Æbleskiver - amerikanske pandekager - pandekage lagkage
Ingredienser
- 240 gram mel (4 dl) (Erstat med 120 g mandelmel + 120 g majsmel for glutenfri)
- 1/4 tsk salt
- ½ tsk natron
- 4 dl kærnemælk
- 1 tsk revet citronskal
- 3 æg
- 1 spsk sukker
- 1 spsk vanillesukker (kan undværes)
- 1 tsk citronsaft (kan undværes)
- smeltet smør eller stegehemmelighed.
Der er en opskrift på almindelige danske pandekager her
Fremgangsmåde: æbleskiver
Skil æggehviderne fra blommerne i en røreskål.
Hæld citronsaften og sukkeret ved hviderne.
Bland resten i en anden skål, og rør det til en tyk ensartet dej.
Pisk hviderne stive med sukkeret og citronsaften.
Vend hviderne i dejen.
Bag æbleskiverne ved mellem varme.
Fyld hullerne i panden op til 3/4.
Der skal ca. ½ tsk smør og ½ dl dej til hver æbleskive.
Når kanterne begynder at blive faste, og du kan vende dem uden at de går i stykker,så vend dem 1. gang og lad den flydende dej komme nederst.
Når hele æbleskiven har fast overflade, så vend dem jævnligt så de bliver gyldne og sprøde over det hele.
Fremgangsmåde: amerikanske pandekager
Bland dejen som til æbleskiver.
Steg dem på en almindelig pande ved mellem varme.
Pandekagerne skal være ca. 5-10 cm. i bredden. Det er lidt over ½ dl (3-4 spsk) dej per pandekage. Dejen er lidt tyk i det, så de flyder ikke så meget ud som til danske pandekager. Det betyder også at du bare skal hælde dejen på panden, så får de den rigftige tykkelse på panden af sig selv.
Steg dem på den ene side indtil boblerne der kommer i dejen ikke forsvinder igen. Dvs. de laver så huller ude i kanten som blilver der,
Vend dem så og steg dem gyldne på den anden side.
Fremgangsmåde: "pandekage lagkage"
- 1 dl kærnemælk ekstra i dejen så den nemmere flyder ud til hele panden.
- 1/4-½ liter syltetøj til mellem lagene. (Du kan bruge hvad du har lyst til. Fx nutella eller andet.)
- flødeskum af 1/4 liter fløde, eller: 2 dl flormelis + 1 spsk vand, til glasur.
Bland dejen som til æbleskiver. Der er dog ikke den store grund til at piske æggehviderne for sig og vende dem i. Bar bland de våde ting først og så mel og natron i til sidst.
Steg dem ved mellem varme som pandekager der fylder hele panden.
Brug ca. 1½-2 dl dej per pandekage. Det giver ca. 6 pandekager med em mellemstor pande.
Lad pandekagerne køle af.
Læg pandekagerne i lag med syltetøjet.
Pisk fløden til flødeskum og dæk kagen. Det er min favorit!
eller:
Rør en tyk glasur af flormelis og vand og kom dem oven på den øverste pandekage.
Glutenfri
Stort set samme opskrift. Blot en lidt anderledes 2melblaning".
Noter
Personligt tror jeg at amerikanske pandekager blev udviklet af skandinaver der ikke tog en æbleskivepande med til USA da de udvandrede, og derfor måtte bruge en almindelig flad pande. Det er i hvert fald helt den samme dej der bruges.
Da den laver ret luftige pandekager er den også den bedste pandekage dej til lagkage.
Det er ikke nødvendigt at bruge kærnemælk. Yoghurt, tykmælk, ymer osv. er lige så godt. Bare bland det med lidt almindeligt mælk så dejen ikke bliver for tyk.