Fup suppefond inspireret af miso
Ingredienser
- ½ liter vand
- 1 spsk asiatisk fiskesauce
- 1 spsk soyasauce
- 1 spsk kyllingepulver (eller 2 suppetern)
Fremgangsmåde
Bland det hele sammen og bring det i kog :-S
Der er i praksis ingen grund til at lave fonden separat. Skal du bruge den som grundfond til en nem suppe, så bare hæld alle ingredienserne, og fx grøntsager og kød, i den samme gryde, og så bring i kog sammen hvis det er nemmere.
Noter
Kyllingepulver kan købes i asiatiske butikker og hedder "chickenpowder" :-S. det mest almindelige er Knorr's. Det er i famillie med de dansk maggitern eller knorr tern.
Det er dog noget nemmere at bruge end tern, det smager bedre og asiatiske mesterkokke bruger det uden skam.
Fupfonden kan ikke koges ind til en sauce, men er god som en kraftig grundfond i supper. Specielt grøntsags- og fiske-supper.
Hvis du smider et kyllingeskrog i og koger det med en ½ times tid så gør det den bestemt ikke ringere. 1 stykke røget skinke eller bacon er også godt til ekstra smag.
Fonden er rimelig kraftig og salt. Du kan altid fortynde med noget ekstra vand hvis den er for kraftig til din smag. Den plejer dog at blive mindre kraftig når der kommer fx grøntsager og fisk i, så vent med at fortynde til sidst.
Om Miso
Fupfonden er inspireret af den japanske miso suppe, som grundlæggende er det samme. Dashi (tørret og røget fisk) er erstattet af fiskesauce og miso pastaen (faste rester fra soyaproduktionen) er erstattet med Soya sauce. Tangen (giver umami smag) er erstatter af kyllingepulver. Røget bacon/skinke giver den røgsmag som ellers ville være i dashi'en.
Det siger sig selv at man skal bruge god soya og fiskesauce for et ordentligt resultat.