Bønnespirer - verdens mindste køkkenhave
Fremgangsmåde
Kom kerner i vand i 12 timer, og anbring dem mørkt og køligt, indtil de er svulmet op til dobbelt størrelse.
Hæld vandet fra og skyl dem med en portion rent vand.
Hæld alt vandet fra og stil dem igen mørkt og køligt indtil de er store nok til at spise. Typisk efter 3-4 døgn.
Imens de står og vokser skal de skylles morgen og aften (hver 12 time) med rent koldt vand.
Når de er store nok, så skyl dem en sidste gang og kom dem i køleskabet indtil de skal spises.
Noter
Spis dem når du syntes de smager bedst. Selv foretrækker jeg dem efter 2-3 dage.
Du kan bruge stort set alle slags kerner fra bælgfrugter. Bønner eller kikærter.
De bønnespirer du køber i butikkerne er lavet af grønne bønner. Også kaldet mung bønner.
De giver også gode spirer og er nemme at have med at gøre.
Når du laver dine spirer selv, så bliver de tyndere og mere krøllede end dem man køber. Det er ikke fordi du gør noget forkert. Skal de være lige og tykke skal de spire under tryk. Fx imellem to stykker fugtigt sækkelærred der bliver presser sammen af noget tungt. Det syntes jeg dog er lige besværligt nok til køkkenbordet. Så godt smager de altså heller ikke :-S
Hjemmedyrkning af spirer.
Vi har det sidste års tid selv produceret alle vores spirer. Det er sjovere og ikke mindst meget billigere end færdigkøbt. Vi investerede en lille sum penge i et par sæt spirebakker. Man kan faktisk være selvforsynende året rundt - hvilket jo er en herlig tanke! Min erfaring er, at spirerne ikke skal blive alt for store, da de så har en tendens til at blive lidt bitre.Hjemmedyrkning af spirer.
Endnu engang en superfed video, tak! Jeg bruger denne kande; http://www.bodum.com/dk/da/shop/detail/10760-01/ Det er en kande til "grøn the", og har derfor et filter i toppen således det er supernemt at skylle, istedet for si mv. HeidiHjemmedyrkning af spirer.
Hehe ... det er altid rart at finde ud af at man ikke er den eneste der nørder med foskellige mad-ting. Men ja, der er mange måder at lave spirer på. Jeg prøver så vidt muligt at holde udstyret nede på et minimum i mine video'er, så flere kan være med :-S Men jeg overvejer da at få sådan et net-låg man kan sætte på et sylteglas.Hjemmedyrkning af spirer.
Slå huller med hammer og søm i låget til et stort syltetøjsglas... Husk at lave hullerne fra lågets inderside og ud, så er der bedst afløb. Eller hvis man har værktøjskassen i orden, kan et stempel lave fine huller. Kh LindaHjemmedyrkning af spirer.
Kunne jeg få dig til at definere mørkt og koldt? Hvor mørkt og koldt? Med venlig hilsen Per H. ChristiansenHjemmedyrkning af spirer.
Hmm ... ja. jeg er ikke så religiøs med det. Jeg stiller dem bare på en hylde i den mørkeste krog i et rum hvor der ikke er direkte solskin. Og ikke lige over en elevator eller anden varmekilde. De behøver ikke stå ved 10 grader i et sort kælderrum :-) Bliver der for koldt, så holder de også op med at gro. Så skyggefuld stuetemperatur er måske en bedre beskrivelse. De er meget tilgivende.Hjemmedyrkning af spirer.
Hehe ... "ikke lige over en elevator" Jeg mente vist "ikke lige over en radiator" - MaxHjemmedyrkning af spirer.
He he, jeg tænkte også, hvad du mon boede i, siden det kunne være en mulighed at stille dem lige over en elevator! :oD Men jeg er lige nødt til at spørge - ALLE slags bønner? Jeg har en masse tørrede kikærter og kidneybønner, og er ved at være lidt træt af mine sædvanlige påfund... Til gengæld er jeg tosset med bønnespirer!Hjemmedyrkning af spirer.
ja ok, nu har jeg jo ikke prøvet med *alle* slags selv. Men det er det rygtet vil vide. Kikærter virker i hvart fald fint. Kidney kan jeg ikke huske om jeg har prøvet.Hjemmedyrkning af spirer.
Bønnespirer er rigtig godt og sundt! Men du kan bestemt ikke bruge alle bønner! Mange bønner er giftige hvis de ikke udblødes og koges. Kidney bønner ville jeg aldrig bruge til spire, men man kan trygt bruge mungbønner, linser, kikærter eller lucerne.Hjemmedyrkning af spirer.
Og dog står der i pjecen fra fødevarestyrelsen at kikærter skal koges og ikke er egnede til spiring. jeg undrer mig bare!Hjemmedyrkning af spirer.
Tak for hurtigt svar - jeg prøver med kikærter i første omgang. Og så er et tak for en super side vist også på sin plads! Jeg har kigget med læææænge (siden en nytårsaften hvor jeg skulle eksperimentere med langtidsstegt kød!) og selvom det ikke er alt der er lige SU-og-to-børn-under-2-år-venligt, så elsker jeg at lade mig inspirere! Så tak for dit gode arbejde :o)Hjemmedyrkning af spirer.
Det er rigtigt. Sitet er blevet noget "projekt" orienteret. Det var egentlig ikke meningen. Så jeg må nok snart til også at lave nogle "aftensmad på under en time" indlæg/opskrifter.Hjemmedyrkning af spirer.
Fantastisk blok, vidunderlig mad, meget inspirerende. Ang. bønnespirer vil jeg lige nævne, at nogle bønner indeholder større mængder lektiner, som ikke nedbrydes ved spirring. De kan give mavesmerter m.m. (f.eks. kidneybønner, så jeg håber ikke, at du allerede har prøvet det, suk...), se f.eks. fødevarestyrelsen (næstsidste afsnit 'Lektiner'): http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/pub/1997211/kap9.htm og anbefalinger af bønnesorter, der egner sig til bønnespirer i "Bønner skal tilberedes rigtigt - ellers kan de være skadelige" af Levnedsmiddelstyrelsen: http://ftlf.dk/fileadmin/download/boenner.pdf Ellers tusinde tak for endnu en rigtig dejlig video og opskrift. Respekt, RosaHjemmedyrkning af spirer.
Hej, Kikærter må man ikke spirer da de indeholder lektiner som er giftige og der er bl.a. derfor man koger bønnerne længe inden man spiser dem som bønner. Ville jeg bare lige sige.Hjemmedyrkning af spirer.
De har sådan nogle spirebakker hos netspiren.dk til kun 69kr Dem er jeg begyndt at bruge... syntes bare de bliver hurtigt lange... skal lige have fundet et niveau hvor vi kan følge med mht at spise dem :DHjemmedyrkning af spirer.
jeg har lavet dem i en plastikbøtte i køkkenskabet. Det er ok lummert nu, så ved ikke hvor vigtigt det er at de står meget koldt.Bønnespirer
Hvor køber man bønnerne? og hvordan bliver man selvproducerende? Betyder det, at man dyrker bønnerne til fuld størrelse og herefter høster og tørrer bønnerne?bønnespirer
Rengør en tom mælkeemballage med lukkemekanisme grundigt. Klip små huller i to hjørnerne foroven. Fyld ca 100 gr. grønne udblødte mung bønner i kartonnet og fyld med koldt vand. Lad vandet sive ud. "vandes" mindst to gange om dagen. (Gerne flere gange). Efter 3-4 dage har du en liter fantastiske spirer. hæld spirerne i en skål, fyld op med vand og du kan "skumme" de grønne skaller - som flyder ovenpå - af.Jeg ville ikke turde binde an med det
- slet ikke efter den fødevareskandale som var i sommers i Tyskland, hvor mistanken nu samler sig om nogle bukkehornsfrø importeret fra Ægypten. Til brug i Køkkenhaven spirer jeg dog selv bønnefrø (i et gammelt håndklæde) som jeg køber for 1,95 kr. posen i Aldi , fordi hvis man sår direkte i jorden er der mange som ikke spirer, eller de bliver hakket op af fugle. Men een gang oplevede jeg at en af frøene ikke havde spiret i det fugtige håndklæde, men i stedet var rådnet. Og jeg tælnkte det var godt at man ikke skulle spise de spirer, men selvfølgelig hvis det hele tiden ligger i vand som skiftes (hver 12. time), så kan det jo nok ikke rådne. Jeg føler dog at du nok kan nævne vigtigheden af hygiejnen og at det er derfor at vandet skal skiftes så tit, for een kan aldrig indskærpe for tit hvor vigtigt det er, og der KUNNE jo være nogen derude som lader dem blive i det samme vand.Jeg ville ikke turde binde an med det
Et eller andet skal vi jo spise :-S og spirer er vist lige så sundt som alt muligt andet. Men du har ret i at det er vigtigt at bruge rent vand og at skifte det jævnligt. Men det syntes jeg da også jeg nævner.Spiring i køleskab
hvor spirer jeg bønnerne bedst? Er det for koldt i køleskab. Er i tvivl om det bliver for varmt i et almindeligt skab i stuen? Vh CharlotteSpiring i køleskab
Stuetemperatur. Ikke i køleskabet. Så tror de bare det er vinter. - maxSpirer af korianderfrø
Vil høre om du har erfaring med korianderfrø - hat læst man kan bruge sennepsfrø - så tænkte om det var en option Med venlig hilsen SusFantastisk instruks
Tak for en rigtig god vejledning, som for nogle år siden fik mig igang med at lave bønnespirer. Jeg har nu kun haft succes med mungbønnerne. Har prøvet lucernespirer og kikærter uden held. Hvilken slags bruger du oftest? Og skal man bare nøjes med mungbønnerne? Mvh Kathe PS Har iøvrigt lagt link op til din vejledning på min egen blog www.ravfood.wordpress.com. Håber det er ok?Fantastisk instruks
Jeg bruger hovedsageligt mungbønner. Dem kan jeg bedste lide. Og links er altid velkomne :-DJeg bruger to bøtter fra græsk yoghurt: Den ene til dryppet og den anden med bankede huller i bunden. 50 g mungbønner sættes i blød et døgns tid. 2. dag: skylle og hælde i den med hullerne. med et stk. våd køkkenrulle og en lidt tung ting oven på. Stil i bøtten uden huller (drypbøtten). Låg på og skyl igen i aften. 3. og 4. dag: skyl morgen og aften - grønne skaller kan nu nemt fjernes - de flyder ovenpå. 5. dag: skylle og måske begynde at spise. Der blir mange smukke spirer af 50 g.