Bedstefars skæg
Ingredienser
bund
Det våde
- 125 gram smør
- 125 gram sukker
- 4 æggeblommer
- ½ dl mælk
Det tørre
- 300 gram mel
- 2 tsk bagepulver
marmelade
- 1 dl hindbærmarmelade (eller anden syrlig marmelade)
Marengs
- 4 æggehvider
- 250 gram sukker
- 2 tsk citronsaft (kan undværes)
Fremgangsmåde
bund
Smelt smørret.
Bland de våde ingredienser.
Bland de tørre ingredienser.
Rør de tørre og de våde ingredienser sammen. Pisk kun indtil alt melet er vådt, og de fleste klumper er væk.
Bag i 15 minutter ved 175 grader.
marmelade
Varm evt. marmeladen op med en tsk vand, så den er nemmere at fordele. Du har jo alligevel en snavset kasserolle fra da du varmede smørret op :-S
marengs
Kom lidt af sukkeret, ægghvider og citronsaft i en skål og pisk det.
Når hviderne begynder at blive stive, så hæld sukkeret I i en lind strøm. Hvis du bruger en stor røremaskine så er det ikke så vigtigt. Hviderne skal nok blive pisket under alle omstændigheder.
Fordel marengsen ud over bunden.
Bag i 15 minutter ved 175 grader. Indtil marengsen bliver gylden.
Noter
Opskriften passer til en mellemstor høj bradepande. (2½ liter)
Citronsaften giver en tættere og mere solid marengs. Samme virkning som hvis man pisker det i en kobberskål. Den gør ikke noget for smagen og kan undværes.
Jeg har lavet bedstefars skæg efter denne opskrift mange gange. Den bliver altid rigtig god og et meget populær. Jeg synes at den er bedst på dagen, da den ellers kan blive lidt tør.
lyst til mad
Du skulle skamme dig;D jeg får lyst til det hele, både at lave og smageKagemums
Skulle lige se om den var ligeså lækker som den jeg husker fra barndommens tid - det er den!!!! Lavede fluks en ny (til den kageglade chef der lokker for godt) - til personalemødet imorgen, dog med visse ændringer - HOLD NU OP !! - tal om lækkerier :) Tak for endnu en succeskage der sprang ud af oven, Max.... :)bedstefars skæg
En himmerigs mundfuld. Jeg så din opskrift lidt før middag idag. Bagte den og kørte op på min mands arbejde hvor vi alle prøvesmagte den. Det er absolut ikke sidste gang den bliver bagt her i huset. Tusind tak for en inspirerende side samt de gode videoer. Vh Piabedstefars skæg
Intet mindre end en fantastisk opskrift:-)Bedstefars skæg
Rabarberkompot fungerer også fint som fyld - er tilpas syrligt ift. marengsenbedstefars skæg
Måske skulle man tilføje at hviderne IKKE må indeholde rester af blomme så kan de IKKE piskes stive,det var jeg ikke lige opmærksom på.bedstefars skæg
Hvis hviderne ikke vil piskes stive, så tilføj en dråbe citron eller to, så kan de alligevel;-)bedstefars skæg
Er der nogen her, som kender til, at man ovenpå marengsen, smører en blanding af stift pisket flødeskum og creme fraiche, og sluttelig supplerer med lide skiveskårne frugter (kiwi,fersken el.lign) - kan serveres som dessert.bedstefars skæg
Ja den laver jeg ofte som festkage herhjemme. Når bedstefar med skæg er bagt, smører jeg en blanding af flædeskum og cremefraise 38% på. Så kommer jeg friske bær på. Hindbær og Jordbær er et hit.bedstefars skæg
Yes, men så er det UDEN hindbærmarmeladen i midten. Kendt som "Sjaskekage" i min familie og bestemt den bedste kage, man kan servere for mig :) Guddommelig med friske, danske jordbær på toppen!bedstefars skæg
Må jeg spørge nøjagtigt hvordan og i hvilke mål, man blander flødeskummet óg creme fraichen til at lægge ovenpå til din sjaske kage ? Den lyder jo lækker og skal prøves...æg æg æg æg
hej din bedstefarsskæg smager kun af æg vi har lige lavet den !!!!!!! og fulgt opskriften til punkt og prikke!!!det er fandme ulækkert !!!!!!!!!!!!!11:)æg æg æg æg
Du er forbavset over at en kage der er dækket af pisket æggehvide smager af æg ;-D Men bortset fra det så har jeg bagt den mange gange, og den smager helt som den skal. Huskede I at komme sukker i marengsen? Eller måske I har målt sukkermængden forkert? Opskriften til en almindelig hvid marengs er 50 gram sukker per æggehvide. Så der er faktisk mere sukker den her end der er i de almindelige Marengs som man bager til de er hårde. Et andet problem kan være at jeres ovn har for lav temperatur, så marengsen er blevet bagt for lidt. Det kan godt få æggesmagen til at virke kraftigere.mælk
hmm. der står mælk i opskriften.. men kan da ikke se du putter det i..???mælk
Han putter mælken i efter sukkeret.DET LIGNER DA IKKE NOGET!!
Det kan du ikke være bekendt Max... Nu gik jeg lige herind, fordi jeg fik lyst til at prøve opskriften på Scones - og så har du tilføjet opskrifter på to af mine ynglingskager - Bedstefars Skæg og Bedste Maries havregrynskugler. Hvad ligner nu det..... Og så siger du ovenikøbet, at FREDAG er kagedag, så nu har jeg ikke engang en undskyld for at bage - hrmffff! Altså ;oDDET LIGNER DA IKKE NOGET!!
Jeg finder det svært at have ondt af dig ;-)DET LIGNER DA IKKE NOGET!!
det er da bare så hyggeligtNavn
Opskriften er god og helt som den skal være, men det er desværre opgivet forkert navn på kagen. Den hedder retteligt Bedstefars Røvskæg.Navn
Næææ, den hedder Bedstefars Røvhulsskæg ;)Nadia
Nu må jeg le.... Bedstefars røvhulskæg! Det har jeg sku aldrig hørt før. Men god kage max.Hvornår må kagen skæres ud?
Hej! Først og fremmest vil jeg sige at du laver herre god mad og virker rimelig professionel ;) Men hvornår må jeg skære kagen ud i små stykker? Lige når den er kommet ud af ovnen, mens den stadig er hammer varm, eller skal jeg vente, til den er kølet af?Mums
Din sejrsgang gennem underskoven af geniale, enkle søde sager, forfinet over årtier eller århundreder stopper åbenbart ikke foreløbig. Dette er en triumf af en kage. Men et par småting: Jeg bruger marengs fra 5-6 æg alt efter æggnes størrelser plus mere af de andre ingredienser i marengsen, da man skal kunne svømme i marengs. Jeg ville ALDRIG lade fabriksfremstillet syltetøj komme i nærheden af en af mine kager. Lav en tæt kompot af hindbær - eller bedre endnu, lav en kompot af STIKKELSBÆR, der er de danske bærs absolute konge - efter min ydmyge mening. TomForberedelse
Kan selve kagedejen bages dagen i forvejen og sættes på køl natten over, for så at lægge æggehvider på dagen efter og bage den færdig, eller vil kagen så falde sammen, fordi den ikke er færdigbagt efter de 15 min? :) Jeg tænker bare, at marengsen bliver blød, hvis den også står natten over. Venlig hilsen SarahForberedelse
Det har jeg ikke prøvet. Men jeg tror godt man kan.- MaxBedstefars skæg
Tak for opskriften og videovejledningen. Jeg har tidligere lavet et par mislykkede "bedstefars skæg" men denne her blev supergod !kan den bages dagen før?
Er det en kage man kan lave dagen før, eller bliver marengsen så ødelagt?kan den bages dagen før?
Til alle jer der spørger, ja det kan man godt. Selve marengsen falder lidt sammen, men den beholder sprødheden i overfladen. Marengs blev lagt direkte på bunddejen uden at blive forbagt (i følge den opskrift jeg fulgte) Jeg bagte den i springform 24cm i ca. 35 min. på 200 grader og varmluft. OG PÅ NEDERSTE RILLE. Marengsen bliver dejligt sprød i overfladen men stadig en smule blød i midten. Bunden blev dødbagt, så jeg vil anbefale at forbage bunden.Mængde
Hvis jeg nu skal lave en hel bradepande, er det så x2 af alt?Bedstefars skæg
Prøv den med abrikosmarmelade. muuumsBedstefars skæg
Kan drysses med hakket nødder oven på marengsBedstefars skæg
JEG LÆGGER SKIVESKÅRNE ÆBLER OG IKKE FOR TÆT OVNPÅ DEJEN OG KOMMER MARENGS PÅ MED DET SAMME. BAGER KAGEN OMKRING 1 TIME VED 150 GR. ÆBLER KLÆDER DENNE KAGE UTROLIGT GODT.Bedstefars skæg
Når æbler klæder kagen så godt, kan det skyldes, at i en gammel opskrift fra Gluten/Amo foreslår de æblegrød som fyld .....Bedstefars skæg
Er det rigtigt at kagen så skal have en hel time hvis der kommer æbleskiver ovenpå bunden , tænker bare får msrengsen så ikke for meget ? Når der i opskriften kun står den skal bages i 15 min ?? Undrer mig bare 😉Bedstefars skæg
Det er helt afhængigt af tykkelsen af dejen. Så jo større bradepanden er, jo tyndere bliver dejen, og jo længere skal den have. Kommer du skiver af æble oven på så ændrer det både tykkelsen og væskeindholdet, så det vil tage længere tid. Hvor meget kan jeg ikke sige.Nej nej, jo større bradepanden er jo lavere bliver kagen og skal derfor have kortere tid ..