Mørdej - til tærter og kager - tærtebund
Ingredienser
1 portion til 1 tærte
- 100 gram kold smør
- 150 gram mel
- 1½ spsk sukker (kan undværes hvis du ikke laver kage)
- 1 knsps salt
- ½-1 æg
Fremgangsmåde
Blanding med foodprocessor.
Det nemmeste er at bruge en foodprocessor.
Kom mel, salt og sukker i foodprocessoren.
Skær smørret i tern. Ca. 2x2 cm.
Kom smørret i foodprocessoren.
Blend indtil det får konsistens som savsmuld, med en masse små gryn.
Pisk hele ægget sammen.
Blend æg i lidt af gangen, indtil dejen begynder at samle sig i større klumper. Ca. det halve æg.
Tag dejen op af foodprocessoren og saml den til en rund klump.
Manuel blanding
Den manuelle metode er nemmere at beskrive men mere besværlig i praksis.
Bland mel, salt og sukker på dit bord.
Læg smørret oven på.
Hak i små stykker. Jeg bruger fx tit en sandspartler som jeg har købt i et byggemarked.
Bland smør og mel sammen og hak i mindre og mindre stykker, indtil det har konsistens som savsmuld.
Pisk ægget sammen og hæld ca. det halve oven på melblandingen.
Saml det til en rund kugle.
Udrulning og bagning for begge metoder
Rul dejen fladt ud på et meldækket bord.
De fleste steder står at man skal komme dejen i køleskabet inden man ruller ud. Jeg har nu aldrig fundet det nødvendigt. Men hvis den falder for meget fra hinanden, så kom den i køleskabet en halv times tid og prøv igen.
Smør bunden af tærteformen eller dæk den med bagepapir.
Rul den flade dej op på kagerullen og rul den ud på tærteformen.
Pres dejen godt ud i kanten af formen. Skær overskydende dej af.
Prik dejen med en gaffel så bunden ikke buler op.
Bunden bages ved 200 grader i 20-25 minutter.
Noter
Du kan sagtens bruge en røremaskine eller håndmikser til at røre smørret ud med. Bare hæld i skål og pisk til det har den rigtige konsistens. På Kitchenaid og Kenwood bruger jeg kødkrogen til det. Ikke piskeren. Med håndmikser bruger jeg bare piskerisene.
Du kan også flytte den udrullede dej med en pizzaspade.
bagning igen
Skal den bages igen når man kommer fyld på? I så fald hvor længe ca? Mvh Tina ASundere dej
Kan man tilføje evt noget grahamsmel, eller hvordan kan bunden gøres "sundere"Sundere dej
Jeg vil tro du kan skift alt melet ud med grahamsmel. Men du skal nok bruge noget mere æg så.Undgå 'faldende' kanter
Min franske babysitter lavede ofte tærter, og af hende lærte jeg, at hvis man ville undgå, at kanten af tærter faldt de små 1-2 cm ned ad siderne, skulle man blot folde noget sølvpapir, som man så forede tærten med, det skal blot lægges op ad siderne... Et lille fif...Undgå 'faldende' kanter
Kan du forklare det nærmere? HVor lægger du det foldede sølvpapir?Smør til mørdej
I stedet for at hakke smørret bruger jeg den groveste del af et rivejern til at rive smørret, som jeg forinden gør hårdt i fryseren.Gær
Kan man bruge tørgær istedet for frisk i denne opskrift. kadaGær
Jeg tror du tænker på en anden opskrift. Fx en med gær i :-)Flydende Becel
Er det muligt at bruge flydende Becel i stedet for smør? Kan ikke tåle mælkeprodukter...Flydende Becel
Jeg har ikke prøvet så jeg ved det ikke. Måske almindelig bagemargarine ar bedre.Flydende Becel
Tak. Det må komme an på en prøve så. Det er nemlig meget lang tid siden jeg har set en almindelig bagemargarine der ikke indeholder mælkeprodukter...Flydende Becel
Lidl fører en bagemargarine uden mælkeprodukter - og ligeledes en smørbar én af slagsen.den gule bagemargarine fra LIDL er uden mælk :)
Ama er mælkefri