45
af: Max M Rasmussen
@
delt

Brunkager - Susannes opskrift

"Så er det nu at du får min opskrift på brun kager. Opskriften er over 100 år gammel." - var beskeden fra min svigerinde. Det har taget mig næsten alt den tid at vriste opskriften fra hende :-S Men nu har jeg den, og jeg er glad for at kunne dele denne forrygende opskrift.

Ingredienser

  • 250 gram mørk sirup
  • 500 gram smør    (ikke kærgården)
  • 500 gram sukker
  • ½ dl kold kaffe (ikke pulver)
  • 1 tsk. potaske
  • 125 gram hakkede mandler
  • ingefær efter smag. Jeg bruger 1 1/2 str. tsk. stødt ingefær  (Ellen bruger ingefær som er tørret og river det på et rivejern.)
  • 1 kg mel

Fremgangsmåde

Sirup, sukker og smør smeltes i gryden, varmes igennem uden at koge. Tages af varmen og afkøles lidt. 

Potasken røres ud i  1/2 dl. kold kaffe og røres i massen.

Tilsæt ingefær og hakkede mandler

Melet æltes i når massen er helt kold. Hold mindst 100 gram af melet tilbage!

Deles i 8 portioner som hver rulles til ca. 5 cm tykke stænger og står køligt til næste dag, hvor de kan skæres og bages. Eller komme i fryseren.

Pak stængerne ind i bagepapir og plastfolie. Lukkes tæt.

Bages ved 200 grader i ca. 8 min. 

Bages på øverste rille i ovnen

Noter

Jeg bruger halvt sukker og brun farin.  Man kan også nøjes med at bruge mørk farin, men så bliver de dog meget hårde efter min smag.

Man kan som regel ikke bruge 1 kg. mel, men ca. 900 gram, det afhænger af melet. 

Hvis det bliver for tørt, kan du bruge mere kaffe.

Tak for opskriften Susanne!

0
af: Anonymous

Du skriver at du bruger halvt af sukker og farin, men der står jo intet om farin i opskriften. Hvilken forskel gør farinen? Gør den dem hårdere eller hvordan?

0
af: Anonymous

Potaske

Nu spørger jeg helt sikkert dumt, men hvad er potaske ????? Med venlig hilsen jeppe

Potaske

Det er et hævemiddel i stil med natron. Det plejede at blive indvundet af asken af en særlig træ sort. I dag laves det vist nok kemisk. Det skulle give småkager der er mere sprøde.
0
af: Anonymous

Potaske

Potaske kan du få i feks netto, fakta og andre, her op til jul, det er i en lille gul pose fra dr. oetkaer mener jeg det hedder. Men det er en slags hævemiddel.
0
af: Anonymous

Potaske

Man kan også selv lave det men så deler man ordet på midten.
0
af: Anonymous

Susannes brunkager

Det kan godt anbefales at komme syltet appelsinskal i brunkagerne :) Har lige bagt mine brunkager efter denne opskrift og valgte at tilsætte ovenstående og det blev et rigtig godt resultat Freddy R