Æbleflæsk
Ingredienser
- 1 kg æbler
- 400 gram bacon i tern
- 150-200 gram sukker (eller lidt mindre)
Fremgangsmåde
Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i både.
Steg baconen helt sprød. Hæld bacon og det meste af fedtet fra.
Steg æblerne i fedt nok. Hvis der mangler fedt så hæld mere over.
Når æblerne er bløde så hak dem mindre med paletkniven.
Tilsæt sukkeret.
Når æblerne er brune så vend baconstykkerne i, og lad det simre et minut eller to til retten er færdig.
Noter
Du kan godt hakke æblerne inden du kommer dem på panden. Det er specielt nødvendigt hvis du bruger plastik paletkniv og teflon pande.
Retten er ikke særlig følsom over for mængden af ingredienser. Så den "løse" opskrift er "en pande fuld af æbler med skræl, bacon til at dække bunden af panden, og sukker til at dække æblerne."
Er din æbler ikke særligt syrlige og lidt flade i smagen, så smag til med en lille smule (1 tsk) æblecidereddike.
Det er efter min smag den helt rigtige måde at lave æbleflæsk på. Min mor (født i 1924), der var alsinger, brugte den samme opskrift - og så blev det serveret på rugbrød med den skrigende røde salami under <3
æbleFLÆSK
Jeg vil også mener det er forkert at bruge bacon, det hedder jo ikke æblebacon .... meen jeg kan nu se charmen ved metoden: Det er i hvert fald nemmere :)æbleFLÆSK
Det er jo så lidt afhængigt af hvor man mener opskriften stammer fra. Flæsk har oftest været betegnelsen for hårdtsaltet svinekød i tønder, som blev brugt til skibsproviant. Deraf udtrykket "nu skraber man bunden" om at bruge de sidste stykker klamme stykker fedt og flæsk i tønden. Når man så skulle bruge den hårdsaltede flæsk, lagde man den i blød i vand, får at få noget af saltet ud, og for at gøre kødet blødere. Bacon er en lettere saltet flæsk, som specielt var beregnet til det engelske marked. Så snart svinekødet er saltet hedder det faktisk bacon. Afhængigt af udskæringen selvfølgelig. Bacon er ikke så hård og salt som den traditionelle flæsk, og skal derfor ikke i blød. I princippet er der derfor ikke forskel på bacon og flæsk. Rygningen af bacon er faktisk ikke obligatorisk. Det er mere at betragte som et krydderi. Det er derfor ikke ukorrekt at bruge bacon til æbleflæsk. Der kan dog være kontroversielt om det skal være "krydret" med røg. Det foretrækker jeg dog helt klart. Det er derimod helt forkert at bruge usaltet flæsk til en æbleflæsk :-)æbleFLÆSK
Hvor mange løg ville i så tilsætte ovenstående portion? Jeg foretrækker nemlig også denne æbleflæsk med løg :) Jeg har lige opdaget kvalimad og givet den et bogmærke. Har mange af de oplysninger man ikke lige finder så let tilgængelige på andre madsider. Tak for det og glædelig jul.:) Mvh BirtheæbleFLÆSK
To små rødløg i tern. Det er himmelsk. Der kan også tilsættes en anelse kanel sammen med sukker. Jeg er fynbo derfor. Venlig hilsen Vibeke Jensen. Bor i Fredericia-Jeg er også herhjemme spiser vi æbleflæsk med sprødt spæk istedet for løg
Til jul tilføjer vi en anelse kanel - bor i røvhullet på fyyn
Det er bare et navn som så mange andre... Forloren Hare, Forloren Skildpadde, Benløse Fugle, listen er lang, men har intet at gøre med deres navne :P Det eneste der nogenlunde passer, er "Hakkebøf" men det er så også for dem der vil spilde tiden på at hakke dem, da det ikke gør den mindste forskel overhovedet :P
Ævleflæsk
Tak for den gode side. Jeg laver æbleflæsk med et hakket løg i og nul sukker. Æblerne skal være madæbler,altså ikke den søde slags man normalt henter i supermarkedet.Flæsket skal være i skiver.Den opskrift lærte jeg af farmor som kom fra sønderjylland. Prøv det.Ævleflæsk
Det er rigtigt! Sådan skal RIGTIG ævleflæsk laves. Ikke noge med baconfims! Iøvrigt er Tina Lund baben over alle babes og Ekstrabladet og ridepigerne bør holde op med at skabe sig. Hvis man vil være rigtigt ponygirl må man stå model til lidt af hvert uden at flæbe!Æbleflæsk
Æbleflæsk er altid en vinder. Dejligt at stå op om natten og "lige hugge et stykke" mens konen sover. På fyn har vi atid lavet den med brun farin og bacon. Ingen løgÆbleflæsk
mums ,sådan har jeg altid fået det i mit barndomshjem ,og laver det også selv sådan ,det smager himmelsk ,på et tykt stykke rugbrød ,måske hjembagt , jeg er fra odense ,så mon ikke man kan sige det er fynsk mvh mariaÆbleflæsk
Færst og fremmest tak for en rigtig god opskriftsside. jeg henter meget inspiration fra siden. Forstår ikke at den ikke er obligatorisk læsning for Masterchef'erne Nå her er min version af æbleflæsk og lige en advarsel, jeg piller ved arveguldet, Jeg starter med at stege bacon i stykker, tager bacon op og svitser hakket løg i fedtet, nu kommer det, så steger jeg lidt karry af på panden med løgene, så kommer jeg æbler i tern i og til sidst bacon. Jeg synes at æbler, løg og karry klær hinanden rigtig godt og hus det skal ikke være en karryret så forsigtig, den skal bare have en antydning. Jeg bruger selvfølgelig bacon (kan godt lide røgsmagen) og så bruger jeg spiseæbler, så kan jeg spare på sukkeretHvor er løgene?
Hej Max Jeg elsker også æble flæsk men har lært at lave den på en anden måde, nemlig med stegt flæsk!!! og så skal der da også løg ned sammen med æblerne. I øvrigt tak for en fantastisk side, fedt med så mange gode opskrifter, klart den bedste hjemmeside om mad som jeg har fundet.Hvor er løgene?
putter man løg i er det vel bare bikse-mad med æblerHvor er løgene?
Løg skal der til, fint revne løg, som du blot lægger mellem æblerne på panden..;-)Æbleflæsk
Alt for meget sukker...Mange forskellige opskrifter
Jeg er fra sy'fyn. Jeg er vokset op med min farmor har lavet det med næsten helt sort bacon i tern selvom min far altid gerne har ville have flæsk. Synes også det er bedst med danske madæbler og der skal selvfølgelig sukker i og absolut ingen skrald!! Det kan ikke koges blødt og er ret ulækkert med sådan nogle stykker skrald i en ellers fin "æblemarmelade" :-) Men man kan altså sagtens bruge andre æbler. Nu bor jeg i København og det er ikke særlig tit de har gode danske madæbler i supermarkederne og så bruger jeg nogle andre. Men jeg vil gerne vide hvorfor du ikke hælder vand ved? Jeg skralder æblerne og hælder en smule vand ved og lader det koge en ud til grød bruger ALT fedtet fra pande. Æbleflæsk må gerne være meget mørkt. Kan heller ikke forstå hvorfor du ikke har skrevet at der skal rugbrød til?Mange forskellige opskrifter
Skrev ikke noget om rugbrød- det er da en selvfølge. Men æblerne smager absolut bedst når de ikke er kogt til smadderæbleflæsk
det er den helt rigtige måde at lave æbleflæsk på ,jeg er fra fyn, min mor og bedstemor lavede den sådan ,det er måske forskelligt fra egn til egn ,tusind tak for alle de gode opskrifter ,og den hyggelige måde det bliver gjort på rugbrødet står og hæver nu ,æbleflæsken ,dufter i hele huset ,rigtig lækkert ,tusind takForkert
Æbler med bacon er IKKE æbleflæskIgnorance is bliss
ÆBLEFLÆSK
Sikken kedelig og usund opskrift!! Her er i stedet én af mine: Køb et stykke stegebacon ( gerne i supermarkedet) og skær det i halv cm. tykke skiver. Hæng baconskiverne på et par grillpinde så de hænger "upside-down" over et fad, hvor sky og fedt således opsamles under baconen.. De lækreste æbler er Rød Gråsten, Gråsten eller James Grieve. Vask dem grundigt; fjeern kernuse; men lad være med at skrælle dem. Det sundeste stoffer sidder i skrællen og lige under den. Tag en eller to spisefulde sky of fedt frabaconen i oven og kog de STORE æblebåde i dette. INTET Sukker!! Ind i ovnen medFryses ned?
Kan man fryse det ned og derved lave det på forhånd :)Fryses ned?
Ja æbleflæsk kan sagtens fryses. Vi spiser det hele året, og steger til flere små poser til fryseren og tør dem bare op, efterhånden, de skal bruges. Kan selvfølgelig også serveres opvarmet - ikke dårligt. Synes der skal skræl på æblerne og spar på sukkeret.ja
Æbleflæsk
Bacon i tern steges gyldne. Æble stykker direkte oven på flæsken, lidt salt og evt. peber. og kog/ steg det mør til det slipper panden. Derved får du den sødme der er i baconen og behøver ikke tilsætte så meget sukker. En lille (og jeg mener lille) skive rugbrød uden noget på som finger-brød ved siden af, fremhæver smagen.. det skal smage som æbleflæsk med rugbrød og ikke som rugbrød med æbleflæsk. Dagen efter smager det ikke mindre godt kold på et stykke rugbrød med lidt surt oven påÆbleflæsk
Nu er jeg fra Låland (Lolland) og min Mormor lavede altid æbleflæsk med madæbler og flæsk i tern. Hun lavede også altid så meget, at vi de næste par dage kunne få det på rugbrød, hvor vi smurte fedt på. Hun kogte også små nyopgravede kartofler, som vi fik ved siden af æbleflæsken. Jeg nåede aldrig at få opskriften, men nu vil jeg prøve mig frem. For selvom det er 40 år siden, jeg smagte den sidst. Så glemmer jeg aldrig smagen. En æbleflæsk skal laves med tern, og ikke med flæske/bacon stykker ved siden af.Æbleflæsk
Så´dan,, og brunkål skal være våd med kødet i..og ikke som tilbehørÆbleflæsk
Hej Max Først super god ide med opskrift site og specielt videoer, er selv meget glad for mad og elsker at lave mad Der er sikkert mange måder at lave æbleflæsk på, men ville lige lufte den måde jeg laver den på og er afhængig af den ;0) Jeg bruger 4 stk æbler 4 stk løg,vand,sukker,salt,peber og røget flæsk/bacon eller fersk flæsk hvis man ikke kan lide det røget men det giver ikke det gode modspil i denne ret Først steger jeg det røget flæsk til det har en god farve, og tager dem af og bruger den ene del af fedtet til æblerne som skrælles og skæres i både og så i tern som steges rigtig brune og lækre, samtidig sætter jeg løgene som er hakket til at brune med den anden del af fedtet på en anden pande, når løgene er brunede godt af kommer jeg ca en deciliter vand på til det reducerer ind igen og gentager denne process 4-5 gange, når æbler og løgene har fået en god farve blandes de sammen i en af panderne og smages til med sukker, salt og peber og det er vigtigt at den bliver sød i det, det klæder den røgede flæsk/bacon Flæsk og æbler serveres oven på hjemmebagt rugbrød Keep on going med videoerne jeg følger med ;0)Helt rigtigt :-)
Hvor er det sjovt, som egnsretter kan få kommentarer med på vejen om, hvad der er rigtigt og forkert. Denne opskrift er lige som jeg altid har fået det hjemmefra. Min mor var fra Lolland og min far er vendelbo, og de to kunne fint enes om denne version. Nogle bliver nok forskrækkede over sukker og fedt, men der hører jo en god skive rugbrød til, og det hjælper gevaldigt på det. Smager helt fantastisk.Helt rigtigt :-)
Et sted handler det vel om at mennesker med overskud giver deres erfaring med mad videre og så er det optilmodtsgeren at gøre brug af det de kan. Kommentarer som: sikke usundt, og for meget sukker mv.er jo altså en smagssag som er helt op til hver enkelt, at vurdere.Man har traditioner med sig som viderbringes, hvilket jeg personligt takker for, og ønsker rigtig glædelig jul til alle dem, der skal i gang med alverdens hjemmelavet retter, og som jeg har søgt inspiration her og andre strder. Tak til jer der vil dele ud sf jeres viden. Aeæbleflæsk
Man kan med fordel stege baconskiverne i ovnen. Køb et stykke stegeflæsk, skær det i en halv cm. tykke skiver og hæng dem op over en bradepande på grillspid. Der løber en masse fedt og sky fra og ned i bradepanden. Tag et par skefulde af dette og put det i en gryde. Kog de kvart eller ottendeleskivede og udkernede æbler i fedtet i gryden til de er "al dente". Lad være med at tilføje sukker; med mindre æblerne er hamrende sure.Helt rigtigt :-)
Hvor er det sjovt, som egnsretter kan få kommentarer med på vejen om, hvad der er rigtigt og forkert. Denne opskrift er lige som jeg altid har fået det hjemmefra. Min mor var fra Lolland og min far er vendelbo, og de to kunne fint enes om denne version. Nogle bliver nok forskrækkede over sukker og fedt, men der hører jo en god skive rugbrød til, og det hjælper gevaldigt på det. Smager helt fantastisk.Æbleflæsk i ovn
Verdens nemmeste: 1 kg uskrællede æbler i både lægges i en bradepande. Drysses med sukker. 600 g (eller hvad der nu er plads til) flæsk i skiver lægges over. I ovn ved 22o gr i 20 min. Vend flæskeskiverne. Steg yderligere 20 min til flæsket er sprødt og æblerne møre nok. Tak for en god og inspirerende side. Gerda HansenDet er sjovt at læse om æbleflæsk,kan vi ikke blive enige om at det er kokkens ret at lave mad efter sit hjerte.Min mors som jeg selvfølgelig syntes er den rigtige,flæsk bacon efter smag,lidt fedt på panden,og æbler med skræl,gerne forskellige i grove stykker,vær over panden for de skal kun lige varmes i gennem men endelig ikke stege til mos,en smule sukker,læg flæsket over panden på bordet,groft rugbrød .også er min frokost reddet.