Grøntsagspasta i krydderolie - baseret på squash / zuchinni
Ingredienser
4 portioner
krydderolie
- 1 dl jomfru oliven olie
- 2 fed hvidløg
- 15 gram salvie (eller anden frisk krydderurt)
pasta
- 75 gram peberfrugter
- 75 gram gulerod
- 200 gram squash / zuchinni
- 50 gram ærtespirer
- 1 tsk salt
- peber efter smag
Fremgangsmåde
Skær hvidløg i små tern.
Skær krydderurterne i ca. ½ cm brede strimler.
Skær grøntsagerne i strimler. Det er nemmest med et juliennejern. Det er sjovest jo længere de er, men ikke et krav. Har du ikke et juliennejern har jeg en artikel og video om knivhåndtering der måske kan hjælpe.
Krydderolien
Kom olie, hvidløg og krydderurter i panden ved relativ høj varme. Steg indtil krydderurterne er sprøde, men ikke sorte.
Pastaen
Kom først de hårde grøntsager i panden til krydderolien. Steg indtil de begynder at kunne bøje. Med hårde grøntsager mener jeg dem der skal have længst tid. Specielt rodfrugter.
Tilsæt squash. Steg indtil den kan bøjest.
Tilsæt de bløde grøntsager. Hovedsageligt spirer og bladgrønt.
Steg til de er bløde også.
Tilsæt salt.
Så snart alle grøntsagerne er nogenlunde lige bløde så er retten færdig. ca. 10 minutter i alt fra start af olie. De skal ikke steges brune, men være lidt al dente.
Grøntsagerne skal altså kun være så bløde at de lige akkurat kan bøjes, som pasta. De skal helst være lidt rå i midten. Det giver en større variation af smag og "mundfornemmelse".
Noter
Det er ikke så vigtigt hvilke grøntsager du bruger. Bare du bruger ca. 400-500 gram samlet, og de kan skæres i nogenlunde ensartede strimler, så de får samme konsistens.
Andre muligheder er persillerod, knoldselleri, bladselleri, porre, faste frugter.
I øvrigt laver jeg den tit kun med 2 squash og ikke andre grøntsager.
Dog er det en god idé at have ca. 50% squash, da det giver en god konsistens og holder på smagen af krydderolien.
Jeg kan godt lide salvie, men frisk estragon, oregano, timian, rosmarin osv. kan du sagtens bruge i stedet for. Du kan også blande forskellige krydderurter.
Du kan smide en pose pinjekerner eller nødder i, i starten, sammen med krydderolien for en endnu bedre smag.
Revet parmasan eller anden ost på til sidste gør den bestem kun bedre.
Alt hvad du ellers bruger pasta til kan du bruge denne ret til. Så må du bare vænne dig til at det smager af mere :-D