Rabarber trifli
Ingredienser
vanille creme
- ½ liter fløde
- 150 gram sukker
- 2 spsk maizena eller mel
- kornene fra 1 stang vanille
- 3 æg
rabarberkompot
- 500 gram rabarber
- 250 gram sukker
kagen
- 3 lagkagebunde
- 6 spsk marmelade (under 1 dl), appelsin, jorder, eller rabarber
- nogle gode stænk Grand Marnier eller Cointrau
- 1/4-1/2 liter piskefløde
Fremgangsmåde: vanille creme
Bland alle ingredienser i en gryde.
Varm op under omrøring indtil cremen er godt tyk. Må godt boble lidt, men ikke koge. (85 grader)
Når den er varm nok, så hæld den i en anden skål så den ikke står og koger videre i den varme gryder. Der gør cremen grynet.
Lad det køle af et par timer inden samling.
Fremgangsmåde: rabarberkompot
Skør roden og toppen af rabarber stilkene.
Skær dem i ca. 5 cm store stykker.
Skyl dem fri for jord.
Kom rabarber og sukker i en gryde, eller en pande med låg. Jeg foretrækker panden.
Kog dem indtil de er møre. Jeg foretrækker at de ikke er kogt helt ud. Dvs. de skal have deres form, men være bløde at trykke på.
Det tager nok omkring 20 minutters simren under låg.
Lad det køle af et par timer inden samling.
kagen
Læg kagebundene sammen med 2-3 spsk marmelade imellem.
Skær i 1-2 cm store tern.
Stænk med alkoholen, så meget som du har lyst til.
Samling
Kom det halve af kageternene i bunden af en skål.
Kom det halve at rabarberkompotten oven på.
kom det halve af cremen oven på.
Gentag det en gang til så der kommer to lag af den slags.
Det forhindrer at man skal grave alt for meget for at få lidt af det hele.
Stilles i køleren til det skal spises. Kan godt stå 1 eller 2 dage og trække.
Inden serveringen piskes fløden og kommes på som det sidste lag.
Noter
Mange trifli opskrifter bruger makroner. Andre bruger de italienske ladyfingers. Men den klassiske for mig er lagkagebunde med syltetøj imellem.
Du kan sagtens bruge meget mindre sukker. Ned til 100 gram. Men jeg kan nu godt lide den sød :-S
Normalt bager jeg lagkagebunde selv, men til denne opskrift plejer jeg at købe dem. Saften fra rabarberen siver ned i bundene, så man alligevel ikke rigtigt kan smage dem. Så det kan ikke betale sig at gøre alt for meget ud af det.
Du kan også portionsanrette triflien i høje glas. Men min erfaring siger mig at man ikke kan få glas der er store nok :-D