Kransekage - bagt i ringforme (kransekageforme)
Ingredienser
kransekagemassen
- 1000 gram bagemarcipan (Odense Kranse XX) eller marcipan.
- 210 gram sukker
- 210 gram flormelis
- 110 gram æggehvide (ca. 4 hvider.)
- 50 gram smeltet smør
- 100 gram rasp
til udrulning
- 100-200 gram flormelis
- 100 gram flormelis
- æggehvide
Fremgangsmåde
Vigtigt: æggehviderne skal afvejes så præcist som muligt.
Æltes med maskine
Bræk marcipanen af i lidt mindre stykker og kom dem i et af gangen.
Tilsæt sukker og æggehvider.
Rør indtil massen er ensartet. Den bliver ikke bedre af at blive æltet længe.
Æltes manuelt
Riv marcipanen på et groft rivejern eller skær marcipanen i ca. ½ cm tykke skiver med en kniv. Det behøver ikke være pænt. Bare hold marcipanen hen over skålen og så snit løs som hvis du snittede et stykke træ spidst.
Bland sukkeret i det revne marcipan og fordel det jævnt uden at får det til at klumpe.
Tilsæt æggehviderne.
Ælt godt sammen med hænderne.
Begge
Dejen er færdig så snart den er ensartet og klistret. Hold lidt æggehvide tilbage hvis den er for klistret. Den skal klistre til fingrene og være forholdsvis blød men ikke side fast.
Gør formene parat
Kør noget almindeligt lyst rasp igennem en sigte så der ikke er store stykker og klumper. Kom det op i en stor bred skål.
Pensel formene med noget smeltet smør. Et tyndt lag.
Drys rigeligt rasp på formene, og vend bunden i vejret så "restraspen" kommer tilbage i skålen og kan genbruges.
Formene skal kun lige være dækket af et tyndt lag.
Udrulning af stængerne
Del dejen op i 8 portioner af 190 g.
Alle portioner skal rulles ud i stænger der er så lige som du overhovedet kan lave dem, og som er præcist 80 cm lange. Brug et målebånd, tommestok eller lign.
Så bliver hver stang omkring 1½ cm tyk, og alle stænger bliver i det mindste lige tykke.
Du behøver ikke rulle alle 8 stykker ud på én gang. Du kan sagtens gøre det undervejs så der er mere plads på køkkenbordet til formene.
Drys et tyndt lag flormelis på bordet så massen ikke hænger i.
Rul ved at sprede fingrene så meget som muligt, og så rul fra håndrod til fingerspidser med et så let tryk fra alle fingre som du overhovedet kan.
Er der nogle tykke områder på stangen så pres lidt ekstra hårdt der.
Husk du kan altid ælte det sammen og så rulle ud igen.
Formning af kransene
Læg den ene ende af stangen op i formen og drej den rundt imens du fylder op.
Når du er kommer hele vejen rundt, så skær stangen over med et skråt snit. Det giver en pænere og mere solid samling end et lige snit.
Pres enderne ned over hinanden så de sidder godt sammen.
Til sidst kan du gøre alle samlingerne pæne ved at komme vand på fingrene og udglatte. Så være ikke bekymret hvis det ikke lykkedes helt i første omgang.
Hvis du løber tør for stang midt i en ring, så afslutter du bare med en ny stang. Det gør ikke så meget hvis nogen ringe er samlet to stedet. Glasur skjuler mange synder :-S
Brug et skærebræt eller lignende til at presse dem ringene en lille smule sammen i toppen. Så bliver de lige høje. Det er pænt. Og de blive flade i toppen. Det gør det nemmere at stable dem.
Har du lidt masse til overs til sidst, så lav en kugle som kan komme på toppen.
Ringene bages ved 200 grader med over og undervarme i ca. 15 minutter.
Brug ikke varmluft. Så bliver ringene meget nemt ujævnt brune og brænder på.
De skal være godt gyldne. Med mindre din ovn varmer meget ensartet er det en god idé at vende bagepladen efter 10 minutter.
Når de er færdigbagte så løsen dem forsigtig med en tynd paletkniv. Sæt fingrene spredt på og drej dem forsigtigt rundt. Hvis de knækker for dig så ingen panik. Bare sæt dem sammen igen. De skal nok "vokse sammen" når de køler af. Små revner kan også skjules senere med lidt strategisk glasur.
Når de er kølet lidt mere af, så fjern dem fra formene ved at skubbe dem over på dit bord, en bradepande eller lignende. Gør det endelige IKKE ved at vende formene på hovedet. Det er den sikre måde at knække dem på.
Børst evt. løs rasp af med en ubrugt opvaske- eller bage-børste.
Nedfrysning
Kransekage bliver bedst hvis den har være nedfrosset. Så gør det nu og indtil du skal bruge den. op til 3 måneder er ikke noget problem. Bare pak den i plastik så der ikke kommer luft ud eller ind.
Brug en tyllesprøjte med en meget fin spids.
Lav kornetter af halvcirkler af bagepapir. Kom glasuren i.
Klip et lille hul i spidsen. Heller for småt end for stort.
Pynt kransekagen med et bølgemønster.
Noter
Det er vigtigt at være nøjagtig med opmålingen af ingredienser. Ellers er det svært at få ringene lige tykke og så risikerer man at de ikke bager lige meget. Og det ser sjusket ud.
Der findes to måder at lave kransekage på. Den "optrykkede" og "bagt i ringe". Den bagt i ringe er absolut den bedste, og den nemmeste. Dog kræver det jo at man har ringene. Men de er pengene værd.
Optrykket kransekage bruger en anden lidt fastere opskrift som gør at man kan forme ringene med fingrene.
Er man en fattig studerende er det en god idé at lære at bage kransekage! Der er for ca. 150,00 i råvarer og de koster 800,00 til 1.000,00 at købe hos bageren. Så skal man til fin fest kan man give kransekagen som gave. Det plejer at være et kæmpehit.
Jeg er ikke sponseret af Odense Marcipan, men det der kranse xx er altså godt. Det er en marcipan som mest består af abrikoskerner. Hvilket gør den mere bagefast. Skal nok købes over nettet.