Syltede grønne tomater
Ingredienser
kryddergastriq / lage
- 2½ dl (250 gram) vand
- 2½ dl (250 gram) lager- eller æblecider-eddike
- 500 g sukker eller lyst rørsukker
- 1 stang kanel
- 4 hele nelliker
- atamon
- 1 stang vanillekorn eller 1 spsk hjemmelavet vanillesukker.
- 6 hele allehånde
- 1 stjerneanis
- 1 spsk koriander
- 1 spsk spidskommen
- 1 4-6 hele kardemommekapsler
- chili efter smag
Fremgangsmåde
Skold dine glas, og skyl dem med atamon opløsning. Du skal bruge glas med plads til ca. 1-1½ liter. Jo større tomater jo mindre fylder de i et glas. Paradoksalt nok.
Kom alle ingredienserne til lagen (undtaget atamonen) i en gryde og bring det langsomt i kog. Sørg for at alt sukkeret er smeltet.
Prik hul på tomaternes skind, så lagen kan trænge ind i dem. Den traditionelle måde er at bruge en gaffel. Men det er kedeligt og tager lang tid. Hvis du har et af de traditionelle firkantede rivejern, så kan du bruge den side med de spidse kradsende grater og bare rulle tomaterne hen over. Det er meget hurtigere.
Kom tomaterne i lagen.
Lad det simre 15-20 minutter, afhængigt af størrelsen. Indtil tomaterne bliver bløde i det.
Kom den derefter tomaterne over i skoldede glas.
Fjern eventuelle urenheder fra kogelagen.
Dæk tomaterne med kogelagen.
De holder til næste sæson med grønne tomater :-S
Noter
Hvis du tilsætter alle ekstra krydderierne så begynder opskriften at nærme sig en chutney i smagen. Så er tomaterne specielt gode som tilbehør til asiatisk mad.
Du behøver ikke bruge atamon. Så skal du bare skolde glassene godt, og opbevare dem i køleskabet.
Jeg foretrækker at bruge så små tomater som muligt, så jeg kan hælde dem på så små glas som muligt. Så behøver man ikke spise et kg af gangen.
Du kan bruge siruppen som gastriq til krydrede sovser, så der er ingen grund til at smide den ud når du har spist tomaterne.
Grønne tomater
Hej: Sidste år syltet jeg grønne tomater af bl.a.cherry tomater. De blev meget beske og kunne ikke spises. Hvordan undgår man det ??Grønne tomater
Du kan ikke fjerne bittert fra mad. Kun udtynde det. Så hvis du bruger en opskrift som den her og de er beske, så er der ikke noget at gøre. Det har nok noget at gøre med hvor tidligt du har høstet dem.Grønne tomater
Tak for svaret. Har først høstede årets grønne tomater i går, så jeg vil førsøge igen. Der er nogle opskrifter hvor man først skal koge tomaterne i en lige del eddike og vand, og derefter koge dem i sukkerlagen.Mon det kan tage bitterheden? Jeg vil forsøge. Tak for en god hjemmeside. Ulla Warming.Grønne tomater
Jeg har i flere år laget grønne tomater til tilnærmet denne oppskriften. Lagen er jo forholdsvis kraftig - mye eddik - hva er teoretisk holdbarhetstid, forutsatt at glassene er 100% tette?Grønne tomater
Der er så meget sukker og eddike i at der ikke er nogen max tid. De bliver dog noget uappetitlige at se på efter et par år.Hvor mange grønne tomater skal der til din lage
Plukke tomaterne
Hvornår plukker man sine tomater ?? For mine er stadigvæk helt grønne og de skulle nødig, blive dårlige af at hænge for længe :)Plukke tomaterne
NU..... Alternativet er at du plukker dem og lader dem ligge i vindueskarmen hvor der er sol på - så moder de fint af sig selv. :-)syltede grønne tomater
Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige? Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.Frost
Jeg har grønne tomater ude i haven, jeg tror de har fået frost en nat, kan jeg stadig sylte dem? Hilsen KagemorFrost
Ja, de får alligevel sprængt cellerne. Om det er af sukkeret i lagen eller af frost, betyder ikke noget. Max.Syltede grønne tomater.
Takk for fin oppskrift og gode råd. Skal grønnsaker kokes på forhånd? Hvilke grønnsaker egner seg?Super opskrift!
Jeg har lavet syltede grønne tomater flere gange de sidste år -siden vi købte hus, hver gang har jeg stået der med en gaffel og prikket (mig selv i fingrene) super tip med rivejernet, det tog jo ingen tid! Tak for tippet!Rive/stikke tomater
Hej Er i gang med din opskrift, vældig god. Havde dog 3-4 kg, så et tip:har brugt min el-kartoffelskræller (til nye kartofler) og "revet" kartofler i den, det fungerer fint, og sparer en masse tid. Kun 45-60 sek pr kg i maskinen😊 Mvh HanneDejlig lage tilovers
Hej Max Jeg lavede for meget lage til mine grønne tomater. Har nu prøvet med perleløg i et glas og friske fed hvidløg i et andet. Men har stadig 2 l. Tilbage. Kan ikke nænne at smide det ud. Har du et godt forslag til hvad jeg ellers kunne sylte ? :o) bedste hilsner fra HeidiDejlig lage tilovers
Gem det i en eddike dunkDejlig lage tilovers
Prøv rødløg Det er lækkert Hilsen KarinaDejlig lage tilovers
Fyld glas ½ op med lage, og så smid alle slags grøntsager i der er blevet lidt bløde. Efter få dage er de gode som tilbehør.Dejlig lage tilovers
Herlig ide med de grøntsager. :) Tak.Men skal de bare smides i rå? Og kan de også holde sig?Dejlig lage tilovers
Venlig hilsen Ghita ps. Og tusind tak for en dejlig side :)Dejlig lage tilovers
Jeg havde en rest lage tilovers. Den kom jeg i et krus, tyndede den op med kogt vand. Det var en dejlig varm aromatisk drik. I min lage havde jeg puttet stjerneanis, kardemomme som de ekstra krydderier der er blevet anbefalet. Prøv.Syltede grønne tomater
Nu har jeg syltet tomater efter din opskrift, de lugter/dufter herligt. Har dog halveret sukkermængden, da de bliver opbevaret i køleskab. Før har jeg brugt opskrift fra "Den grønne syltebog", men trængte til ny inspiration i krydringen, de kom til at smage lidt for meget som den chutney jeg laver af diverse frugt.Syltede grønne tomater
Det kan godt være det er et dumt spg. men hvad spiser man syltede grønne tomater til? (jeg er ikke så god til det her med at lave mad, så synes det er super med videoopskrifterne)Syltede grønne tomater
Som kraftigt tilbehøt til mad. Hvor du ellers ville spise syltede agurker eller Chutney. Eller sennep eller ketchup osv.Syltede grønne tomater
Tak ;)Syltede grønne tomater
Hej. Jeg kender også de syltede grønne tomater fra min barndom. Min oldemor, og derefter mormor lavede dem altid som tilbehør til julemaden juleaften. Så jeg bliver altid meget nostalgisk når jeg nu selv laver dem. Og hos os skal de kun spises juleaften, hihi.Syltede grønne tomater
Syltede grønne tomater smager guddommeligt til fiskefrikadeller.syltede grønne tomater
Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige? Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.Syltede grønne tomater
Den overskydende sirupagtige lage både ved syltningen og den, der er tilovers iglasset, når de er spist kommer jeg på flaske og bruger den til at bl. krydre sovs med. Mine børn kan også godt buge en sådan lille flaske.Syltede grønne tomater
Jeg foretrækker at råsylte mine tomater. Jeg bruger samme opskrift som til syltede drueagurker. Tomaterne bevare deres sprødhed bedre på denne måde. Jeg skolder tomaterne inden jeg lægger dem i lagen. mvh bzHejsa - vil du dele fremgangsmåden ved råsyltning af tomater?
Mvh Hanne