Brændte mandler
Ingredienser
- 200 gram hele mandler med skin (3 dl)
- 200 gram sukker
- 3/4 dl vand
Fremgangsmåde
indkogning
Kom det hele i en pande, eller bredbundet gryde.
Varm op ved middelhøj/høj varme indtil sukkeret og vandet bliver til sirup.
Fortsæt med at koge indtil alt vandet er kogt fra sirupen og det bliver til sukker igen.
karamelisering
Når sukkeret begynder at smelte så skru lidt ned for varmen så sukkeret og mandlerne ikke brænder så nemt på.
Bliv ved med at varme sukker og mandler indtil sukkeret smelter og bliver mere og mere brunt.
Vend mandlerne hele tiden med paletkniven. Vend dem så du hele tiden tager de mandler der ligger i bunden af panden og kommer dem øverst.
Det kan ikke gøres for meget. En kort pause i vendingen og det hele kan være ødelagt. Smelter sukkeret for meget så kan det ikke hænge fast på mandlerne.
Du kan teoretisk komme lidt mere sukker i den smeltede sukker for at at få en chance mere, men så skal du jo til at hive det nye sukker op af skuffen, og du er stadigvæk ikke sikker på at det lykkedes.
Så snart næsten alle mandlerne har et tyndt lag brunt sukker på sig, så kom mandlerne over på noget der kan tåle varmen.
Brug paletkniven, grydeskeen eller hvad du nu har brugt, til at sørge for at der ikke er nogle store klumper af mandler og sukker. Bliver de først kolde, så er de umuligt at skille ad.
Lad dem så køle af til du kan røre dem med fingrene, og så skil de små klumper ad.
Kan spises så snart du kan holde ud at have dem i munden.
Noter
Indkogningen er ikke strengt nødvendig, men den giver en bedre "ristning" af mandlerne. Det forbedrer smagen og konsistens. Det er den der mangler ved købemandlerne.
Går det galt med at sukkeret smelter for meget, det brænder på, eller mandlerne brænder på så fortvivl ikke. Det tager kun 5 minutter at lave en ny portion :-D
Kan man gøre noget ved at sukkeret smelter for meget til sidst? Skal de bare ud eller kan man smide dem på panden og røre lidt ekstra i? Jeg er vild med din opskrift men denne gang gik det for stærkt 😞
Andre smage
Dejligt med en video der viser denne process. Jeg skrev selv min udgave af brændte mandler ind forleden, men det er altså lidt bøvlet at forklare inddampningen uden billede på. Det kan forøvrigt anbefales at tilsætte andre smage til mandlerne. F.eks. er lidt kanel, kakao, eller måske chili rigtigt lækkert. Alt godt, Kim SchulzAndre smage
jeg så godt at du kom én på på http://grillkokkerier.dk/2011/12/05/braendte-mandler-super-nemt-til-jul/ Jeg ved ikke hvad der med os madfolk i højtiderne. Ingen fantasi. De samme opskrifter :-) På trods af at jeg har lavet brændte mandler siden mine teenage år, så har ikke prøvet med smagstilsætning, for det har jeg faktisk ikke prøvet.Andre smage
Jamen så er det da bare at komme i gang med at prøve med nye smage. Du har med garanti ideer til nogle nye sjove jeg kan prøve.Andre smage
Det skulle være "så har ikke skrevet om smagstilsætning, for det har jeg faktisk ikke prøvet."WOK?
Voldsomt stort hit her på kontoret. Jeg tror min lokale føtex (de har i øvrigt 500gr til 40kr i denne uge) mistænker mig for at starte min egen marcipanproduktion. Folk der står på torvene og laver mandler, gør det i sådan en dyb gryde, så jeg lurede lidt på om man kunne lave dem i en wok, eller om det er problematisk med den meget tynde bund? Nogen der har erfaringer i den retning? /AndersWOK?
jeg har tit lavet det i wok, og det er faktisk nok den bedste måde at lave dem på.Prøver lykken
Tak for fin video, nu håber jeg bare det virker for mig. Du bruger gas, måske lidt nemmere at regulere. Men er fyldt med gejst, så hej hej.Prøver lykken
Nøjagtig som på billedet. Mums.Smagstilsætninger
På en banegård nede i Tyskland stødte jeg på en bod med brændte mandler. Jeg tror de havde 30 forskellige varianter. Her er nogle af dem: • Kakao - lys, mørk, hvid, bitter og andre arter af chokolade • Nutella • Bailey • Mint • Kaffe • Espresso • Citron • Lime og rigtig mange andre. Vi prøvede 5-6 forskellige slags MUMS Så kast jer ud i det. Jeg har lige lavet nogen med kanel, allehånde og muskat.... Dufter det bare af jul!!!!!! og de smager også af jul. Hilsen Micheleforkert?
jeg oplevede at mit sukker blev krystalliseret igen og ikke rigtig satte sig fast på mandlerne.. Det blev bare hvidt og satte sig i bunden af panden... Har jeg så givet dem for meget? Noget af det satte sig på mandlerne, men ikke sådan som jeg ønskede det skulleforkert?
De blev i hvert fald ikke karamel agtige ovenpå.. Bare mere mandler med hvid sukker på. Øvforkert?
jeg tror du skal se videoen igen. jeg tror ikke jeg kan forklare det bedre end det med tekst.Honning
Prøv med en lille tsk honning til sidst når sukkeret er blevet stift. Det bliver en smule snasket, men får en dejlig "brændt" smag.Det smager godt
Jeg synes det er rigtig gode. Men hvis man ikke synes de er gode så er det måske fordi man ikke har gjort det rigtig selvom det ikke er så meget man skal lave så kan man altid gær forkert men de smager rigtig godt.:)
Forleden prøvede jeg denne opskrift, hvilket jeg slet Ikke fortrød. Meeeeen sukkeret satte sig fast på mandlerne, Men de var stadigvæk helt hvide? Skulle jeg måske ha ventet lidt endnu inden jeg tog dem af varmen? De blev heller ikke klistret, altså de klistrede ikke sammen eller noget. Men de smagte nu stadigvæk godt, og de smagte 100% af brændte mandler, selvom de ikke fik den rigtige farve :):)
Du tog dem for tidligt af. Det er det absolut sværeste ved denne opskrift, at vide præcist hvornår man skal tage dem af. - maxbrændte mandler
Har prøvet med kakaomælk istedet for vand, smager også godtTip til adskillelse
Elsker simpelthen alle dine opskrifter og synes, det er en vildt god idé, at lave en fremgangsvideo! Nå, nok om det :) Har lavet brændte mandler nogle gange nu, og jeg finder det dejlig nemt at adskille dem med to gafler, mens de stadig er helt varme. Altså lige når man har taget dem af panden! :) Jeg bruger dine mål, og putter gerne både vaniljesukker og kanel i :)Tip til adskillelse
Og nå ja - har man en wok, så brug den! :)uhm...
skal snart lave dem.....glæder mig!!!!uhm...
da jeg lavede dem kom jeg for meget vand i, så de blev helt forkerte:( øv skal lave dem igen i dag :)Brændte mandler, der er gået galt
HUSK - intet madspild (med mindre de er brændt sorte). Hvis de bare er "kiksede" så fyld dem i en formkage fx med æblestykker eller i en småkagedej. Lad være med at smide dem ud, det ville være synd.klistret!
fyldte videoen til punkt og prikke. men syntes de er meget sticky.. det er næsten umuligt at få dem fra hinanden selv mens de er varme. har de så fået for længe?klistret!
Det er et spørgsmål om meget kort tid imellem succes og fejl. Så de har sandsynligvis fået lidt for længe. Som med andre former for håndværk så kan man kun lære det ved at gør det :-) - Maxklistret!
og hvordan får man det af panden:P?Kog panden af med vand. Sikkert opløses i vand :)
Sukker... ikke sikkert... dumme autocorrect