Mandelmælk - eller anden nøddemælk
Ingredienser
- 200 gram mandler
- 1 spsk sukker per liter færdig mælk
- 1/4 tsk salt per liter færdig mælk
- ca. 1½ liter vand
Fremgangsmåde
Sæt mandler med skal i blød i kold vand i 8-12 timer så de bliver blødere.
Hæld vandet fra.
Kom mandlerne op i en blender.
Dæk dem med vand. 2 dele vand til 1 del mandler. Dvs. ca. 2-3 dl mandler af gangen til 4-6 dl vand. Afhængigt af hvor meget din blender kan håndtere.
Blend i 2-5 minutter. Så fint som du kan.
Si stumperne fra ved at hælde det igennem ostelærred i en si. Brug helst 2-3 lag lærred så mælken bliver så fin som mulig.
Smag til med sukker og salt.
Noter
Du kan sagtens bruge 3 mål vand til 1 mål mandler, når du blender dem. Så bliver mælken lidt tyndere, men stadigvæk god.
Mælken kan godt stå og skille lidt i kølskabet. Bare rør rundt i den, så er den som ny.
Kan holde 2-3 dage i køleskabet.
Du kan bruge de fleste former for nødder og lave dem til "mælk" på denne måde. Nemt og sjovt.
Resterne / mandelmelet
Det betyder ikke så meget for mandelmælken om du bruger mandler med eller uden skal. Bruger du smuttede mandler uden skal får mælken en lidt kraftigere nøddesmag, men man skal drikke dem lige efter hinanden for at ligge mærke til det.
Den vigtigste forskel er at det mandelmel der bliver tilovers efter siningen kan bruges til flere forskellige ting hvis man har smuttet mandlerne først.
Mandemel af smuttede mandler kan kommes i kager, kanelsneglefyld, lagkagebunde, remonce osv. osv.
Mandelmel af mandler med skallerne på kan bruges i ting der i forvejen er lidt bitre. Fx chokoladekager, groft brød, rugbrød osv.
Men uanset om det er med eller uden skaller så tør resterne på en plade i en 130 grader varm varmluft ovn i 30 minutter, eller indtil det er let gyldent og tørt. Så har du fint ristet mandemel. Rør rundt ind imellem så alt melet bliver tørt.
Det kan opbevares i en en plastpose i en skuffe indtil det skal bruges.
marcipan
Hvis du smutter mandlerne kan du bruge resterne til at lave marcipan med. Rist dem tørre og gyldne i ovnen. Bland dem med en grundsirup der er kogt af 1 del vand + 1 del sukker indtil konsistensen er som marcipan.