Foccacia brød
Ingredienser
Brød
- 1 ærtestørrelse gær
- 4 dl vand
- 8 dl hvedemel
- 2 tsk salt
Krydderolie
- 1 dl olie
- 25 gram friske krydderurter.
- 2 fed hvidløg
- 5 gram salt (1 lille tsk fuld)
Fremgangsmåde
Krydderolie
Hæld olie, grofthakket hvidløg og krydderurter op i en gryde og varm det op til en 50 grader. Ca. samme temperatur som varmt vand fra hanen. Det skal ikke være alt for varmt. Kun lige varmt nok til at aromastofferne trækker ud af krydderierne.
Lad det stå og trække til du skal bruge det. Mindst en ½ times tid. Så trækker kryddersmagen ned i brødet sammen med olien. Hvilket ikke sker hvis du bare kommer krydderierne på dejen inden du bager.
Brød
Det er grundlæggende den samme dej som til "Verden bedste brød".
Bland alle ingredienser sammen og lad dejen hæve i 10-12 timer.
Hæld den ud på et meldække bord. Fold den og rul den sammen til en kugle.
Kom kuglen op på en bradepande med bagepapir. Kan med fordel være en bradepande med høj kant, så krydderolien ikke løber ud i ovnen.
Smør dine hænder ind i godt med olie, og klap dejen indtil der er olie over det hele. Det forhindrer dejen i at tørre ud imens den hæver, og brøddet bliver mere luftigt.
Lad det hæve i 1½ time.
Kom krydderolien på med en ske. Med krydderierne. Fordel det godt.
Prik dejen ned med fingrene så krydderierne og olien ikke løber af. Ligesom man gør med remoncen på en brunsviger. En masse huller der holder på det gode.
Kom til sidst saltet på.
Lad det hæve en ½ time mere.
Bages i 20-25 minutter ved 200 grader varmluft. Indtil det er godt brunt.
Jeg bager det på en pizzasten af støbejern, som har en kant der forhindrer at jeg får olie i ovnen. Hvis jeg skulle bage det på en almindelig pizzasten ville jeg komme brødet i en dyb bradepande, og så anbringe den oven på pizzastenen når det skulle bages.
Noter
Du kan bruge alt slags olie. Oliven eller jomfruoliven er godt, Selv foretrækker ejg dog en 50/50 blanding af jomfruolivenolie og almindelig smagsløs olie, som raps eller majsolie.
Du bestemmer selv hvilken krudderurter du bruger. Jeg plejer at tage godt med rosmarin og så ellers lige dele af resten jeg har i krydderbedet eller potter.
Jeg bruger fx: persille, timian, oregano, kørvel, salvie, koriander, basilikum, citronmelisse, mynthe, purløg, koriander. Bare lidt af det hele. Du kan også sagtens udskifte nogle af dem med tørrede krydderurter i stedet for
Italienerne laver det som et fladbrød, men jeg syntes faktisk det bliver endnu bedre hvis man laver en dobbelt portion som så ender med at blive lige så højt som et franskbrød.
Du kan også vælge at bruge den halve portion dej, så bliver den mere ligesom en pizza. Det er også godt.
I videoen ved 1:25, siger du noget jeg ikke kan hører, eller måske bare ikke kan forstå ;)
"Så lidt ?? i, så skal det bare lige varmes op"
Hvad er det du siger der skal i ?
Hej,
Jeg har lavet dejen kl 18, men jeg skal nu først bruge den i morgen aften. Er det fint nok bare at sætte den i køleskabet til i morgen tidlig, tage den ud og lade den efterhæve til om eftermiddagen, og så bage den tidlig aften? Eller vil gæren blive 'ødelagt' af den ekstra hævetid'?
Mvh
Hej,
Jeg har lavet dejen kl 18, men jeg skal nu først bruge den i morgen aften. Er det fint nok bare at sætte den i køleskabet til i morgen tidlig, tage den ud og lade den efterhæve til om eftermiddagen, og så bage den tidlig aften? Eller vil gæren blive 'ødelagt' af den ekstra hævetid'?
Mvh
Den hurtige løsning
Jeg var lidt i tidsnød, så jeg lavede dejen med ½ pk. gær og satte den til hævning i ovnen ca. 30 min. på 50 grader. Det virkede perfekt, og mine brød var færdige i en håndevending. Tak for en lækker opskrift! Hilsen DortheDen hurtige løsning
Hej Dorthe - vil du skrive præcis hvordan du gjorde - i opskriften skal dejen jo hæve 3 gange i alt, hvad gjorde du? Vh HenrietteDen hurtige løsning
Henriette denne dej er den samme som min pizzadej, som jeg har i mange versioner og hævetider. Prøv at checke det ud. Max.Frysning
Dejlig dejlig opskrift. Men kan det fryses og hvordan - venter man bare til at det er koldt og kommer det i en frysepose og hvad med optøning? Og er det næsten ligeså godt bagefter?Frysning
Frosset brød er aldrig så godt som ufrosset, men det kan godt lade sig gør. bag det fx 80% og så tø det op og bag det i ovnen når det skal spises.Mums
Fik smagt dette lækre brød i aften. Toppede det med havsalt, tørret krydderier og revet cheddar. - Det bedste foccacia brød jeg har smagt. Kan man bruge samme slags dej til, at lave flutes? - LeslieMums
Ja, men det skal håndteres anderledes end almindelig flute dej. Skal presses fladt og så klemmes eller "klippes" over i de strimler der bliver til de enkelte flutes.Ros
Jeg er Bager, og bliver rigtig glad når jeg ser en opskrift der er så let at gå i gang med. Den er let at veje af, griser ikke, og man skal ikke bruge oceaner af tid, og alligevel et super brød. Stor ros til dig 😉Tak!
Jubii, endelig en god foccaciaopskrift, som jeg kan li' den. Jeg har brugt mange (rigtig mange) timer på internettet for at finde en ordentlig opskrift og det er da også lykkedes, men jeg har aldrig fået helt den højde og struktur i brødet som man får med "verdens bedste brød". Jeg ved ikke helt hvorfor jeg ikke har lagt 2 og 2 sammen og prøvet at lave foccacia med det langtidshævede dej. Jeg vil anbefale bagte cherry tomater (tomater, rosmarin, salt og olie i ovnen indtil "indtørret" ved ca. 150 grader) og olivener som fyld. -LauTak!
Så har du vel heller ikke prøvet dejen som pizzadej? Det er forrygende. Portionen i denne opskrift giver to flade pizzaer.Tak!
Aha! Må jeg prøve. Jeg har lige lavet det i aften til noget af familien (en flok madnørder) og de var næsten mundlamme. "bedste brød nogensinde" var en af kommentarene. Jeg lavede den med bagte tomater og masser af rosmarin. MUMS! -LauTak!
Og her var lige et billede af herligheden: http://people.iola.dk/lau/pics/focaccia.jpg -LauTak!
ja den ser også god ud. Og det glæder mig at se du har brugt den dybe bradepande. Jeg fik kludret lidt rundt i det i video speaken.Tak!
Jeg elsker videoerne! De giver virkelig opskrifterne en ekstra dimension og gør dem mere appetitlige. Næste projekt bliver chokolademousse.Suk!!
Hvorfor er der (næsten) ingen i DK der kan stave til focaccia, dvs et enkelt c i starten og dobbelt cc til sidst. Det giver jo også den rigtige udtale (´få-katscha), hvilket betyder "gjort crispy gennem ild". Derudover er det i Italien kotyme at den tilberedes helt flast og rektangulært, hvilket yderligere er med til at optimere smagsoplevelsen! Prøv at smag det hos en rigtig god bager, næste gang du er i Italien. Mvh ItalienerenSuk!!
Tak - dejligt at blive oplyst. Jeg troede det hed "fo-ca-ci-a". Og suk ikke - bær over med os, vi ved sikkert ikke bedre. Du ved, det er ligesom, at det kan være svært for andre, at stave til "kutyme" ;-) (Undskyld, kunne ikke lade være) :-)Suk!!
Hvad med om du rettede din egen tekst først før du tuder over et forkert placeret c, tumpeDer er nu nok stadig nogle der kan lide Max’ opskrift selvom det “ikke er helt traditionelt” og jeg gætter på at du godt ved hvad man mener når man skriver “foccacia” ;-D. Ha’ en god dag
Dobbelt suk!!!
Hvorfor er der næsten ingen italienere, der kan stave til fladt?? Dvs med d i stedet for s. Det giver også den rigtige udtalelse (fla-t) - altså hvis man mestrer det stumme d. Men det skal du ikke bekymre dig om, hvis du er italiener. Vi er lykkelige over at du forsøger at tale vores sprog. Prøv at smage et stykke fuldkornsrugbrød næste gang du er i Jylland. Eventuelt blot med et tyndt lag fedt, hvilket er med til at optimere smagsoplevelsen. Mvh Jyden
Hej Jyden
Jeg værdsætter ikke din tone, og tror ikke, at du deler kærligheden for foccacia som os andre. Derfor synes jeg måske, at du skal finde et andet forum til dig og dine 'fedte-madder'.
Mvh en anden italiener
Hej Jyden
Jeg tror, at det ville klæde dig at lytte til denne: https://www.youtube.com/watch?v=U-xsosv6uM0
Mvh en tredje italiener
Hej Jyden
Jeg værdsætter ikke din tone, og jeg tror ikke at du sætter pris på focaccia som os andre. Derfor synes jeg, at du skal finde et andet forum til dig og dine fedte-madder.
Derudover ville det klæde dig lige at lytte til denne: https://www.youtube.com/watch?v=U-xsosv6uM0
Mvh en anden italiener
Hold kæft en "lortesang" du skulle hellere lytte til en rigtig "folkesang" https://www.youtube.com/watch?v=Wy2n1XAMbw8 Og spis lige brød til..... Find et andet tomrum til dit sydeuropæiske charmeoffensiv
"Bagepanden"
Hej Max Lækker opskrift. Hvor skaffer man en bagesten i støbejern, som den du har i din video? Og hvad ligger priserne cirka på? Mvh Magnus"Bagepanden"
Min er fra Dancook. Den kostede 150,00-250,00. Husker det ikke præcist. Men jeg bruger den hele tiden så det er et godt køb. Har faktisk 2 :-SDancook bage panden sælges bla i Bilka og Føtex, hold øje med dem, de sælges af og til for under halv pris, samme gælder de større firkantede, glatte på en side rillede på den anden. Man kan ikke have for mange ;)