256
af: Max M Rasmussen
@
delt

Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater i glas - Max M Rasmussen
Opsrift med video - Syltede grønne tomater er stort set den eneste fornuftige måde at brugde sine grønne tomater på, når nu de ikke *vil* blive modne på planterne. Jeg tror ikke det er så almindeligt at spise, men det er et minde fra min barndom. De kan spises som tibehør til gryderetter og i stedet for mangochutney.

Ingredienser

kryddergastriq / lage

  • 2½ dl (250 gram) vand
  • 2½ dl (250 gram) lager- eller æblecider-eddike
  • 500 g sukker eller lyst rørsukker
  • 1 stang kanel
  • 4 hele nelliker
  • atamon
ekstra krydderier (du kan bruge en eller alle, eller alle kan undværes)
  • 1 stang vanillekorn eller 1 spsk hjemmelavet vanillesukker.
  • 6 hele allehånde
  • 1 stjerneanis
  • 1 spsk koriander
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 4-6 hele kardemommekapsler
  • chili efter smag

Fremgangsmåde

Skold dine glas, og skyl dem med atamon opløsning. Du skal bruge glas med plads til ca. 1-1½ liter. Jo større tomater jo mindre fylder de i et glas. Paradoksalt nok.

Kom alle ingredienserne til lagen (undtaget atamonen) i en gryde og bring det langsomt i kog. Sørg for at alt sukkeret er smeltet.

Prik hul på tomaternes skind, så lagen kan trænge ind i dem. Den traditionelle måde er at bruge en gaffel. Men det er kedeligt og tager lang tid. Hvis du har et af de traditionelle firkantede rivejern, så kan du bruge den side med de spidse kradsende grater og bare rulle tomaterne hen over. Det er meget hurtigere.

Kom tomaterne i lagen.

Lad det simre 15-20 minutter, afhængigt af størrelsen. Indtil tomaterne bliver bløde i det.

Kom den derefter tomaterne over i skoldede glas.

Fjern eventuelle urenheder fra kogelagen.

Dæk tomaterne med kogelagen.

De holder til næste sæson med grønne tomater :-S

Noter

Hvis du tilsætter alle ekstra krydderierne så begynder opskriften at nærme sig en chutney i smagen. Så er tomaterne specielt gode som tilbehør til asiatisk mad.

Du behøver ikke bruge atamon. Så skal du bare skolde glassene godt, og opbevare dem i køleskabet.

Jeg foretrækker at bruge så små tomater som muligt, så jeg kan hælde dem på så små glas som muligt. Så behøver man ikke spise et kg af gangen.

Du kan bruge siruppen som gastriq til krydrede sovser, så der er ingen grund til at smide den ud når du har spist tomaterne.

0
af: Anonymous

Grønne tomater

Hej: Sidste år syltet jeg grønne tomater af bl.a.cherry tomater. De blev meget beske og kunne ikke spises. Hvordan undgår man det ??

Grønne tomater

Du kan ikke fjerne bittert fra mad. Kun udtynde det. Så hvis du bruger en opskrift som den her og de er beske, så er der ikke noget at gøre. Det har nok noget at gøre med hvor tidligt du har høstet dem.
0
af: Anonymous

Grønne tomater

Tak for svaret. Har først høstede årets grønne tomater i går, så jeg vil førsøge igen. Der er nogle opskrifter hvor man først skal koge tomaterne i en lige del eddike og vand, og derefter koge dem i sukkerlagen.Mon det kan tage bitterheden? Jeg vil forsøge. Tak for en god hjemmeside. Ulla Warming.
0
af: Anonymous

Grønne tomater

Jeg har i flere år laget grønne tomater til tilnærmet denne oppskriften. Lagen er jo forholdsvis kraftig - mye eddik - hva er teoretisk holdbarhetstid, forutsatt at glassene er 100% tette?

Grønne tomater

Der er så meget sukker og eddike i at der ikke er nogen max tid. De bliver dog noget uappetitlige at se på efter et par år.
0
af: Anonymous

Hvor mange grønne tomater skal der til din lage



0
af: Anonymous

Plukke tomaterne

Hvornår plukker man sine tomater ?? For mine er stadigvæk helt grønne og de skulle nødig, blive dårlige af at hænge for længe :)
0
af: Anonymous

Plukke tomaterne

NU..... Alternativet er at du plukker dem og lader dem ligge i vindueskarmen hvor der er sol på - så moder de fint af sig selv. :-)
0
af: Anonymous

syltede grønne tomater

Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige? Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.
0
af: Anonymous

Frost

Jeg har grønne tomater ude i haven, jeg tror de har fået frost en nat, kan jeg stadig sylte dem? Hilsen Kagemor
0
af: Anonymous

Frost

Ja, de får alligevel sprængt cellerne. Om det er af sukkeret i lagen eller af frost, betyder ikke noget. Max.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater.

Takk for fin oppskrift og gode råd. Skal grønnsaker kokes på forhånd? Hvilke grønnsaker egner seg?
0
af: Anonymous

Super opskrift!

Jeg har lavet syltede grønne tomater flere gange de sidste år -siden vi købte hus, hver gang har jeg stået der med en gaffel og prikket (mig selv i fingrene) super tip med rivejernet, det tog jo ingen tid! Tak for tippet!
0
af: Anonymous

Rive/stikke tomater

Hej Er i gang med din opskrift, vældig god. Havde dog 3-4 kg, så et tip:har brugt min el-kartoffelskræller (til nye kartofler) og "revet" kartofler i den, det fungerer fint, og sparer en masse tid. Kun 45-60 sek pr kg i maskinen😊 Mvh Hanne
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Hej Max Jeg lavede for meget lage til mine grønne tomater. Har nu prøvet med perleløg i et glas og friske fed hvidløg i et andet. Men har stadig 2 l. Tilbage. Kan ikke nænne at smide det ud. Har du et godt forslag til hvad jeg ellers kunne sylte ? :o) bedste hilsner fra Heidi
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Gem det i en eddike dunk
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Prøv rødløg Det er lækkert Hilsen Karina

Dejlig lage tilovers

Fyld glas ½ op med lage, og så smid alle slags grøntsager i der er blevet lidt bløde. Efter få dage er de gode som tilbehør.
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Herlig ide med de grøntsager. :) Tak.Men skal de bare smides i rå? Og kan de også holde sig?
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Venlig hilsen Ghita ps. Og tusind tak for en dejlig side :)
0
af: Anonymous

Dejlig lage tilovers

Jeg havde en rest lage tilovers. Den kom jeg i et krus, tyndede den op med kogt vand. Det var en dejlig varm aromatisk drik. I min lage havde jeg puttet stjerneanis, kardemomme som de ekstra krydderier der er blevet anbefalet. Prøv.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Nu har jeg syltet tomater efter din opskrift, de lugter/dufter herligt. Har dog halveret sukkermængden, da de bliver opbevaret i køleskab. Før har jeg brugt opskrift fra "Den grønne syltebog", men trængte til ny inspiration i krydringen, de kom til at smage lidt for meget som den chutney jeg laver af diverse frugt.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Det kan godt være det er et dumt spg. men hvad spiser man syltede grønne tomater til? (jeg er ikke så god til det her med at lave mad, så synes det er super med videoopskrifterne)
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Som kraftigt tilbehøt til mad. Hvor du ellers ville spise syltede agurker eller Chutney. Eller sennep eller ketchup osv.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Tak ;)
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Hej. Jeg kender også de syltede grønne tomater fra min barndom. Min oldemor, og derefter mormor lavede dem altid som tilbehør til julemaden juleaften. Så jeg bliver altid meget nostalgisk når jeg nu selv laver dem. Og hos os skal de kun spises juleaften, hihi.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater smager guddommeligt til fiskefrikadeller.
0
af: Anonymous

syltede grønne tomater

Skal de trække dag eller uger inden de er spiselige? Lige et tip; vi smagte søde syltede grønne tomater første gang til en sommer grill buffet, så det kan de også bruges til.....lækkert.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Den overskydende sirupagtige lage både ved syltningen og den, der er tilovers iglasset, når de er spist kommer jeg på flaske og bruger den til at bl. krydre sovs med. Mine børn kan også godt buge en sådan lille flaske.
0
af: Anonymous

Syltede grønne tomater

Jeg foretrækker at råsylte mine tomater. Jeg bruger samme opskrift som til syltede drueagurker. Tomaterne bevare deres sprødhed bedre på denne måde. Jeg skolder tomaterne inden jeg lægger dem i lagen. mvh bz
0
af: Anonymous

Hejsa - vil du dele fremgangsmåden ved råsyltning af tomater?

Mvh Hanne 

0
af: Anonymous

Hvor mange tomater?

Det lyder som en super opskrift, hvor mange tomater skal man bruge? Mvh Karoline

Hvor mange tomater?

Jeg mener jeg brugte ca. 1½ liter tomater. (jo man kan godt måle tomater i liter ;-) )
0
af: Anonymous

Alfatomatin

Er det ikke giftig at spise grønne tomater ?
0
af: Anonymous

Gryderetter

Hvis du er frisk på noget nyt, så smager grønne tomater rigtig godt i gryderetter. Det bruger de ret meget i det nordvestlige Tanzania, og de kalder dem nyanya chungu, altså bitre tomater :)
0
af: Anonymous

Lage

Jeg skal til at forsøge mig med at sylte grønne tomater for første gang, og jeg har bemærket, at en del opskrifter benytter sig af hhv en koge- og en syltelage samt at I mange opskrifter skal tomaterne stå i lagen natten over. Så lyder din fremgangsmåde unægtelig nemmere. Men hvorfor er der denne forskel i lage / tid?