Anonymt rugbrød fra en bruger på sitet - et eksempel
Her er min opskrift uden kerner. Der er en smule hvedemel i, men det er kun for at brødene ikke skal blive for hårde. Du må selv finde ud af at lave surdejg. Iøvrigt bruger jeg kun økologisk mel kværnet på stenkværn (Skærtoft mølle, Søris mølle eller Kragegaard mølleri), så smager brødene allerbedst.
Der bliver 2 store rugbrød à godt 2 kg ud af denne opskrift. Det er desuden nødvendigt med et dejgfad på mindst 6 liter, ellers må man nøjes med kun at bage ét brød.
ingredienser
giver2.00 brød af1992.50 g, ialt3985.00 g- fordej
- 300.00 g surdej (14.81 %)
- 1.20 l vand ; lunken (59.26 %)
- 60.00 g havsalt (2.96 %)
- 900.00 g rugmel, groft (44.44 %) ☑
- færdig dej
- 0.70 l vand (34.57 %)
- 875.00 g rugmel, groft (43.21 %) ☑
- 250.00 g hvedemel (12.35 %) ☑
Grunddejg.
300 g surdejg 1,2 l lunken vand 60 g havsalt 900 g groft rugmel Den skal ikke æltes kun røres sammen til en konsistens som havregrød.
Henstår lunt til næste dag, hvorefter der tages ca. 300g fra til næste bagnings surdejg.
Færdig dejg.
0,7 l lunken vand 875 g groft rugmel 250 g hvedemel
Bland først vandet i grunddejgen. Rør derefter rugmel og hvedemel omhyggeligt sammen inden det hældes i fadet. Dejgen skal stadig ikke æltes, men sammenrøringen er nu meget krævende, da dejgen skal være meget fast.
Henstår lunt ca. 5 timer.
Mas dejgen godt ned i 2 store papirforede rugbrødsforme (31 cm) og stil dem til hævning i max. 2 timer. De må kun hæve til kanten af formene.
Prik brødene umiddelbart inden bagning ca. 25 gange f. eks. med en tynd spækkenål og pensel dem med rapsolie eller vand.
Bag dem i 2 timer ved 180 °C.
Når brødene er taget ud af ovnen, kan de nemt løftes op af formene ved at tage i bagepapiret. Befri dem for bagepapiret og stil dem til afkøling på en rist. Først når de er helt afkølet, kan man evt. dele dem i to, pakke dem i frostposer og fryse dem ned.
Note
Dette er er en opskrift jeg som et eksempel
har
kopieret fra en kommentar fra en bruger, ved at bruge "kopier" knappen der er i bunden af hver brugerindlæg på en side. Jeg kender desværre ikke vedkommendes navn da det var en anonym kommentar på det gamle site. Klik på 1 tallet i toppen af opskriften for at se sammenhængen den er kopieret fra. Der bliver automatisk tilføjet et link ved kopiering.