Cuvette steg - sous vide
Ingredienser
- 1 cuvette på ca. 1 kg
- 2 tsk salt
- rigeligt stødt peber
Fremgangsmåde
Brun kødet på en meget varm pande. Ca 2 minutter på alle flader.
Krydder det godt på alle sider.
Brug din vakumpakker og pak det i en vakum pose.
Tænd sin sous vide opstilling på 56 grader.
Kom kødet i vandet og lad det tilberede i 8 timer.
Skær i skiver på tværs af kødfibrene og server.
Noter
Hvis du ikke aner hvad sous vide er, så er der en introduktion her.
Man kan teoretisk set godt lave sous vide uden det rigtige udstyr, men i praksis er det ikke besværet værd! Så vær indstillet på at du skal ud at bruge 1000,00 til 1500,00 mindst, før du går i gang. Der er mere om sous vide udstyr her.
Så snart kødet er brunet, og lagt i vakumpose, så kan man uden problemer fryse det ned. Så er det nemt at lave mad selv til rigtigt mange gæster. Man skal bare tage kødet direkte fra fryseren og lægge det ned i det varme vand. Lægger man så lige ½ time til tilberedningstiden, så er man på den grønne gren.
Du kan krydre med alle de krydderier du har lyst til. Du kan bruge alle tørrede krydderier. Løg og hvidløg skal du svitse først. Eller bliver de bitre. De er nemlig først tilberedt ved ca. 85 grader. Kommer du vin eller lignende i posen skal du også først koge alkoholet væk. Det giver bismag.
Jeg kommer vist til at sige culotte i videoen. Det er en cuvette.
Tak for en fantastisk side og god inspiration. Jeg vil blot høre, om du har nogen erfaring i at lade kødet bade over flere omgange? Kort fortalt skal vi holde sommerfest i sommerhuset, og i den forbindelse vil jeg gerne servere en hel striploin sousvide og til slut en tur på grillen. Vi ankommer dog først til sommerhuset 3-4 timer før sommerfest, så mit spørgsmål er, om jeg vil kunne komme kødet i vandbad derhjemme, pakke den ind og tage den med og lade den bade færdigt i sommerhuset? Eller vil det være bedre at lade den bade færdig derhjemme og igen komme den i badet i sommerhuset for at give den en kernetemperatur, inden den skal spises?
Mange hilsner
Svend
Jeg har ikke prøvet det på den måde. Men jeg ville lave den helt færdig og så køle den ned i isvand. Derefter ville jeg bare varme den op i sommerhuset i en time eller to. og tak.
Det er sikkert år og dage siden du skrev spørgsmålet, men hvis andre har samme overvejelse, så jo, du kan godt bade kødet over flere omgange. Hvis du bader det færdigt, kan du tage det op og lade det blive i posen. Kødet har nu den rette farve og mørhed. Så kan du bade det op til rette temperatur inden servering (30 min - 2/3 timer afhængig af tykkelsen), give det evt. stegeskorpe og værsgo - man kan ikke smage forskel.
Faktisk er et godt tip at bade et par bøffer eller andet kød ekstra, når du alligevel sous vide’r noget andet ved rette temperatur. Derefter smider du de ekstra bøffer i fryseren og så skal de blot varmes op 30 min når du har lyst til en mør bøf en aften - eller hvis du også mangler tid i hverdagen.
To andre generelle kommentarer: en smule marinade (specielt med et par dråber liquid smoke) sprøjtet ind i kødet med en marinade sprøjte gør underværker - men ikke for meget og pas på når du vakumpakker at væsken ikke når ud til svejse-striben. Du opnår ikke fuld vakum effekt, men det gør ikke noget så længe posen ikke flyder oven vandet og sider nogenlunde tæt til kødet. Til gengæld får du en smagseksplosion i kødet.
Og den anden: Hvis du ikke har prøvet at sous vide’ kartofler, har du ikke levet... specielt hjemmedyrkede eller friske danske kartofler burde være ulovlige at tilberede på anden nåde: sous vide’t med lidt salt, peber, smørklatter og evt. Friske krydderurter ved ca. 84 grader i 2-4 timer (afhængig af størrelse) - prøv det næste gang du ikke lige har planer for din sous vide op til en middag - kartoflerne får uendeligt meget mere smag (kartoffel smag) end du hellers ville få ud af dem og de er helt perfekt faste, men færdige.
Mvh, Jonas