Fiskefond
Ingredienser
- ½ kg fiskeskrog
- 1 gulerod
- et løg
- 1 bladselleri
- 1 kartoffel
- 1 lille bouquet garni
- 1 liter vand (ca.)
Fremgangsmåde
Rens og skræl grøntsagerne.
Skær dem i så tynde skiver som du kan.
Kom det hele i en gryde. Grøntsager og krydderurter først. Fisken til sidst.
Bring det i kog. Fjern skummet der danner sig på overfladen. Det gør fonden grumset.
Skru ned for temperaturen og lad det simre i 20 minutter.
Si det godt, og køl det af så hurtigt som muligt.
Kan holde sig 2-3 dage i køleskabet. 2-3 måneder i fryseren.
Noter
Hvis fonden koger mere end 20 minutter bliver den bitter. Det er derfor det er vigtigt at skære grøntsagerne tynde.
Du kan godt komme den dobbelt mængde grøntsager i. Det er en fin måde at gøre den lidt kraftigere på.
Du kan også lave fonden med skaller fra skaldyr. De bliver ikke bitre af at koge længere end 20 minutter.
I denne video bruger jeg resterne af en 1½ kg havørred. Det er ca. 500-750 gram skrog. Afhængigt af om skindet er med.