231
af: Max M Rasmussen
@
delt

Gele af frugtsaft

Gele på kage - Max M Rasmussen
Opskrift med video - En lækker gele af frisk frugtsaft er et billigt trick. Det kan være en dessert i sig selv. Man kan komme frugtstykker i. Man kan pensle det oven på en tærte. Det kan holde frisk frugt frisk oven på kager, og man kan komme et tykt lag oven på en kage og gøre den blank, smuk og lækker. I øvrigt så var gele noget af det første molekylær gastronomi der blev lavet. I gamle dage var det kun adlen der fik det.

Ingredienser

  • 3 blade husblas
  • 300 gram frugt, gerne frossen, fx hindbær
  • 3-6 spsk sukker
  • 3 dl vand
  • saften af ½ citron

Fremgangsmåde

Læg husblassen i blød.

Kog frugten i vandet 15-20 minutter.

Kom de opblødte husblas, sukkeret og citronsaften op i en skål.

Si frugtblandingen så saften ender i skålen med sukker osv.

Skal geleen være helt gennemsigtigt kan du si saften igennem ostelærred eller et vådt viskestykke.

Rør rundt så alt sukker og husblas opløses.

Lad det køle til stuetemperatur (ca. 2 timer) inden du bruger det til kage, og kom det så i køleskabet. Jo længere det er i køleskabet, jo mere solidt bliver det.

Skal det i forme kan du bare komme det direkte i køleskabet.

Noter

Princippet i en frugtgele er 100 gram frugt til 1 blad husblas giver 1 dl saft.

Sukker er man nødt til at blande i efter behag. Det er forskelligt selv med samme slags frugt. ca. 1 spsk sukker per dl saft er en brugbar tommelfinger regel for det meste frugt. nogen gange skal man dog op på 2 spsk sukker per dl saft. Det er fint at bruge juice.

Det meste frugtgele har godt af at få tilsat noget citron, for at give det lidt bid. Fx 1 tsk per dl. saft.

Du kan ikke lave gele af frisk kivi og ananas saft. Der er enzymer i som ødelægger geleringsevnen. Så de skal koges først.

0
af: Anonymous

Jeg leder efter en opskrift på gele - en hel “topplade” som fx på bagerens jordbærtærte?

0
af: Anonymous

Klar farveløs gele

Hvordan laver du en helt klar og farveløs gele? Skal den smage af noget eller kan man lave en der er helt neutral i smagen til f.eks. prikken over i'et på en kage med flødecreme? Med venlig hilsen Louise

Klar farveløs gele

Du kommer 1 blad husblas per 1 dl varm vand. Så lader du den stivne i køleskabet. Et voila! Vil du gøre mere ved den kan du så begynde at bruge andre vædsker, tilsætte sukker osv. Afængigt af hvor tyk du vil have den kan du komme 2 blade husblas i per dl i stedet for. Men så er det mere gummi.
0
af: Anonymous

Stiv frugt"Mos"?

Hej Max. Først og fremmest lige ros til din hjemmeside - nyder at læse mange af opskrifterne igennem samt kommentarerne, alene det lærer man meget af. Jeg vil gerne lave en lagkage som skal betrækkes helt til sidst med en chokoladeganache. Jeg vil gerne have hindbærfyld i, altså hvor bærerne er intakt og ikke blot en gele. Men da det helst ikke skal splatte ud af siderne da disse skal overtrækkes med ganache, tænkte jeg om du havde erfaringer med en bærkompot der skal sætte sig ligesom når du laver gele. Og har du en ide om hvor meget husblas jeg skal bruge pr. 100 gram/dl bær? Tak på forhånd!

Stiv frugt"Mos"?

1 blad per dl burde også være passende til det. - Max
0
af: Anonymous

Ananas og Kiwi

"Du kan ikke lave gele af frisk kivi og ananas saft. Der er enzymer i som ødelægger geleringsevnen. Så de skal koges først." saften skal helst koges i min. 3 minutter for at fjerne enzymerne :)
0
af: Anonymous

Ananas og Kiwi

Man kan bruge Chili til at neutralisere enzymerne i ananas, så man kan lave en gele ud af det.
0
af: Anonymous

Ananas og Kiwi

Det er en skrøne. Enzymer kan ikke "neutraliseres". Og capsaicin, der er det virksomme stof i chili, reagerer ikke med enzymer. Det er et kemisk reaktionstrægt stof (der dog har en stærk virkning på smagsreceptorer - men det er en helt anden historie).
0
af: Anonymous

Enzymer kan ikke enutraliseres nej men de kan sagtens inaktiveres ved pH ændring salt koncentration eller ved varmebehandling.

0
af: Anonymous

Det er helt forkert. Chili vil ingen effekt have på enzymerne!

0
af: Anonymous

Ananas og Kiwi

bitch please you meed to but some hareboots and more stuff...
0
af: Anonymous

Husblads

Jeg bager tit og for nylig er jeg begyndt at prøve med Husblads og at smelte den over vand bad er spild af tid ned i en skål ind i mikro bølge ovnen i 15 sek og voila den er smeltet det giver ingen problemer og det fungerer perfekt
0
af: Anonymous

Gele lavet på koncentreret saft?

Hej. Jeg søger sådan en opskrift på gele lavet på koncentreret saft. Det burde vel også være muligt, men ved ikke lige hvordan doseringen skal være? Har kun kunnet finde opskrifter med bær til gele.

Gele lavet på koncentreret saft?

1 blad husblastil 1 dl saft.
0
af: Anonymous

Gele lavet på koncentreret saft?

hva med appelsin gele ? er det samme mål eller hvordan ska man lave det ?

Gele lavet på koncentreret saft?

Tommelfingerregel: Hvis du vil lave gele så smag det til med citron og sukker. Det skal være kraftigere i smagen end til hvis man vil drikke det. Geler det derefter med 1 dl af den blandede saft.
0
af: Anonymous

"gele rulle" hmm

Hej og tak for alle videoerne! Kvalimad er en ny oplevelse for min del og sidder og surfer rundt på siden (lidt for meget ;) )og finder masser af inspiration og motivation. Jeg lurede på om du kunne hjælpe med at forklare hvordan man laver sådan en slags "rulle" som vist på dette billede: http://alabitten.blogspot.com/2010/07/sllerd-kro.html Og evt. hvordan man kan få lukningen så pæn? Igen, skide godt koncept og glæder mig til flere opskrifter og videoer!

"gele rulle" hmm

overtrækket er så jævnt at det kun kan være lavet som et tyndt lag, som er rullet om cremen i midten. Hvordan det har fået en konsistens på gelen så den kan rulles rundt om ved jeg ikke. Formodentlig bruger de noget specielt gele. Samlingen er lavet pæn ved at lægge den nede i bunden.
0
af: Anonymous

"gele rulle" hmm

de laver moussen eller hvad det hvide nu er først derefter kommer de det i et rør hvis Ø er større en rullen og fylder mellemrummet op med gele
0
af: Anonymous

"gele rulle" hmm

Linket førte ikke direkte til billedet. hmm.. men det er det andet sidste billede på siden. En dessert... :)
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Er der nogen, som ved hvordan man laver frugtgele uden at anvende husblas/gelatine?
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Jeg har med succes lavet fin æblegele uden husblas. Du skal bruge den naturlige pektin i æblerne, som findes i de umodne æblers skræl og skrog. Du kan læse mere her http://sushistegen.blogspot.com/2011/10/bleeksperimenter-blesaft-og-blegele.html
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

man kan i velassorterede helsebutikker købe agar agar pulver. Det er udvundet af tang og fungere på samme måde som gelatin. Det er et godt substitut til vegetare/veganere/muslimer/ folk - som mig - der ikke kan finde ud af at bruge husblas.
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Husblas er utrolig nem at anvende. I desserter hvor der skal en større mængde i, har jeg efter mange forsøg, skal man hælde det i langsomt og stille. Men man skal så med håndmixeren piske meget grundigt og hurtigt rundt. Hver gang jeg har fuldt en opskrift hvor de skriver at man skal røre langsomt, så har jeg fået klumper og trævler. Det skal jo trods alt bare smeltes over et vandbad :)
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Jeg har også lavet vellykket gelé på bær, uden husblas. Tricket er at undgå overmoden frugt, og gerne plukke nogle håndfulde umodne bær med, da disse indeholder mere pektin. Når man tilsætter sukker vil det begynde at gelére og man koger ind til den består "gelétesten". Som Max siger: google is your friend!
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Dansukker har et produkt som heter Gelésukker. Usikker på om det er på vei ut av sortimentet, men jeg fant det i en velassortert matbutikk i går. Det er vegetabilsk og inneholder: karragenan og johannesbrødkjernemel. Multi.http://www.dansukker.no/no/Produktutvalg/Produktutvalg/Gelésukker_Multi_no.aspx

Frugtgele uden husblas/gelatine?

det nemmeste er at google vegetar gele.
0
af: Anonymous

Frugtgele uden husblas/gelatine?

Brug agar agar som er lavet på tang
0
af: Anonymous

Gele med lakrids

Hej Max, har du en idé til gele med lakrids? Er det samme fremgangsmåde som denne, bare tilsat lakridspulver? evt. hvor meget? Mvh Henrik

Gele med lakrids

Ingen anelse.
0
af: Anonymous

Appelsin

Jeg så lige det fantastiske forslag om ang kage med appelsinfronagen, men hvad gør man med appelsin når man laver gele af den? Skærer den i fileter, piller den, måske i bidder med skræl, eller noget helt fjerde?