128
af: Max M Rasmussen
@
delt

Citronmåne

Citronmåne - en syndig fornøjelse ... - Max M Rasmussen
Man behøver ikke være jysk betjent for at kunne lide citronmåne. Det ved jeg af erfaring. Det er nok at være jysk! Om der er andre landsdele der kan lide den har jeg ingen anelse om. jeg er dog helt sikker på at købeversionen ikke kan måle sig med den hjemmebagte.

Ingredienser

Kage - det våde

  • 200 gram sukker
  • 100 gram olie eller smeltet smør
  • 250 gram revet marcipan
  • 4 æg
  • revet skal og saften af 1 citron

Kage - det tørre

  • 200 gram mel
  • 1 spsk bagepulver
  • 1 tsk natron

Glasur

  • 200 gram (4 dl) florsukker
  • 3 spsk citronsaft (ca. saften af 1 lille citron)

Fremgangsmåde

Bland alle de våde ingredienser sammen.

Bland de tørre ingredienser sammen.

Bland det våde og det tørre.

Bages i springform ved 200 grader i 40 minutter eller indtil dejen ikke sidder fast i en kødnål, strikkepind eller lign. som stikkes ned i midten af kagen.

Lad kagen køle i mindst 20 minutter.

Løsen den fra formen ved at køre en kniv rundt lang kanten.

Bland glasuren i en lile skål. Når du blander glasuren så hold igen med citronsaften. Den skal være så tyktflydende som muligt.

Kom glasuren på.

Når glasuren er ved at størkne så tag den ud af formen.

Noter

Citronmåne er en mazarinkage med citronsmag. Dvs. en variation af pundkager.

Vil du have citronhalvmåne, så skær kagen over på midten :-S

Mere syrlig og saftigere variation

En variation der smager godt er denne:

  • 30 gram birkes blandes i dejen og bages med.
  • 1 dl sukker smeltes i 1 dl citronsaft og hældes over kagen når den er bagt men stadig varm. Bagefter kommes der glasur på som sædvanligt.
0
af: Anonymous

Endnu et hit

Tak :) Alt går igen op i en højre enhed. En kage jeg kan finde ud af at lave, som oveni købet er meget nem og som smager godt. Du skriver at en "rørt" kage smuldre mere. Så går jeg ud far at der findes "ikke rørte kager" som en modpol? Hvad er det for kager? Jeg er noget uvidende i et køkken OG talentløs, sorry Men tak igen for en kanon opskrift, det er tæt på den er ved at tage førstpladsen over Marzarinkagen, som jeg ellers bager hele tiden

Endnu et hit

Jep. Kager der er bagt med gær, som fx kanelsnegle eller lign. De bliver mere tørre men ikke smuldrene på samme måde.
0
af: Anonymous

Endnu et hit

Ahh... jeg bliver totalt madprofessor. :D Tak igen ( min kærste er også glad for at jeg næsten kan lades alene i køkknet nu, også en tak fra ham) ;)
0
af: Anonymous

bagepulver

Det er en ret stor mængde bagepulver, er det nødvendigt med så meget? :-)
0
af: Anonymous

Citronmmåne

Kan man lave den dagen før, uden at den bliver tør, hvis den skal bruges den efterfølgende dag?

Citronmmåne

Du kan godt lave den dagen før. Så plejer jeg dog at bruge det lille trick med citronsiruppen. Det holder den svampet lidt længere.
0
af: Anonymous

Hvorfor?

Hvorfor er der både natron og bagepulver i opskriften?

Hvorfor?

Der er noget forklaring på det under min muffin metode opskrift: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/muffin-grundopskrift-og-muffin-metoden
0
af: Anonymous

Double up?

Kan jeg doble opskriften op og bage den i en ovn bradepande? Sønnike skal have kage med i skole.. Tak :-)

Double up?

Hvis du ganger en kage til springform med 2.5, så passer det som regel med en stor bradepande.
0
af: Anonymous

Lidt mere citronsmag..

Det er en dejlig kage! Og jeg er en stor fan af dit site! Men, jeg savner lidt mere citron-smag i denne citron-måne-opskrift... Jeg tror at man kunne øges citronsmagen ved at tilsætte citronskal fra én citron mere, end i den nuværende opskrift. Samtidig ville jeg også skære marcipanen ned til 150-200 gr, da jeg synes den smager mere af marcipan end citron.. ;-) Samtidig oplever jeg også at kagen "falder sammen" i midten - og altså bliver meget ujævn med høje kanter og en fordybning i midten. Tænker, at man måske kunne skære æggene ned til 3 æg. Hvad siger du til det..? Mange hilsner Lene
0
af: Anonymous

Kan man bruge Lime istedet?

Tror du man kan bruge limefrugter i stedet for citron? Altså uden at blive deporteret fra Jylland og måske endda få en kage som smager godt.
0
af: Anonymous

Kan man bruge Lime istedet?

Ja

Kan man bruge Lime istedet?

Det tror jeg sagtens at man kan. Jeg har ikke prøvet det, men jeeg er også vild med lime selv så det er da et forsøg værd. Skriv endelig her hvordan det går hvis du gør det.
0
af: Anonymous

Kan man bruge Lime istedet?

Så fik jeg prøvet det. Det var lidt svært at styre mængden af limesaft, så midten af kagen blev noget våd - og her taler vi et jydsk "noget", så den måtte skæres ud. Smagen er der ikke noget i vejen med. Lime er jo mere sødlig end citron, så mængden af sukker kan nok skrues lidt ned i den her version. Glasuren bliver helt klart flottere med limesaft. Resultatet kan se her: http://farm6.static.flickr.com/5025/5792413005_43b9d86c9b.jpg
0
af: Anonymous

jysk?

Nu har jeg serveret kagen for en flok sjællændere, og den blev skam spist med stor fornøjelse. Så man behøver altså ikke engang være jysk for at kunne lide den :) En del var københavnere, og de fleste københavnere nedstammer jo fra jyder, så måske var det derfor - ?
0
af: Anonymous

flad på midten

Hej. det er en god kage, min blev høj ude i kanten, men flad på midten, (hvorfor det)MVH. Steen

flad på midten

Det er et godt spørgsmål. Måske dejen er for våd, eller den har fået lidt for lidt?
0
af: Anonymous

flad på midten

ok. den er også meget fugtig, men smager godt
0
af: Anonymous

Frysning

Tåler kagen frysning hvis man gerne vil lave dem på forhånd til større arrangementer?

Frysning

Ja. Rørte kager smuldrer en smule mere når de fryses men kan godt tåle det.
0
af: Anonymous

Frysning

Jeg går så ud fra, at man skal vente med citron sirup og glasur til den skal serveres. Er det korrekt?

Frysning

Helt korrekt.
0
af: Anonymous

Kan man undvære marcipan?

Hvis man ikke lige har marcipan i huset kan det så undlades i opskriften, eller erstattes af noget andet?
0
af: Anonymous

Varmluft?

Hej, er det varmluft, du bruger til denne også? Har netop bagt den, - synes, den bliver sort. Vil prøve igen.
0
af: Anonymous

:)

ej, hvor var den bare goood! god ide at lave en meget tyk glasur! :D
0
af: Anonymous

Revet marcipan i pundkager.

Jeg kan anbefale at rive marcipanen direkte ned i "det våde". Hvis det rives på forhånd, synes jeg, det når at klumpe sig sammen igen. Personligt endte jeg med at stå og hakke det forfra med en kniv!