Frikadeller - Gode Gammeldags og Hjemmelavede
Jeg er ikke helt sikker på hvor jeg har opskriften fra. Det fortaber sig i min barndom og årevis af eksperimenter.
Det eneste der er lidt usædvanligt ved min opskrift er at jeg bruger en suppetern. Det skyldes at nogle opskrifter anbefaler at man bruger bouillon/fond andre at man bruger mælk og andre igen bare vand. Jeg prøvede så med bouillon lavet på tern. Det var også godt. Men jeg syntes at kombinationen af mælk og en tern gav det bedste resultat.
Ingredienser
- 500 gram hakket svinekød
- 1 mellemstort løg, finthakket
- 1-2 dl mælk
- 2 æg
- 2 spsk mel
- 1 suppetern eller 1 spsk hønsepulver (kan undværes)
- 1/2 spsk salt (kun 1 tsk hvis du bruger suppetern.)
- 1 drys peber
tunsæt - er nærmest helligbrøde, men forstærker smagen med 50%
- 1 spsk soya sauce
- 1 spsk fiske sauce
Fremgangsmåde
Mix
Hvis du bruger suppetern, så varm mælken op i din pande, og opløs suppeternen i.
Bland alle ingredienser i en skål og rør det sammen. Også mælken og tern.
Kom melet i til sidst så det ikke klumper.
Stegning
Hæld olie på en varm pande. Kom smør på. Når smørret er bruset af og det begynder at lugte stegt er det klar til at stege.
Nogen siger at smeltet smør lugter af nødder. Det kan jeg ikke lugte. Jeg syntes mere det er i retning af karamel.
Begynd fra pandens "klokken 12" så du kan huske hvilke frikadeller der er kommet på først.
Brug en spiseske. Dyp den i stegefedtet så farsen slipper.
Tag en skefuld fars med godt med top. Form den med skeen og din hånd til en frikadelle.
Læg den på panden og klem den lidt mere flad. Sørg for at de alle sammen er lige tykke, så de tager lige længe om at blive stegt.
Kom frikadeller på ude fra kanten af panden og arbejd dig i en spiral ind imod midten.
Steg på den ene side indtil kødet er begyndt at blive lyst 1/3 - 1/2 vej op af frikadellen.
Vend og steg færdig på den anden side.
Når de er godt gyldne/brune og faste at trykke på, er de færdig.
Pandens temperatur
Hvis dine frikadeller står og "koger" i den væske der løber ud af dem, så er din pande for kold.
Hvis de brænder på inden de er færdige i midten, så er den for varm ;-)
Kanel
Har fra barnsben altid fået frikadeller der var tilsat en "knivspids" kanel - kun så man lige kan fornemme det (de må ikke smage af kanel) Med hensyn til begrebet (kalv og flæsk)forklarede min gamle slagter mig, at det stammer fra de dage hvor grisene var så fede, at man tit blandede noget kalvekød i den fede fars.Rasp
Jeg fylder mit stavblenderglas knapt op med løg i kvarte. Så timian, salt, en halv bouillonterning og masser af sort peber. Dækkes næsten med mælk, og så stavblenderen i. Grøden hælder jeg op i en skål og drysser temmelig meget rasp over. Rører det let sammen og venter et par minutter. Raspen suger væsken og bliver ret fast. Så hakket svin (eller evt. halvt svin, halvt kylling) og æg i. Blandes / æltes med hånden, formes med en ske dyppet i koldt vand. Steges på tør pande og lægges i en bradepande i ovnen v. 150 gr. indtil de skal spises. Rasp smager langt bedre end både mel og havregryn. Prøv selv!Jeg sad og surfede for en alternativ opskrift på frikadeller, og den her skal jeg da prøve
En tilføjelse til din glutenfri kolonne
Jeg tog et sats og brugte din opskrift til min farmors fødselsdag. Dog var der en gæst der havde både mælke og gluten allergi, så der blev ændret minimalt på din opskrift, men den blev godkendt til UG, så du får lige. 500 g. hk. svinekød 1 mellemstort løg 1-2 dl. vand 2 æg 2 spsk. jyttemel ½ spsk. salt 1 drys peber 1 spsk. Soya Husk hvis kødet har været frosset så skal der ikke nær så meget vand i :) Kh. Britta Trab.En tilføjelse til din glutenfri kolonne
Hej Britta Håber du var opmærksom på at soya indeholder gluten da det indeholder byg men der kan købes tamari som er uden gluten 😊Grillfinten
Nu er det godt nok lidt sent på sæsonen, men ægte entusiaster kan vist grille hele året rundt. Tilsæt en god håndfuld groft knuste cornflakes til farsen. Så kan dellerne tilberedes direkte på grillristen uden at falde fra hinanden, og cornflakesene giver en herlig sprød skorpe.Okse
Kan man bruge oksekød i stedet for svinekød? Please det HasterOkse
Ikke hvis du vil kalde det frikadeller. Du kan bruge rent kalvekød og få en rimelig smag ud af det, men traditionelt er det svin, eller svin/kalv. Nu er det længe siden jeg har prøvet at lave det på okse, men så vidt jeg husker bliver de noget bastante i det.Super deller
Tusinde tak for en god opskrift, og tak for alle fif, det gav pote da jeg skulle lave deller til kone og børn, det er far her der står for deller frem over, tak alle sammen.frikadeller
Jeg har lært af min gamle tante, at et halvt til et helt fed hvidløg i farsen tager den lidt fimsede grisesmag uden at tilføre retten decideret hvidløgssmag. Det er genialt, og jeg får altid ros for mine frikadeller :o)frikadeller
Brug gerne vand i stedet for mælk. Er meget bedre.Danskvand er bedst 🤗