Brasede kartofler - Braskartofler - bratkartoffeln
Ingredienser
til 4 personer (videoen viser til 2 personer)
- 800 g kogte kolde kartofler
- 1 dl olie, eller svinefedt
- 2 forårsløg
- 100 g bacon, eller saltet og røget skinke.
Fremgangsmåde
Er der skind på dine kartofler så pil dem.
Laver du en portion på den her størrelse, så start med at skære baconen i små tern eller strimler. Forsteg det så det er gennemvarmet og en lille smule brunt i kanterne. Læg det til side.
Laver du en mindre portion så gør som jeg viser i videoen.
Rens og skær løget i mellemstore tern imens du steget bacon.
Kom fedtstoffet i panden og varm det godt op. Indtil det bliver "levende" at se på.
Kom kartoflerne i. Vend dem i fedstoffet så de er dækket af fedt. Så er der mindre risiko for at de brænder fast til panden når de bliver vendt senere.
Lad dem stege ved god varme så længe som muligt på den samme side. Det er sådan de bliver bedst brune og ikke brænder fast. Der er også mindre risiko for at de smuldrer og går i stykker af at blive vendt for tit. Men det er en afvejning. Jo flere kartofler der er på panden jo oftere skal de vendes så de alle sammen bliver brunet. Bare gør det forsigtigt.
Når kartoflerne har fået noget farve så tilsæt bacon, løg, salt og peber. (Salt og peber glemte jeg at vise i videoen.)
Steg indtil kartoflerne er godt brune. Vend dem ind imellem så bacon og løg også bliver stegt.
Noter
Du kan bruge alle slags kartofler. Traditionelt bruger man faste kartofler, men kolde bagte bagekartofler kan også sagtens bruges. De har det dog med at suge noget mere olie. Til gengæld bliver de mere som pommes frites. Er kartoflerne overkogte suger de også mere olie.
Amerikanerne kalder i øvrigt brasede kartofler for "home fries". Altså "pommes frites derhjemme". Så det antyder at det ikke er en fedtfattig ret.
Det er godt at bruge en bred pallet kniv til at vende kartoflerne med så det kan gøres så blidt som muligt.