301
af: Max M Rasmussen
@
delt

Stegt Andebryst - Til Få og Mange Personer

Andebryst i skiver - Max M Rasmussen
Opskrift med video - I Danmark får vi stort set kun and i Julen. Det er synd. Det er noget af det bedste og mest velsmagende kød der findes. Det er også noget af det nemmeste at tilberede. At stege et andebryst rosa er fx meget nemmere end at stege rødt kød.

Man regner normalt 200 gram kød per person når der skal laves mad til fest. Eller aftensmad. Et andebryst vejer som regel 300 gram så der er nok til 1 1/2 person. 3 andebryster er nok til 4-5 personer. Andebryst er også godt til mange gæster. Så skal man bare lave dem på en lidt anden måde. Her er to forskellige opskrifter som passer til hver lejlighed.

Ingredienser

  • Andebryst
  • Salt
  • Peber
  • Timian, helst frisk

Fremgangsmåde til få personer

Hvis man ikke skal lave flere andebryster end man har plads til på sin pande, er det nemmest bare at stege dem færdigt hele.

Krydr brystet med godt med salt peber og timian. Det bedste er hvis du kan gøre det godt tid i forvejen, så krydderierne kan trænge ind i kødet. Krydr det gerne dagen før og læg det i køleskabet.

Steg først brystet ved mellemlav varme i 20 minutter på skinsiden. Det får det meste af fedtet til at smelte af, og gør skindet sprødt.

Vend det om og steg det 10 minutter på kødsiden.

Lad det hvile i 5-10 minutter inden servering.

Skær det evt i 1/2 cm tykke skiver og server 200 gram (2/3 bryst) per person, med lidt sovs på.


Fremgangsmåde til mange personer

Hvis man skal lave andebryst til mange personer, er problemet at man sjældent har plads til nok bryster på sin pande. Dvs. at de første bryster når at blive kolde inden de sidste er færdige. Har man gæster er det heller ikke sjovt at bruge en time i køkkenet på at stege kød imens de sidder og drikker rødvin. Så må man bruge lidt tricks. Heldigvis bliver brysterne lige så gode med den metode.

Skær hvert bryst i 3 lige store dele.

Krydr brystet med godt med salt peber og timian. Gnid det ind i kødet. Det bedste er hvis du kan gøre det godt tid i forvejen, så krydderierne kan trænge ind i kødet. Krydr det gerne 1 dag før du steger det og læg det i køleskabet. Saltningen er samtidig en konserverings metode.

Steg dem med skindsiden nedad i 10 minutter.

Steg dem med kødsiden nedad i 2-3 minutter.

Brun hurtigt brysterne på de fire andre sider. Kun nok til at de tager lidt farve.

Nu kan du gemme de halvstegte bryster indtil du skal bruge dem. Du kan sagtens lave dem dagen før, og så gemme dem i køleskabet. jeg plejer at komme dem i en lille beholder, og så dække dem med olie for at konservere dem. Tætte plastikposer kan også gøre det.

Når du så skal bruge brysterne, kommer du dem på en bradepande og i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.

Så er de klar til servering. Sprødt skind og rosa inderside.

Det har den fordel at du kun skal bruge 5 minutter i køkkenet til at tilberede kødet når gæsterne er der. Det gør det nemt at servere en forret først.

Sikkerhed

Kød må højst befinde sig i den farlige temperaturzone i 4 timer sammenlagt, for ikke at udvikle bakterier. Bare tænk på den farlige temperaturzone som alt der er varmere end køleskabet.

Derfor er det vigtigt at tage de små andebryster direkte fra køleskabet når du steger dem. Når du er færdig med at stege dem, så overhæld dem med kold olie der har stået i køleskabet og sæt dem i kølskabet med det samme igen.

0
af: Anonymous

Hey Max hvor længe vil du give de hele andebryst på panden og i ovnen hvis jeg steger dem på forhånd som de delte? 

Hilsen Camilla 

0
af: Anonymous

Hvis man ikke har en ovn men kun pande hvor lang tid skal de have for at blive færdige/varme ved genopvarmning?


Hilsen Allan

0
af: Anonymous

Svar på holdbar i olie

Lyder super skønt at kan lave dem før 👍hvor mange dage kan de ligge i olien ?
0
af: Anonymous

Andebryst til mange

Hej Er så gået igang... Hvad er årsagen egentlig til at du deler andebrystet inden stegning ?
0
af: Anonymous

Sikkerhedsafsnit skræmmende

Sikkerhedsafsnittet er hysterisk, virker skræmmende for andre mennesker og er belæg for madspild. Ænderne kan sagtens holde sig uden olie. Bortset fra dette har i gjort det nemt og overskueligt på denne side. Tak for det.
0
af: Anonymous

Vedr. "pop" lyd

Hej Max, Vi står i den situation at andebrystet, som du i din første video tilbereder, "popper"? Er det normalt, kan man regne med at dette stykke kød er sundt, eller skal vi smide det væk? Vi håber på hurtigt svar! Derudover, kan man regne med at størrelsen på anden er den samme efter stegningen? Vi håber på hurtigt svar. Med venlig hilsen, Sandra og Messias P.S. Hvilken krydderurt ud over "timian" skal vi bruge. Vi har overvejet rosiner, men kan ikke bestemme os for om dette ville volde "skade" i kødoverfladen. Vi håber på hurtigt svar.
0
af: Anonymous

Ande lår

Lækker opskrift på andebryst. Det blev rigtigt godt og var dejligt nemt. Men hvordan gør man med andelår? Helst så de kan laves sammen med andebryst
0
af: Anonymous

Ande lår

Prøv at google "Kunsten at udnytte en and bedst muligt Kvalimad" - jeg kan desværre ikke linke fra en kommentar.
0
af: Anonymous

Ande lår

Tak for rådet om andelår. Det er da en måde jeg vil prøve. Lena
0
af: Anonymous

Stegt andebryst til få og mange.

Hvad kan du anbefale til tilbehør, gerne med noget grønt, og hvilken sovs ???? Hvil blive glad for nogle forskellige Tips. På forhånd TAK. KH Helle

Stegt andebryst til få og mange.

Det samme som du ville servere til rødt kød af en oksesteg er generelt passende til and. Men den her sovs passer jo hele året rundt: www.kvalimad.dk/opskrifter/andesauce-til-juleaften
0
af: Anonymous

Andebryst

Hvad med tilbehør og sovs til andebrysrerne?
0
af: Anonymous

Holdbarhed tilberedt and

Hej Max Jeg er skal selv for første gang lave and til juleaften :-/ Nu tror jeg at jeg har startet for tidligt ud. Kan en færdig langtidstegt and holde sig i køleskab ( 0 - 2 grader ) i 2 døgn ? Jeg synes selv at det er lang tid :-/ vh Per
0
af: Anonymous

Smagen

Nøj! Hvor er de gode! (Især den første) Blev bare ved med at lave dem :)
0
af: Anonymous

Andebryst i ovn

Hej Max. Andebryst i ovnen i 15 min. Du skriver 200 gr. Er det alm eller varmluft. På forhånd Tak
0
af: Anonymous

Stegt andebryst

Hej, Max! Fulgte din beskrivelse med at stege to andebryster. De blev serveret med kold bernaise, grillede grønne asparges, dampede nye gulerødder, sugarsnaps og små nye kartofler. DET var lækkert. Andebrystet var ekstrem mørt og perfekt lyserød ... rt nyt hit. mvh Kim
0
af: Anonymous

olien

hej Max. Det er jo super smart at holde ilten fra kødet med olien :-) 2 spørgsmål: - Hvilken olie bruger du? (olievenolie smager vel af for meget?) - har du prøvet at gemme andre ting på den måde, så man kan have ting klar "lidt i forvejen" til et selskab? på forhånd tak!

olien

- Raps eller vindruekerne olie. - nej det er faktisk det eneste jeg har prøvet det med. Kyllingebryster ville nok også være fint. Andebryst er lidt unikt på den måde at det er rosa og alligevel skal have mere tid. Rødt kød ville nemt kunne gå galt på den her måde.
0
af: Anonymous

Andebryst juleaften

Hej Max, Mange tak for din dejlige side, har haft stor glæde af den. Har 4 stk. berberiandebryst til juleaften, som hver vejer lidt over 400 g. Ved godt jeg skal ridse og brune dem først, men er i tvivl om hvor lang tid de skal langtidssteges og ved hvilken temperatur??

Andebryst juleaften

jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Hvis du bare skal stege dem juleaften og har plads til dem alle på panden, så bare giv dem 20 minutter på skindsiden og ca. 10 minutter på den anden. Måske de skal have 5 minutter mere hvis da de er 400 gram.
0
af: Anonymous

Andebryst juleaften

Ville bare gerne brune dem af og så prøve at langtidsstege dem i ovnen- er det muligt?

Andebryst juleaften

Ja, men det bliver ikke meget anderledes end med denne opskrift. Andebryst er ikke så følsomt for temperatur, så det er ikke så vigtigt med lav temperatur. Andebryster er også små i forhold til en stor steg, så de bliver stegt meget jævnt selv ved højere temperatur.
0
af: Anonymous

rosa andebryst

Hej Max Hvordan forholder du dig egentlig til hele spørgsmålet om salmonella i andebryst? Jeg kan selv bedst lide "pink duck", men en ting er hvad jeg laver til mig selv, noget andet er at lave det til andre, og jeg er lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre til næste familiemiddag:)

rosa andebryst

jeg har serveret det mange gange, og regner ikke risikoen for større end ved oksekød. Salmonella kommer oftest i kød pga. urene slagterier. Men hvis kødet ikke er "hullet" så kommer salmonellaen ikke ind i de hele stykker kød, men bliver på overfladen. Så salmonella er sjældent et problem ved hele stykker kød som andebryst. Dyr der har salmonella i musklerne vil være meget alvorligt syge eller døde. Så længe de bliver varmet godt op på overfladen burde risikoen være minimal.
0
af: Anonymous

150-200g

Hvad vil du give andebryster i størrelsen 150gram - 200 gram.. Tror de vil blive tørre med en halv times stegetid..
0
af: Anonymous

150-200g

Så er de på størrelse med et kyllingebryst, som jeg typisk giver 20 minutter samlet. Så en 15 min. på skinsiden og 5 minutter på den anden. - maxm
0
af: Anonymous

stegning af andebryst

Det er nu 5 gang jeg skal stege andebryster på denne måde, de bliver simpelthen helt fantastiske ;-)
0
af: Anonymous

Ang. de dejlige ænder :D

Hey max. fixede lige et par andepatter på panden, og ja altså det kan være svært, at vide hvor meget varme osv der skal bruges, men nu har jeg lavet lige præcis "rosa andebryst" mange gange og mange gange på forskellige konfurer (staves). Jeg har et lille tip til at vide hvor varm den kan være. (dette er selvfølgelig valgfrit at gøre) 1. varm panden op med kraftig varme, hel en smule "jomfru olivenolie" på panden og drej panden rundt så det ca. er ud over hele panden. 2. Når olien på panden derefter begynder at citre en lille smule, så smider du andebrystet på og skruer ned til svag varme (husk at krydre anden inden den kommes på panden) så lader du den stege på skindsiden i ca. 17 min. 3. Så vender du anden, og så lader du anden stege færdig i 8½ min og tager den af og lader den stå og trække i 5-10 min. derefter skære du dem ud i pæne stykker. Og færdig ! en dejlig rosa and. :D Anden kan serveres med jasmin ris, appelsinsovs og noget grønt :) Bon apetit alle sammen Hilsen "Tha chef"