273
af: Max M Rasmussen
@
delt

Mazarinkage

Mazarinkage - Max M Rasmussen
En dansk konditorklassiker. Tæt tung og svampet. Endnu engang en variation over pundkagen. Det er faktisk blot en sandkage med marcipan. Men endnu en gang er det også en variation der er besværet værd.

Ingredienser

det tørre

  • 100 gram hvedemel
  • 100 gram kartoffelmel (eller maizena)
  • 200 gram revet marcipan
  • 1 spsk bagepulver

det våde

  • 200 gram flormelis
  • 200 gram smør, smeltet
  • 4 æg
ganache / glasur
  • 50 gram mørk chokolade, 70%
  • 50 gram lys chokolade
  • 1 dl fløde

Fremgangsmåde #1 - manuel metode

(Giver en tungere og mere svampet kage, kagen på billedet er lavet efter denne metode.)

Riv marcipanen så fint som du orker.

Bland de tørre ingredienser sammen.

Bland de våde ingredienser sammen.

Bland det hele sammen i en af skålene.

Hæld det i en smurt springform.

Fremgangsmåde #2 - food processer

(Giver en lettere og mere luftig kage. Og mindre opvask.)

Bland alle de våde ingredienser sammen i food processeren. Knæk marcipanen i mindre stykker og kom også den i. Du behøver ikke smelte smørret.

Blend det sammen til en creme. Den ser sikkert skilt ud. Det betyder ikke noget.

Bland de tørre ingredienser i og blend kun lige indtil alt melet er blendet i.

Bagning

Bages i ca. 40 minutter ved 180 grader i en springform. Indtil der ikke hænger ubagt dej ved kødnål eller strikkepind.

En lille springform giver jo en høj og tyk kage, og en stor springform giver en lav og tynd kage. En tyk kage tager meget længere om at bage end en tynd kage, så jeg har nogen gange været ude for at den tog op til en time i en lille springform.

Lad den køle af i mindst 20 minutter inden du kommer ganachen på.

Ganache

Smelt chokolade i fløden i en tykbundet gryde, ved lav temperatur.

Noter

Skal du bage i stor bradepande i stedet for i springform skal du bare gange ingredienserne med 2½, så du fx får 500 gram sukker.

Du kan dog godt nøjes med at gange ganachen med 2 gange. Der er nok alligevel.

Når man bruger halv kartoffelmel og halv alm. mel, så er det for at gøre kagen mere porøs. Det er jo gluten/protein indholdet i hvedemelet det gør en dej sej, og giver luftbobler. Når man så blander ren stivelse i fra kartoffelmel, så svarer det til at bruge mel med et lavt proteinindhold. 

Kagen er ligeglad med om du bruger stivelse fra kartoffelmel eller maizena. Maizena koster dog 4x så meget som kartoffelmel så ... :-S

0
af: Anonymous

Hej. Jeg vil gerne bruge kagen til bund til en jordbærkage. Men jeg er lidt i tvivl om, hvor stor en portion jeg skal bruge, når jeg både bager i en lille og i en stor springform. Jeg ønsker ikke at kagerne bliver lige så høje som din kage på billedet, så tror du at 1, 5 portion er passende, uden at bunden bliver for lav? Mvh. Sigrid

0
af: Anonymous

Uhmmm

Uhmm, en god mazarinkage er der ikke meget der slår :-) Mange hilsner Birthe
0
af: Anonymous

Uhmmm

ja helt vildt lækker
0
af: Anonymous

Lækkert

Elsker alle de opskrifter der kommer for tiden - specielt når det er video opskrifter, de tilføjer altså lige en ekstra dimension. Det her må vist være weekendens kageprojekt. Mums!

Lækkert

Jeg vil også helst lave med video. Tit er det bare mest praktisk at bryde det op i to dele. Arbejdsgangen er tit at jeg researcher og tester opskriften af. (Du drømmer ikke om hvor mange manhatten style cheesecake opskrifter jeg testede :-S) Så finder jeg den version jeg bedst kan lide. Imens jeg har gjort det, tager jeg også billeder af resultatet. Så har jeg faktisk opskriften klar og er klar til at filme den. Men hver video tager en dag at lave, og så er det ikke altid jeg lige har tid. Så er det jo trist at have opskriften liggende i stedet for at komme den på sitet. Senere laver jeg så video'en og så "genudgiver" jeg opskriften med video på. Det er derfor opskrifterne ofte kommer før der er video på, og også derfor at de kommer igen når der er video på.
0
af: Anonymous

Lækkert

Altså jeg melder mig gerne som frivillig testdommer af både mad OG kageR ;oD /Mette
0
af: Anonymous

Rigtig god kage

Jeg fik lavet mazarin kagen den blev enorm god jeg bagte den i 9 inch bageform i midten det tog 42 min i min gas ovn. Næste gang vil jeg lave den manuelt så den er mindre luftig. Jeg brugte ved fejltagelse 100 gram mørk chokolade ca 65% anbefaler det ikke da det gav stærk chokolade smag. Men super god opskrift anbefales stærkt. Sarah from US.
0
af: Anonymous

Temperatur

Hvilken temperatur skal kagen bages ved?

Temperatur

Ups. Det er nu tilføjet. 180 grader.
0
af: Anonymous

Varmluft

Og det er vel varmluft - as usual!?
0
af: Anonymous

Varmluft

Varmluft? Til alm kage? Seriøst? Må man spørge hvorfor - og hvorfor ikke bruge alm varme? Jeg bruger meget, meget sjældent varmluft, er lidt "bange" for det. hm, ja og så synes jeg bare ikke, jeg har været lige så tilfreds, de gange jeg har brugt det, som jeg ville være med alm ovn. Men kom da gerne med for/imod, måske kan jeg lære noget :)
0
af: Anonymous

Temperatur

Kan det passe den skal have 40 MIN...? min har fået 20 og er allerede brun...? Og mener du ikke 1 tsk istedet for 1 Spsk bagepulver...? :) Ellers genial opskrift MVH Nick

Temperatur

Ja. 40 min. Måske din ovn er for varm? Den kan godt blive lidt mørk til sidst, men det bliver jo også dækket af glasur
0
af: Anonymous

Temperatur

Hejsa vi skal have konfirmation til Maj,og vil lave den her kage til kagebord den ser rigtig lækker ud
0
af: Anonymous

Rigtig god kage

Jeg fik lavet mazarin kagen den blev enorm god jeg bagte den i 9 inch bageform i midten det tog 42 min i min gas ovn. Næste gang vil jeg lave den manuelt så den er mindre luftig. Jeg brugte ved fejltagelse 100 gram mørk chokolade ca 65% anbefaler det ikke da det gav stærk chokolade smag. Men super god opskrift anbefales stærkt. Sarah from US.
0
af: Anonymous

sukker

hej max du skriver at til en bradepande skal man gange op så man få fx 500g sukker.. men kan ikke se at der skal bruges sukker, er det bare et eksampel for at vise man skal gange op?

sukker

Både og. Flormelis ER sukker, bare meget fintmalet. Kommer du fx sukker i en blender, og sier det for klumper så kan du endda lave dit eget.
0
af: Anonymous

Lækker kage!

Mums den ser virkelig lækker ud! Dejligt med noget nyt på siden, var lige ved at være bange for, at du havde droppet den! :-) Det kunne være fedt hvis du evt. kunne vise hvordan man lavede "den perfekte frikadelle", da mine aldrig bliver gode, og det kunne jo være, at du havde nogle gode tips i ærmet?
0
af: Anonymous

Lækker kage!

Nej nej ... jeg dropper den ikke. Jeg har opskrifter og idéer til de næste ti år. Men jeg er software udvikler i den virkelige verden, og ind imellem så er der bare nogen deadlines hvor jeg skal have lavet en masse arbejde i en fart. Så ligger kvalimad stille i den periode. Men jeg skal nok fortsætte igen bagefter.
0
af: Anonymous

Lækker frikadelle!

Et godt tip er at du, inden du steger dunserne, lige laver en smagsprøve. Du skal altså stege et lille stukke fars og så smage på det (jeg gør det ofte bare i mikroovnen). Så kan du nå at tilsætte ekstra salt og peber. Jeg rører i øvrigt 500 gr svinefars godt med salt/lidt peber, lader det stå 5-10 min, tilsætter et meget finhakket løg, et æg, lidt mel til du har den rette konsistens - laver en smagsprøve, smaget til og så er det bare at stege ;-) God fornøjelse ;-) VH Camilla
0
af: Anonymous

Teresekjaer@hotmail.com

Kan man bruge alm sukker i stedet for flormelis? Og hvad er en tykbundet gryde - hvorfor skal chokoladen smeltes i sådan en? Ja undskyld de lidt dumme spørgsmål, men har ikke så meget forstand op det :)

Teresekjaer@hotmail.com

Der findes masser af dumme spørgsmål, men dine var ikke imellem ;-) Flormelis og almindeligt sukker er det samme. Det er bare et spørgsmål om hvor fint det er knust. Så smagsmæssigt er der ingen forskel. Der er ikke så meget væske i kagen så det kan være svært at opløse sukkeret, men det værste du risikerer er at kagen knaser lidt. Chokolade brænder meget nemt på, og bliver grynet hvis den bliver for varm. Så den skal varmes langsomt op. Det gøres bedst i en tykbundet gryde. Den tykke bund tager længere tid om at blive varm. Du kan også bare fylde en stor skål med varm vand fra hanen, og ned i den kan du så komme en metalskål med chokoladen i. Det plejer at være nemt og sikkert. Du skal bare passe på ikke at få så meget som en dråbe vand i chokoladen, for så gryner og stivner den.
0
af: Anonymous

Hej vedr bradepande :)

Hej :) Når du siger bradebande hvor stor er den du bruger :) ??
0
af: Anonymous

min blev mega tør :(

fulgte opskriften efter punkt og prikke men den blev så tør at den ikke var til at spise, hvad filan gjorde jeg galt ? mvh Ida

min blev mega tør :(

At du ikke fulgte opskriften ;-) Sandsynligvis har du lavet den i en stor bradepande i stedet for en springform, som der står i opskriften. Så skal den ikke bage nær så længe.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Hej, tak for MANGE gode tips! :-) Kan man bruge denne opskrift til at lave "bagerens jordbærtærte" - den med mazarinbund og overtræschokolade? Mvh Jannie

Mazarinkage

Det kan man i hvert tilfælde ....
0
af: Anonymous

Faldt sammen

Min faldt helt sammen i midten. Hvad gik der galt??
0
af: Anonymous

Faldt sammen

Den har ikke fået længe nok.
0
af: Anonymous

Fryseegnet?

Kan den fryses?
0
af: Anonymous

Mazarinmuffins :)

Hej Max. Super fed blog du har her! Elsker især når der er video til opskrifterne. M.h.t. mazarinkagen, kunne jeg godt tænke mig at vide om den kan bages i muffinsforme? - Hvis ja, hvor lang tid ville du så anbefale jeg bagte dem i ovnen, uden de blev tørre? Mvh. Astrid :)

Mazarinmuffins :)

Lige så lang tid som almindeligt for muffins. Det er mere afhængigt af dine muffinforme og temperaturen end af dejen. http://www.kvalimad.dk/opskrifter/muffin-grundopskrift-og-muffin-metoden
0
af: Anonymous

nåleøjet

Tak for en genial opskrift. den smager godt. Meget vigtigt, men derud over er den meget let at lave. En af de få opskrifter der er sluppet i genmen nåleøjet, og skrevet ned i "nåleøjebogen". Min absolutte ynglings kage opskrift. og tak for en god side, jeg anbefaler den så tit jeg kan. Mange kærlige hilsner Susanne Munkholm Madsen
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Min mor lærte mig, at man altid skulle piske hviderne og vende dem i til sidst, da det giver den bedste sandkage; har du prøvet det? Hilsen Annas datter

Mazarinkage

Det er en gammel og traditionel måde som virker fint. Man gjorde det før i tiden inden bagepulveret for at få luft i dejen. Dvs. man brugte piskede hvider i stedet for bagepulver. Hvis du bruger bagepulver betyder det ikke så meget om du gør det.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Hej Max Ja, saa er jeg tilbage igen med et sporgsmaal. Jeg har provet flere opskrifter paa marcipan (det er jo saedvanen tro heller ikke noget de har i Colombia) hentet ned fra nettet, men jeg kan ikke rigtig faa det til at virke. Kan du maaske fortaelle mig hvordan man laver en god marcipan af hasselnodder eller mandler? Venlig hilsen Miki Medellín Colombia

Mazarinkage

jeg har ikke en færdig god opskrift endnu. Men jeg har eksperimenteret. Du kan ikke bruge en kødhakker til at hakke mandlerne. Det klemmer olien ud af dem. En kaffeblender er god til at hakke mandlerne med. Du skal ikke hakke dem med skind på, så smager det ikke godt. Du kan riste mandlerne let inden du hakker dem. Du blander bare de hakkede mandler med sirup af en art, og så har du marcipan. Jeg eksperimenterer stadigvæk med sirupen. Har prøvet med min hjemmelavede sirup andetsteds på kvalimad, og den virker fint nok. Så kog evt. 2 dele alm. sukker med 1 del druesukker eller glucose indtil 105 grader C. Så bland det (afkølet) i de hakkede mandler indtil det føles og smager som marcipan.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Jeg har 3 opskrifter på marcipan. En fin, en grov og en økologisk. Dog har jeg endnu ikke haft muligheden for at afprøve dem endnu. Fin marcipan: 250 g smuttede mandler 1 spsk rom 175 g flormelis bittermandel-aroma efter smag. Rist de smuttede mandler på en tør pande. blend dem derefter til meget fint mandelmel i en foodprocessor ad tre omgange. Skrab kanterne godt imellem hver omgang. tilsæt citronsaft og rom, og saml og ælt mandelmassen med flourmelis til en marcipanklump. Tilsæt til sidst bitter-aroma efter smag. Jeg giver gerne de to andre også hvis det har interesse.

Mazarinkage

Ja gør endelig det.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Grov marcipan: 250 g smuttede mandler 150 g. flormelis 1 spsk. citronsaft 1 spsk. lys sirup bittermandel-aroma efter smag. Læg de smuttede mandler på en bageplade og lad dem tørre i ovnen i ca. 10 min. ved 75 grader. Blend eller hak mandlerne groft, Bland dem med flormelis, citronsaft og lys sirup. Ælt massen godt sammen. Tilsæt mere flormelis eller sirup, indtil massen kan samles til en klump. Tilsæt til sidst bittermandel-aroma efter smag. Økologisk marcipan 250 g økologiske mandler med skal ca. 3 spsk. økologisk honning 1 spsk saft af en økologisk citron Kværn eller hak mandlerne fint eller groft, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Tilsæt honning og citronsaft. Ælt massen godt sammen. tilsæt evt. mere honning, indtil massen kan samles til en klump. Læg den færdigæltede marcipan i køleskabet i lufttæt emballage, indtil den skal bruges. Den økologiske er den jeg syntes er mest mystisk, idet mandlerne er med skal. Men hvad, det er jo nok smag og behag.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Grov marcipan: 250 g smuttede mandler 150 g. flormelis 1 spsk. citronsaft 1 spsk. lys sirup bittermandel-aroma efter smag. Læg de smuttede mandler på en bageplade og lad dem tørre i ovnen i ca. 10 min. ved 75 grader. Blend eller hak mandlerne groft, Bland dem med flormelis, citronsaft og lys sirup. Ælt massen godt sammen. Tilsæt mere flormelis eller sirup, indtil massen kan samles til en klump. Tilsæt til sidst bittermandel-aroma efter smag. Økologisk marcipan 250 g økologiske mandler med skal ca. 3 spsk. økologisk honning 1 spsk saft af en økologisk citron Kværn eller hak mandlerne fint eller groft, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Tilsæt honning og citronsaft. Ælt massen godt sammen. tilsæt evt. mere honning, indtil massen kan samles til en klump. Læg den færdigæltede marcipan i køleskabet i lufttæt emballage, indtil den skal bruges. Den økologiske er den jeg syntes er mest mystisk, idet mandlerne er med skal. Men hvad, det er jo nok smag og behag.
0
af: Anonymous

Bages dagen inden?

Hvordan er kagen "dagen derpå"? - Bør den bages samme dag den serveres, eller kan den laves dagen før?

Bages dagen inden?

Sandkage, specielt med marcipan i, kan sagtens laves i god tid. De kan også fryses.
0
af: Anonymous

Bagepulver*

Skal være en (1) tsk Super opskrift - første gang jeg bagte en mazarinkage - men den blev perfekt!
0
af: Anonymous

Bagepulver

1spsk bagepulver lyder af meget
0
af: Anonymous

Lidt tør kage kan det undgås?

Hej - min kage blev rigtig god, jeg synes dog at den blev en lille smugle for tør og knap så svampet som jeg havde regnet med. Kan man gøre noget ved det?

Lidt tør kage kan det undgås?

Giv den kortere tid. Du kan eventuelt bruge et stegetermometer og se hvornår kagen har en indre temperatur på 82 grader. Så er den nok men burde stadig være svampet.
0
af: Anonymous

Lidt tør kage kan det undgås?

Er du helt sikker på de 82 grader? Min har været inde i 17 minutter og er 85!
0
af: Anonymous

Mazarinkage med baileys?

Hej Max, Jeg har en kollega, der fortalte, at han i weekenden har smagt en baileys/mazarin kage..., kunne man forestille sig, at man liiiige smed et par dl baileys ned i "det våde", eller vil det gøre dejen for våd? Mvh Jannie

Mazarinkage med baileys?

Ja. Det vil blive alt for vådt. Smid fx. 1 dl baileys og 2 dl mel mere i. Så vil det nogenlunde hænge sammen. Skal så bages lidt længere.
0
af: Anonymous

....kan man mon....?

Hej, jeg har fulgt, og følger stadig,dit site med stor glæde. Nu fik jeg den sære ide at jeg ville bage en knapt så høj mazarin kage og så dække den med nougat, for til sidst at skære den ud i mundrette stykker og dyppes tykkerne i smeltet chokolade, her til jul. Mit spørgsmål går så på om kagen skal være helt kold inden jeg dækker den med nougat i strimler eller om nougaten stivner igen, hvis det først har været lunt ? Hilsen Katja

....kan man mon....?

jeg er ret sikker på at nougat størkner igen når det har været smeltet.
0
af: Anonymous

Fantastisk

Super god kage, den smager fantastisk, og er helt sikkert bedst dagen efter, hvilket kan være meget praktisk i mange sammenhænge
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Hej ! Har tænkt mig at lave en enkel dåbskage til søndag. Ville faktisk bruge denne mazarin opskrift, og "overtrække den med fint lag marzipan"... mon det er en ide? Bør jeg lægge noget frosting af en art ind i eller (som en lagkage) ? Ps. skal der virkelig slet ingen rigtig sukker i ?? På forhånd tak

Mazarinkage

Det vil være fint. Den har meget tilfælles med sandkage og lagkagebunde. Så gør bare det. Flormelis er rigtig sukker. Det er faktisk nøjagtigt det samme bare finere. Hvis du blender almindeligt sukker, så får du flormelis.
0
af: Anonymous

Mazarinkage

Kan man fryse med "glasuren" på?

Mazarinkage

Nej. Varmen under optøningen vil gøre den flydende.