71
af: Max M Rasmussen
@
delt

Cupcakes - hvad er idéen lige med dem?

Vanille cupcakes m. vanille smørcreme og syrlig vingummi topping - Max M Rasmussen
Cupcakes er stort! Der findes websites der ikke handler om andet. Så vidt jeg ved er det et af de mest googlede ord der findes. Der er kogebøger, tv shows, avis artikler. Jeg bliver også indimellem spurgt om hvad forskellen er på en cupcake og en muffin. Så jeg har besluttet mit for at skrive "den ultimative artikel" om cupcakes. Den blev desværre for lang, så jeg har delt den op i flere, men here goes ...

Forskellen på en muffin og en cupcake

For at begynde med forskellen på en muffin og en cupcake; så er det størrelsen, formen, pynten og sukkerindholdet.

  • Muffins skal have en "muffintop". Det skal cupcakes ikke.
  • Toppen på en cupcake bliver lavet ved hjælp af pynt, der som regel er en form for glasur, ganache eller creme.
  • Cupcakes er som regel lidt mindre end muffins. Sikkert fordi de er sødere og man så ikke har lyst store kager.
  • Cupcake dej har som regel lidt mere sukker i, men det er ofte pynten der giver et højt sukkerindhold.

Cupcakes hedde cupcakes fordi de traditionelt blev bagt i en kaffekop :-S 

Hvorfor cupcakes?

Fascinationen ved cupcakes er at man inden for en relativt stram form kan lave et utal af variationer og kombinationer. Man begrænser sig til "kopformen" og forsøger så at strække den lige så langt som ens fantasi tillader.

Cupcakes er et kage-akvarium hvor man vækker den samme fascination med en lille overskuelig verden med uendelige muligheder.

Da kagerne er så små er det også til at overskue at pynte dem. Selv hvis man ikke er så øvet. Hvor galt kan det gå?

Man kan se på en cupcake som en lagkage med vrangen udad. Så de fleste lagkage opskrifter kan også bruges som en cupcake opskrift. Bare kom fyldet på toppen i stedet for imellem lagene, så har du en cupcake.

Videoen hører til opskriften med Strawberry cheesecake Cupcakes (jordbærfyld og osteglasur) 

Den grundlæggende idé

Cupcakes består af 4 dele som kan varieres og sætte sammen i næsten uendelige variationer.

  1. kage
  2. kagefyld (indbagt/indlagt)
  3. topping / glasur
  4. pynt / krymmel

Bruger man bare 4 forskellige slags kage, kagefyld, topping og pynt kan de kombineres til 256 forskellige kager. Med 8 forskellige slags er der 4096 forskellige kombinationer.

Oven i det kommer så kreativiteten i hvordan man former toppingen med forskellige former og effekter.

Anatomien af en cupcake - Max M Rasmussen

Kagebunden

Dejen til cupcakes er typisk endnu en variation af en pundkage. Dog med den forskel at der er halvt så meget fedt i, så de virker lidt lettere i strukturen.

Der er også en lige del væske i. Typisk mælk eller yoghurt. Men det kan også være kokosmælk, juice eller andet.

Man kan dog typisk lave en hvilket som helst kage der er beregnet til 20 cm springform om til en cupcake uden problemer. Jeg har også lavet mine cupcake opskrifter så de kan laves i en springform i stedet for.

Hvis du har en kage opskrift med ca. 200 gram mel og sukker, så er der altså stor sandsynlighed for at den bare kan laves som cupcakes direkte.

Da kagerne er så små er bagetiden meget afhængig af formen og størrelsen på cupcake formene. Brug en kødpind eller lignende og tag dem ud så snart dejen ikke klistrer til den mere.  Når tiden nærmer sig hvor jeg forventer at de er ved at være færdige, så tester jeg hvert 2. minut med en kødnål om dejen er holdt op med at klistre, og tager dem ud med det samme de ikke klistrer mere.

Cupcakes bliver rigtigt hurtigt tørre hvis de bages for meget, og det er for trist!

Hver cupcake bliver lavet af 1 (lille) dl dej. Det passer ca. med at man fylder papirformen op til 1-1½ cm fra kanten. Så passer bagetiden nogenlunde, og det er nemt at komme glasur på, hvis de gå er en lille smule over kanten når de er blevet bagt.

Kagefyld

Man kan bruge bær, nødder, chokolade, nutella, syltetøj, lemon curd eller hvad man ellers kan finde på.

Som regel passer det med en 150-200 gram fyld til 12 cupcakes.

Noget fyld er bedst at bage ind. Indbagt fyldt. Andet fylder man på når de er bagt færdigt og afkølede. Det er indlagt fyld.

Det indlagte fyld kan være en måde at komme en ekstra slags glasur på kagen, som en usynlig overraskelse. Måske til juleaften med ris ala mande glasur og en mandel i en af dem :-S

Topping / glasur

Her bruger man traditionelt en variation af en oppisket smørcreme. Det er med garanti fordi den stammer fra USA. Der er de helt pjattede med smørcreme. De fleste danskere finder en ren smørcreme for fed og sød. Men man kan også bruge karamel, dolche leche, alm. cremer, almindelig glasur, citron glasur osv. osv.

Pynt / krymmel

Oftest ser man færdiglavet sukkerkrymmel på toppen af en cupcake. Hvilket jeg syntes er det mest kedelige man kan bruge. Der er så meget andet man kan bruge. Fra revet chokolade til hakkede småkager.

 

Enkelt variationer af de forskellige element i cupcaken gør det muligt at bygge sit helt eget lille sukkerkage dukkehus for artige børn, med alt den pynt man har lyst til.

Jeg har lavet et cupcake tema som jeg har samlet i de links der er herunder i "relateret indhold" . De kan med fordel læses i rækkefølge ... så god fornøjelse.