Anderilette
Ingredienser
Giver ca. 800 gram rilette.
- 2 andeskrog med kødrester (eller 3 andelår)
- 1 løg
- 2 gulerødder
- 1 spsk salt
- peber (kan undværes)
- 1 dusk timian, eller 2 tsk tørret
Fremgangsmåde
Kom alle ingredienser i en gryde, og dæk dem med vand.
Kog i 2-3 timer, indtil kødet falder fra hinanden.
Tag kødet op af fonden med en hulske eller vha. en sigte.
Pil alt kødet af knoglerne. Fjern fedt brusk og ben.
Findel kødet med fingrene eller en røremaskine.
Bland smeltet fedt i kødet indtil det føles som en klistret sammenhængene masse. 50%-100% af kødets vægt skal du regne med. Du skal nok bruge næsten alt det fedt der flyder oven på fonden til at hælde tilbage i kødet.
Kom blandingen i en skål.
Dæk helt med fedt.
Stilles koldt indtil det skal spises.
Noter
Det er typisk juleaften at man har et andeskrog tilovers. Efter en helstegt and. Lad være med at giver svigerfar det med hjem. Pil kødet fra, smag det til med salt og bland fedtet fra bradepanden i. Så har du alletiders ret til juledagene. Det er den absolut nemmeste måde at lave rilette på.
Der er heller intet som helst til hinder for at lave rilette af en hel and. Det gør jeg jævnligt til forret når jeg skal have mange gæster. Bare parter anden og kog den 2-3 timer indtil den falder fra hinanden. Eller 1 timer i trykkoger.
Stort set alt fedtet fra anden skal tilbage i det pillede kød. En hel and giver ca. 1½-2 kg rilette.
Du kan godt erstatte noget af fedtet med fond i stedet for.