Gele af frugtsaft
Ingredienser
- 3 blade husblas
- 300 gram frugt, gerne frossen, fx hindbær
- 3-6 spsk sukker
- 3 dl vand
- saften af ½ citron
Fremgangsmåde
Læg husblassen i blød.
Kog frugten i vandet 15-20 minutter.
Kom de opblødte husblas, sukkeret og citronsaften op i en skål.
Si frugtblandingen så saften ender i skålen med sukker osv.
Skal geleen være helt gennemsigtigt kan du si saften igennem ostelærred eller et vådt viskestykke.
Rør rundt så alt sukker og husblas opløses.
Lad det køle til stuetemperatur (ca. 2 timer) inden du bruger det til kage, og kom det så i køleskabet. Jo længere det er i køleskabet, jo mere solidt bliver det.
Skal det i forme kan du bare komme det direkte i køleskabet.
Noter
Princippet i en frugtgele er 100 gram frugt til 1 blad husblas giver 1 dl saft.
Sukker er man nødt til at blande i efter behag. Det er forskelligt selv med samme slags frugt. ca. 1 spsk sukker per dl saft er en brugbar tommelfinger regel for det meste frugt. nogen gange skal man dog op på 2 spsk sukker per dl saft. Det er fint at bruge juice.
Det meste frugtgele har godt af at få tilsat noget citron, for at give det lidt bid. Fx 1 tsk per dl. saft.
Du kan ikke lave gele af frisk kivi og ananas saft. Der er enzymer i som ødelægger geleringsevnen. Så de skal koges først.
Jeg leder efter en opskrift på gele - en hel “topplade” som fx på bagerens jordbærtærte?
Klar farveløs gele
Hvordan laver du en helt klar og farveløs gele? Skal den smage af noget eller kan man lave en der er helt neutral i smagen til f.eks. prikken over i'et på en kage med flødecreme? Med venlig hilsen LouiseKlar farveløs gele
Du kommer 1 blad husblas per 1 dl varm vand. Så lader du den stivne i køleskabet. Et voila! Vil du gøre mere ved den kan du så begynde at bruge andre vædsker, tilsætte sukker osv. Afængigt af hvor tyk du vil have den kan du komme 2 blade husblas i per dl i stedet for. Men så er det mere gummi.Stiv frugt"Mos"?
Hej Max. Først og fremmest lige ros til din hjemmeside - nyder at læse mange af opskrifterne igennem samt kommentarerne, alene det lærer man meget af. Jeg vil gerne lave en lagkage som skal betrækkes helt til sidst med en chokoladeganache. Jeg vil gerne have hindbærfyld i, altså hvor bærerne er intakt og ikke blot en gele. Men da det helst ikke skal splatte ud af siderne da disse skal overtrækkes med ganache, tænkte jeg om du havde erfaringer med en bærkompot der skal sætte sig ligesom når du laver gele. Og har du en ide om hvor meget husblas jeg skal bruge pr. 100 gram/dl bær? Tak på forhånd!Stiv frugt"Mos"?
1 blad per dl burde også være passende til det. - MaxAnanas og Kiwi
"Du kan ikke lave gele af frisk kivi og ananas saft. Der er enzymer i som ødelægger geleringsevnen. Så de skal koges først." saften skal helst koges i min. 3 minutter for at fjerne enzymerne :)Ananas og Kiwi
Man kan bruge Chili til at neutralisere enzymerne i ananas, så man kan lave en gele ud af det.Ananas og Kiwi
Det er en skrøne. Enzymer kan ikke "neutraliseres". Og capsaicin, der er det virksomme stof i chili, reagerer ikke med enzymer. Det er et kemisk reaktionstrægt stof (der dog har en stærk virkning på smagsreceptorer - men det er en helt anden historie).Enzymer kan ikke enutraliseres nej men de kan sagtens inaktiveres ved pH ændring salt koncentration eller ved varmebehandling.
Det er helt forkert. Chili vil ingen effekt have på enzymerne!