeg nu skal lave en hel bradepande, er det så x2 af alt?
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Prøv den med abrikosmarmelade. muuums
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Kan drysses med hakket nødder oven på marengs
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

JEG LÆGGER SKIVESKÅRNE ÆBLER OG IKKE FOR TÆT OVNPÅ DEJEN OG KOMMER MARENGS PÅ MED DET SAMME. BAGER KAGEN OMKRING 1 TIME VED 150 GR. ÆBLER KLÆDER DENNE KAGE UTROLIGT GODT.
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Når æbler klæder kagen så godt, kan det skyldes, at i en gammel opskrift fra Gluten/Amo foreslår de æblegrød som fyld .....
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Er det rigtigt at kagen så skal have en hel time hvis der kommer æbleskiver ovenpå bunden , tænker bare får msrengsen så ikke for meget ? Når der i opskriften kun står den skal bages i 15 min ?? Undrer mig bare 😉
0
af: Anonymous

Bedstefars skæg

Det er helt afhængigt af tykkelsen af dejen. Så jo større bradepanden er, jo tyndere bliver dejen, og jo længere skal den have. Kommer du skiver af æble oven på så ændrer det både tykkelsen og væskeindholdet, så det vil tage længere tid. Hvor meget kan jeg ikke sige.
0
af: Anonymous

Nej nej, jo større bradepanden er jo lavere bliver kagen og skal derfor have kortere tid ..



0
af: Anonymous

kan den bages dagen før?

Er det en kage man kan lave dagen før, eller bliver marengsen så ødelagt?
0
af: Anonymous

Lakrids...

Jeg vil først og fremmest gerne sige tak for denne super lækre opskrift. jeg har bagt den et par gnage og den bliver altid god. Jeg har overvejet at prøve med en lakridsmarengs til, men jeg kan ikke rigtig forestille mig om det vil smage godt, hvad tror du? De opskrifter jeg har set på lakrids marengs, er det med lakridspulver, men kan man mon også bruge lakridssirup?
0
af: Anonymous

Lakrids...

Ingen anelse. Du må prøve dig frem :-) vh Max
0
af: Anonymous

min køkken helt

Hej dette er simpelthen en super hjemmeside du har lavet, jeg deler den ud til alle jeg kender. Med din fremgangsmåde kan det ikke gå galt i mit køkken. Hilsen Anette i Jelling
0
af: Anonymous

min køkken helt

Lige mine ord. Nu er jeg blevet rigtig fan af siden, og det er lige præsic sådan jeg også har det. Tænk en dag stod der den lækreste gulerodskage henne i vores kantine på mit arbejde. Det var en kollega jeg havde sladret tilom hjemmesiden som "kom til" at bage for meget. Uhmmmmm
0
af: Anonymous

Marengsen vil ikke blive stiv

Hvad gør jeg?? Min marengs vil ikke stivnes. Der er IKKE kommet æggeblommer i. Jeg har nu stået og pisket med min håndmikser (har ikke en kitchenAid) i 45 min. Hjæææælp

Marengsen vil ikke blive stiv

Ved det ikke. Hvis det er almindelige æg og de ikke vil piskes så har ujeg aldrig oplevet at der ikke var æggeblomme i. Er du helt sikker på at der ikke er blomme i, så må du ud og købe nogle andre æg.
0
af: Anonymous

Marengsen vil ikke blive stiv

En hviken som helst form for fedtstof vil forhindre æggehviderne i at stivne ikke bare æggeblomme, så hvis skålen ikke er helt ren, så kan de ikke piskes stive. En god ide er gnide skålen med en lille smule citron saft på et meget rent stykke køkkenrulle før du begynder.
0
af: Anonymous

Ikke varmluft

Hej, hvad burde jeg stille temperaturen og tiden til når min ovn ikke har varmluft? Jeg oplever nemlig at kagen bliver meget tung i det og tænkte at det kunne skyldes ovnen... Udover det ville en springform ikke også kunne bruges til denne kage?

Ikke varmluft

Bare sæt den på en 190°C. En springform er for lille. Så skal du halvere opskriften.
0
af: Anonymous

Ikke varmluft

Tusind tak Max. Var en utroligt vellykket og velsmagende kage, der modsat tidligere forsøg var utrolig luftig i dejen :-)
0
af: Anonymous

Fantastisk kage

Det er en fantastisk opskrift. Man skal bare passe på, der er risiko for sukkerchok ;)mmmmhhh
0
af: Anonymous

Skal marengensen vaere haard?

Hej Max! Vil foerst benytte lejligheden til at sige tak for denne helt fantastiske wikipedia udgave af en kogebog :) Har simpelthen lyst til at lave det hele! Lavede "Verdens bedste broed" med stor succes og har ikke lavet andet siden! Anyways, jeg har kun proevet at lave Bedstefars Skaeg én gang (dog ikke med denne opskrift) og har egentlig aldrig helt kunne regne ud om det er meningen at merengsen skal vaere stiv eller bare gylden? For sidst gik jeg lidt og ventede paa at toppen blev haard, men det skete aldrig rigtigt :)

Skal marengensen vaere haard?

Tak. Som du kan se på mit billede så er min gylden i toppen og hvid nedenunder Det er kun den gyldne del der er hård. Det er meningen. "Marengsen" skal være lækker og blød :-D
0
af: Anonymous

Kagedag på mit arbejde hver fredag

Hej igen, jeg vil gerne lave bedstefars skæg om fredagen, men hvorfor en marmelade kan man bruge til kagen? Hilsen Martin
0
af: Anonymous

Tid

Kan det virkelig passe, at den kun skal bage 2x15 minutter? Min kage var overhovedet ikke færdig, selvom den fik mere tid og var i min lille form med lave kanter.. ? Ved ikke lige hvad jeg har gjort forkert..

Tid

Er du sikker på at din ovn er varm nok, og at du bruger varmluft?
0
af: Anonymous

Marengs

Jeg oplever at marengsen er flot sej marengs når jeg lægger den på , men så falder den sammen når den kommer ud af ovnen hvad gør jeg galt jeg har marmelade ovenpå dej og bager den først
0
af: Anonymous

Ad!!

Denne opskrift kan ikke anbefales! Måtte kyle den direkte i skraldespanden..
0
af: Anonymous

Varm eller kold

Hej, er ikke selv den store kagebager, men denne Bedstefars Skæg er interessant. Serverer man den afkølet eller varm ?