282
af: Max M Rasmussen
@
delt

Boller i karry

Boller i karry - klassisk - Max M Rasmussen
Opskrift med video - Simpel, hurtig og ... lækker. Ok. I min famillie er der ikke helt enighed om det. Men for os i fyrrerne var det noget af det første "eksotiske" mad vi fik. Karry og ris. Hvor udenlandsk kan det da lige blive? Well ... vi blev heldigvis klogere, men boller i karry hænger stadigvæk ved som en favorit. Også blandte enkelte i de yngre generatioener.

Ingredienser

Sovsefond

  • 1 liter lys fond (eller vand med 4 hønsetern)
kødboller - 1 portion frikadellefars
  • 500 gram svinefars, eller blandet svin og kalv
  • 1 mellemstort løg, finthakket (kan undværes)
  • 1½ dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk mel
  • 1 suppetern (kan undværes)
  • 1/2 spsk salt (kun 1 tsk hvis du bruger suppetern.)
  • 1 drys peber

karrysovsen

  • 4 spsk olie
  • 2 spsk karry
  • 6 spsk (1 dl) mel
  • 1dl  fløde
  • 1-2 tsk salt til at smage til med.

Fremgangsmåde

Bollerne

Bring sovsefonden i kog.

Bland frikadellefarsen sammen. Hvis du bruger suppetern så kog først mælken og opløs ternene i den.

Form farsen til boller på din håndflade vha. en teske. De skal være ca. lige så store som valnødder.

Kog dem i fonden indtil de flyder, og så et par minutter mere. Kun et lag af gangen.

Tag dem op og læg dem til side i en skål. Når de alle sammen er kogt så hæld sovsefonden fra gryden over dem. Det holder dem varme og giver fonden lildt mere smag.

Sovsen

Varm olien op i gryden.

Rist karryen let i olien. Vel en 5-30 sekunder afhængigt af grydens temperatur. Må ikke brænde på. Gør den det så smid den ud og begynd forfra.

Tilsæt melet og rist det igennem ved mellem varme i 1-2 minutter.  Det skal være tyktflydende, men flydende, så tilsæt mere olie hvis der ikke er nok i.

Tilsæt fonden fra bollerne, og fløden, og lad det koge tykt.

Når sovsen er tyk så tilsæt kødbollerne.

Smag til med salt.

Så snart sovsen er kogt op er den klar til servering.  men du kan også lade den simre svagt indtil der skal spises. De kan godt klare at stå et stykke tid.

Det er bedre at have bollerne klar og vente på risene end det er at have risene klar og vente på bollerne.

Noter

Du kan godt bruge majsjævning/maizena til at jævne sovsen med, men så skal den ikke ristes ligesom melet, og du kan bruge mindre olie.

Serveres med kogte ris.

1 suppetern svarer til ½ spsk hønsepulver.

For at være helt ærlig, så tror jeg aldrig jeg har lavet denne ret med andet end tern eller hønsepulver :-S

Boller i karry på rismåtte - Max M Rasmussen

Er og bliver min livret :-) 

0
af: Anonymous

jeg fryser dem ned, men bare boller og fond, inden man begynder at lave sovsen med olie/mel/karry/fløde. det fungerer fint, og er noget nemmere end at skulle lave retten fra scratch hver gang :)

0
af: Anonymous

Har et spørgsmål

Hønsetern, er det frostne kyllingestykker? Og det der kyllingepulver, hvor køber man det?

Har et spørgsmål

Nej med hønsetern mener jeg maggi tern, eller suppetern. Kan godt forstå det forvirrer. Kyllingepulver køber jeg i asiatiske butikker.
0
af: Anonymous

Hønsetern er en bouillonterning, og hønse på dig kan du købe i Bilka eller andre store supermarkeder,

0
af: Anonymous

Ris og Ros

Mums! Er specielt vild med Deres eksotiske retter! Boller i karry er selfølgelig min favorit!! Men ønsker gerne en bedre forklaring på Deres fond. Desuden må De meget gerne komme med mange flere opskrifter/videoer omkring det eksotiske emne!:D Desuden er jeg meget taknemelig over den tid du bruger på Sitet!:)
0
af: Anonymous

Boller i karry - Verdensklasse!!!

Verdensklasse
0
af: Anonymous

boller i karry

Prøv at server rødbeder til, smager formidabelt til karrysovsen. Sulejam
0
af: Anonymous

boller i karry

Man kan også lave sovsen først og så simre bollerne i sovsen, så får gode boller OG mindre opvask. Marie Dejn

boller i karry

Det er svært at få til at virke. Hvis man ikke rører i sovsen så brænder den på. Rører man i den kommer man nemt til at knuse bollerne. Deuden så giver bollerne en masse urenheder når de koges. Dem kan man ikke få siet fra på den måde.
0
af: Anonymous

boller i karry

Hjemme hos os elsker hele husstanden boller i karry!
0
af: Anonymous

fryse egnet

Det lyder lækkert..- Kan man fryse retten så den er nem at tage om når der kommer gæster..
0
af: Anonymous

fryse egnet

nej
0
af: Anonymous

Man kan faktisk godt fryse retten. Lav bollerne og lav sovsen men tilsæt ikke bollerne. Sovs og boller fryses hver for sig. Jeg har lige lavet 6 dobbelt portion og frosset det ned i små bøtter. Sovs og boller for sig - way to go.

0
af: Anonymous

Selleri

Hej Ved os kommer vi altid selleri i. Vi skærer det i tern og koger dem til de er rimelige møre, så tages de op og stilles til side og kommes i til allersidst i hele processen. Ellers følger jeg mere eller mindre hele din opskrift. Jeg bruger naturligvis sellerikogevandet som udgangspunkt. Iøvrigt vil jeg bare lige sige dig tak for et supersite, bruger en af dine opskrifter ugentligt, specielt er hele familien plus venner vild med dit foccaciabrød, det er blevet så stort et hit at selv min 8 årige kræsne dreng laver det selv. Tak for det. Frank
0
af: Anonymous

Oksekød i Karry

Da jeg var barn fik vi (alt for) tit Boller i Karry. Men min far lavede (ja jeg er skilsmisse barn) kalvekød i karry. For et par år siden besluttede jeg mig efter min kone ville introducere boller i karry for vores børn, at genopdage min fars gamle ret. Så nu laver jeg det "ofte" et stykke okse bov (eller anden grydesteg) og koger det i den tid det nu skal have 2-3 timer, sammen med laurblade og peberkorn. Også laver jeg en sovs på vandet i gryden. Så fjerner jeg fedt og sener fra det kogte kød, og "smuldrer" der tilbage i sovsen og lader det simre så lang tid jeg nu har (jo længere jo bedre). Også med ris til .. Heldigvis elsker ungerne det også, så jeg slipper for at spise alt for mange boller i karry :)
0
af: Anonymous

båller i karry

majet fin ret, men syns der mangler en lil smul vidløj og måske en smul spiskommen hilsen Ali
0
af: Britta

Enig med Ali, lidt hakket hvidløg, lidt hakket grøn chili og evt. lidt spidskommen tilsættes når man har ristet karry. Æble er også godt i sovsen. 

0
af: Anonymous

Små triks

Min søster lavede for nyligt en gang Boller i karry for hele familien. Da hun skulle lave bollerne puttede hun farsen i en pose og skar et hjørne af, og pressede det ud af og skrabede hver bolle af på kanten af gryden, det sparede hun meget tid på. Bollerne bliver ikke fine, men de smager lige godt.
0
af: Anonymous

Boller i karry

Når jeg har brændt karryen af i smør, tilsætter jeg et revet løg og et revet æble (ikke for stort), inden jeg fortsætter med at lave sovsen; til sidst tilsætter jeg lidt tomatpuré, som giver en fin smag. Jeg sier ikke sovsen (mere!), da det er godt med lidt fyld. I min barndom lagde min mor altid tomatbåde i fadet. Siden har jeg serveret friske tomater til, som man selv kan skære i stykker og spise til - det er en god kombination.
0
af: Anonymous

Boller i karry

Hej og tak for en super side, der fungerer som SIDEN ! Boller i karry er alletiders favorit hos mine drenge. Vi gør det lidt mere eksotisk ved at bruge en lille dåse kokosmælk i sovsen og drysser lidt rosiner, banan i skiver og frisk ananas over inden vi spiser. Det kan næsten ende med en lille ristaffel og smager fantastisk :-) Mange hilsner Rikke
0
af: Anonymous

Boller i karry

og så lige en skål med fint kokosmel også :)
0
af: Anonymous

Boller i karry

Som sauce bruger jeg altid en liter færdiglavet Karrysuppe på karton - smagen er fin, kan evt. lige jævnes lidt ekstra og smages til med karry. Hertil en dåse henkogt ananas som skæres op i fine tern - ananas smager godt sammen med karry og en god mulighed for at få lidt frugt/ grønt ind i retten, som ellers er lidt fattig på det Mvh Karsten H
0
af: Anonymous

Færdig lavet karrysuppe

Det er sgu ikke den store gastronomiske udfordring at lave en karry sovs! UD med færdig suppe!
0
af: Anonymous

Smager også godt :)

Hvis man er til æble og kokos, så prøv at tilsætte en dåse god kokosmælk og et æble skåret i små tern. Jeg er iøvrigt vild med din side og din humør :)